Aluesanomat
Vakka-Suomen yrityksistä löytyy talouden lamasta huolimatta halua kehittää toimintojaan ja nostaa yrityksen osaamista – ja nousta samalla yrityselämän arvoketjussa ylöspäin. -Perusosaamista löytyy, mutta nyt lähdetään kouluttamaan asiantuntijoita yrityksille, kertoo Kari Jalkanen Turun AMK:n Uudenkaupungin osastosta.
Vakka-Suomen alueella on kysyntää ammattiosaajista yritysten tuotannollisiin tarpeisiin, mutta yrityksen tavoite ylöspäin osaamisen ja arvostuksen osalta vaatii monipuolista asiantuntijatason taitamista, projektien hallintaa, teknisen tuotekehityksen osaamista puhumattakaan suunnittelun ja laadun kehittämisen ja valvonnan taidoista.
Turun ammattikorkeakoulu järjestää Vakka-Suomen yrityksille huhtikuun kolmannella viikolla alkavan työvoimapoliittisena aikuiskoulutuksena järjestettävän asiantuntijakoulutuksen. Yrityksillä on mahdollisuus kouluttaa omien kehittämistarpeidensa mukaisia asiantuntijoita noin 7,5 kuukautta (145 päivää) kestävässä koulutuksessa.
Työnjohtoa ja 3D-suunnittelua
Koulutuksen sisältö määräytyy yrityksistä ja opiskelijoista käsin. -Tähtäämme koulutuksessa korkean tason osaamiseen. Järjestämme nyt Uudessakaupungissa kaksi työhallinnon tukemaa työttömille työnhakijoille ja työttömyysuhan alaisena oleville aikuisille tarkoitettua asiantuntijakolutuksen jaksoa. Valinnat tehdään 26.3., mutta tätä ennen meillä on �senssipäivä� eli pestuumarkkinat (18.3.), jolloin hakijat ja yritykset kohtaavat. Samalla selvitetään henkilön soveltuvuus hakettuun koulutukseen, selvittää Jalkanen.
Lähiopetus tapahtuu Uudessakaupungissa. Opetus on jaksotettu siten, että kuukausittain viikon lähijaksoa seuraa kolmen viikon työssäoppimisjakso yrityksessä.
-Hakijoiden taustan oletamme vaihtelevan, mutta esimerkiksi teknis-kaupallinen ammattikoulun tutkinto, vanha opistotason tukinto tai työelämässä hankitut taidot ovat hyvä lähtökohta aikuiskoulutukseen hakevalle. Ikähaitarin oletetaankin olevan suuri. Kurssiajalta maksetaan työttömyystukea, kertoo erikoistyövoimaneuvoja Lea Hagman Uudenkaupungin TE-toimistosta.
-Kaikille hyväksytyille tehdään henkilö- ja yrityskohtainen opetussuunnitelma. Lisäksi yritys saa hankkeisiinsa erillisiä asiantuntija- ja konsulttipalveluja viiden työpäivän verran. Työhallinto maksaa koulutuksen kustannukset, yrityksen osuudeksi jää 2.200 euroa opiskelijaa kohti, lisää Kari Jalkanen.
Koulutuksessa käytetään useita eri opiskelumuotoja uudella innovatiivisella tavalla uusinta teknologiaa hyödyntäen. Kummallekin jaksolle otetaan 15 opiskelijaa. -Koulutettava pyritään työllistämään pitkällä tähtäimellä yritykseen, jossa hän kouluttautuu, lupailee Lea Hagman.
Lisätietoja antavat lea.hagman(at)mol.fi ja kari.jalkanen(at)turkuamk.fi.