Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.01.2022

Kaupunki voi ostaa henkilöstölleen edelleen Romantiikka-sarjan pöytähopeaa

Olli Haapala

Markkinaoikeus antoi tiistaina päätöksensä Uudenkaupungin kaupungin viime toukokuussa tekemästä henkilökuntalahjojen hankinnasta. Tarjouskilpailussa edullisimman tarjouksen tehnyt Hansa-Silver Oy haastoi viime elokuussa kaupungin markkinaoikeuteen hankintapäätöksestä. Markkinaoikeus hylkäsi Hansa-Silverin hakemuksen.

Hansa Silver halusi kaupungilta oikaisua tarjouspyyntöön ja oikeutta itselleen myös markkinaoikeudesta. Yritys tarjosi omia tuotemallejaan, joita kaupunki ei halunnut jakaa henkilökunnalle lahjoinaan.

Markkinaoikeus katsoi että hankintayksikkö on (Romantiikka-sarjan) yksilöllistä esteettistä arvoa omaavia pöytähopeita lahjaksi hankkiessaan voinut kuvata hankinnan kohteen mainitsemalla tuotteen valmistajan ja sarjan nimen. Markkinaoikeuden mielestä tuotteen ulkomuodon tarkka yksilöinti on edellyttänyt valmistajan nimen mainitsemisen.

Koska Romantiikka-sarjan pöytähopeiden kanssa ulkomuodoltaan yhteneviä tuotteita ei ole ilmennyt olevan saatavilla, markkinaoikeus ei pidä  hankintamenettelyä virheellisenä, vaikka tarjouspyynnössä ei ollut lain edellyttämää ilmaisua "tai vastaava".

Kaupunki järjesti lahjatuotteiden – hopeisten aterinsarjojen – hankinnasta tarjouskilpailun toukokuussa. Edullisimman tarjouksen tehnyt helsinkiläinen Hansa Silver Oy tarjosi omia tuotemallejaan, joita kaupunki ei halunnut jakaa henkilökuntalahjoinaan.

Kaupungin hyväksymä edullisin tarjous oli 26.560 euroa ja sen teki Kultakello Ky Uudestakaupungista. Hankintapäätöstä ei pantu silloin täytäntöön.

Kultakeskus Oy:n myymän Romantiikka-sarjan esineitä on aikaisemmin jaettu henkilökuntalahjoina. Kun kaupunki on kuitenkin jakanut myös niin sanottuja vastaavia tuotteita, henkilökunnan keskuudessa on syntynyt närää niiden sopimattomuudesta Romantiikka-sarjaan kuuluvien pöytähopeiden joukkoon.

Sekakattauksesta eroon

Kaupungin palveluksessa ollut aviopari on voinut näin saada lahjaksi erityyppisiä pöytähopeita. Kaupunki halusi pysyä Romantiikka-sarjassa myös muun muassa henkilöstön tasavertaisuuteen vedoten.

Uusikaupunki antaa henkilökunnalleen 20 vuoden palvelusta Romantiikka-sarjan kakkuveitsen ja kakkuhaarukan, salaattiottimet sekä tusinan kahvilusikoita. Puoli tusinaa hopeisia ruokailuveitsiä ja -haarukoita annetaan 30 vuoden sekä puoli tusinaa ruokailulusikoita 40-vuoden palvelusta.

Vuosittain annetaan 20 vuoden palvelusta lahjoja 40-50 henkilölle, 30 vuoden palvelusta 15-20 ja 40 vuoden palvelusta 3-5 henkilölle. Näin 40 vuoden työrupeama tuo pöytään ateriakokonaisuuden kuudelle hengelle.

Lahjapakkauksissa on laatta, johon on kaiverrettu Uudenkaupungin vaakuna.

Noin 40 prosenttia kaupungin palveluksessa olevista on ollut töissä 20-29 vuotta. Uusikaupunki tilasikin yhteensä 95 kappaletta aterinsarjoja.

Kaupungin henkilökuntaa on muistettu pitkäaikaisesta palvelusta Romantiikka-sarjan aterimilla vuodesta 1997. Päätös on tehty henkilöstöosastossa viranhaltijapäätöksenä.

Pomot makutuomareina

Kilpailuttaessaan hankintaa kaupunki sai useita tarjouksia, joista edullisimman teki Hansa Silver Oy. Aterinsarjat olivat Robert-sarjaa, ?eivätkä ne voi mitenkään korvata Romantiikka-sarjaa?, sanoivat kaupunginjohtaja Kari Koski ja hallintojohtaja Ossi Pelttari kaupungin vastineessa markkinaoikeudelle.

Koski ja Pelttari perustelivat lausuntonsa aterinten tarkoilla kokomittauksilla ja arvioilla niiden koristekuvioiden ja muotoilun erilaisuudesta ja jäljitelmämäisyydestä.

-Mikäli Robert-aterimet ja Romantiikka-aterimet olisivat patenttioikeudellisia kopioita lääkkeiden tavoin, Robert olisi vastaava tuote, joka olisi hyväksyttävä tarjouskilpailussa, järkeilevät Koski ja Pelttari.

Hansa-Silverin mukaan kaupungin perustelu oli subjektiivinen sen suhteen, mikä on laadullisesti, malliltaan ja muilta ominaisuuksiltaan