Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.01.2022

Soijajalostamolla kova kilpailija Kaliningradissa

Olli Haapala

Soijapavun jalostuksesta elintarvikkeiden ja eläinrehujen raaka-aineiksi on Itämeren alueella tulossa äärimmäisen kilpaltu prosessiteollisuuden ala. Uusin tulokas on Finnprotein Oy:n jalostamoprojekti, jonka on suunniteltu aloittavan tuotannon parin vuoden kuluessa. Myös Suomen rehuteollisuudella on oma halunsa pitää huolta kilpailukyvystään.

Vääriä nimiä?

Uudenkaupungin jalostamon suurrahoittajan kerrottiin eilen Turun Sanomissa ja tänään Uudenkaupungin Sanomissa olevan 'kansainvälinen' investointiyhtiö Renaissance Partners. Yhtiö ei ole kuitenkaan itsenäinen yritys, vaan kuuluu Moskovasta operoivaan Renaissance Group -nimiseen yritysryppääseen. Tämä on korporatiivisesti yksi yritys, jolla on eri liiketoimintayksikköjä mutta kollektiivinen johto.

Renaissance Groupin selkäranka taas on Renaissance Capital investointipankki. Kuten Aluesanomat kertoi, sitä ja koko yritysryvästä johtaa Stephen Jennings. Hän on kuitenkin palaamassa lähemmäs rahakirstua, eli Renaissance Capitalin johtoon.

Renassance Capital tiedotti muutoksista ylimmässä johdossaan helmikuun alkupuolella. Toimitusjohtaja Alexander Pertsovsky siirtyi yritysryppään turvallisuusyksikön johtoon.

Jennings myös 'Partnersin' johdossa   

Pääjohtaja Stephen Jennings on Renaissance Groupiin kuuluvan Renaissance Capitalin toinen omistaja. Hän johtaa oman liiketoimintayksikkönsä lisäksi Renaissance Invest Management -liiketoimintayksikköä, Renaissance Credit -rahoitusyksikköä ja Renaissance Partners -liikepankkia. Kansainvälisenä liikepankkina Investment Partnersia ei pidetä, vaikka yhtiön rahalähteet ovat muuallakin kuin Venäjällä. Investointipankkina liikepankki kuuluu maailman mittakaavassa höyhensarjaan.

-Pankki menestyy, jos siellä raha kiertää ja kassasta löytyy heti 0,5-1 miljardia dollaria, kertoo suomalainen osakemeklari. 

Toinen Renaissance Capitalin omistaja on, yhtä suurella osakepotilla,  Aluesanomien kertoma tunnettu suurliikemies Mihail Prohorov. Lehti ei verkkoversiossaan maininnut hänen olevan Finnprotein Oy:n hankkeen rahoittaja. Hänen omistuksensa Renaissance -ryppään emoyhtiössä tekee reipasotteisesta suurliikemiehestä ilman muuta suunnitellun soijajalostamon kummisedän.

Renaissance Groupin investoinnit ovat keskittyneet toistaiseksi Venäjälle, Ukrainaan, muihin entisiin IVY-maihin ja Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan.

Kun Hepokarin sataman uusi materiaalinkäsittelykone vihittiin käyttöön helmikuun alkupuolella, ohjaamossa istui Finnprotein Oy:n toimitusjohtaja Mikko Nordberg. Soijajalostamon päärahoittaja oli vielä silloin Renaissance Capital.

Turun Sanomien mukaan Orivolle sijoitettava soijajalostamon investoinnit ovat 80 miljoonaa euroa. Jalostamo työllistää noin 100 henkilöä.

Soijajalostamon uutisoi ensimmäisenä Ukin Uutiset -verkkolehti, jota seurasi  Turun Sanomien ja TS-yhtymän paikallislehti Uudenkaupungin Sanomien uutisointi. Tuolloin hankkeen kokonaisinvestointina mainittiin jopa 400 miljoonaa euroa. Muualla maailmassa Uuteenkaupunkiin suunnitellun jalostamon kokoisten laitosten investoinnit ovat olleet noin 100-120 miljoonaa dollaria ja ne ovat työllistäneet 50-70 henkilöä.     

Tekniikka Israelista

Turun Sanomien mukaan Finnprotein Oy:n soijajalostamon teknogiakumppani in Rehovotissa Israelissa toimiva Netzcon Ltd. Yritys on erikoistunut soijapavun prosessointiin liittyviin laitteisiin ja tekniikkaan. Yritys suunnittelee, rakentaa,  kehittää tuotantoja ja valvoo toimintaa erityyppisissä 'soijatehtaissa'.

Tuotannon valikoimaan kuuluvat soijajauho, -öljy, -soijaproteiini, -lesitiini, -isoflavonit sekä soijamaito, tofu ja teksturoitu soijaproteiini.

Netzconia johtaa toimitusjohtaja ja presidentti Rostislav Shapiro. Hän on Moskovan valtionyliopistosta valmistunut insinööri. Viisivuotias Netzcon aloitti noin 75 miljoonaa euroa maksaneella soijaproteiinilaitoksella Itä-Eurooppaan.

Eroon salmonellasta

Netzconin valtti on yrityksen ja sen edeltäjän kehittämä tekniikka, jolla soijajalosteet ovat salmonella-vapaita.

Suomessa salmonella levisi rehujen mukana 30 kanalaan ja 10 sikalaan. Elintarvikevirasto Evira epäili syyksi ulkomailta tuotua soijarouhetta. Rehut oli valmistettu Rehuraison tehtaalla, jolle tuotantolinjan ja tehtaan puhdistaminen tuli kalliiksi.

Suomeen tuodaan soijarouhetta Keski-Euroopan suurista keskusvarastoista. Soijapapua tuodaan Euroopan soijamyllyille Etelä- ja Pohjois-Amerikasta vuosittain non 40 miljoonaa tonnia. Noin 10 prosenttia laivalla kuljetettavista soijaeristä sisältää salmonellaa. 

Tuontiraaka-aine tutkitaan tarkoin ennen kuin ne pääsevät rehutehtaille. Näiden oman valvonnan lisäksi soijarouheen puhtautta ja laatua (muun muassa geenimuuntelun osalta) tarkkailee Evira.

Hyvälaatuisen soijan saanti on ajoittain vaikeaa, sillä soijan ja soijarouheen kysyntä on kova ja jatkuvasti kasvava. Rehuraison tapauksessa kysymyksessä oli Salmonella tennessee -bakteeri, josta löytyi positiivisia näytteitä viime helmikuussa.

Salmonella leviää nisäkkäiden, lintujen ja matelijoiden ulosteista ympäristöön, jossa bakteeri säilyy pitkään. Eläimet voivat olla oireettomina bakteerin kantajina. Tartunnasta voi ihmiselle aiheutua vakava suolistotulehdus.

Soijajalostamolla kovia kilpailijoita

Todennäköisesti Finnprotein joutuu tekemään myös ympäristövaikutusten selvityksen (YVA). Jalostamon raaka-ainekapasiteetti on suuri, soijaöljyn eristämiseen käytetään kemikaaleja (muun muassa heksaania) ja raakaveden kulutus on soijatonnia kohden noin nelinkertainen.

Kasviperäisten öljyjen jalostamoja rakennetaan kaiken aikaa lisää. Geenimuunnellun soijan on kieltänyt muun muassa öljykasveja hyödyntävä teollisuuskompleksi Svetlij:ssä Kaliningradissa Venäjällä. Gm-vapaata raaka-ainetta kilpailuvalttinaan pitävän Sodrugestvon kahden soijamyllyn kapasiteetti on yhteensä 3.300 tonnia soijapapuja päivässä ja 1,1 miljoonaa tonnia vuodessa.

Myös logistiikka on Sodrugestvon Kaliningradin tehdaslaitoksen ylpeydenaihe. Laitos sijaitsee meren rannalla soijasatamassa, jonne pääsevät aina 30.000 tonnin soijalaivat. Sodrugestvo on liisannut käyttöönsä vajaa tuhat vain soija- ja soijavalmisteiden rautatiekuljetuksiin rakennettua säiliövaunua.

Aluesanomien Renaissanse Group -lähteenä on käytetty muun muassa RG:n omaa sivustoa.

Lisätty la 20.2.2010 | 26 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös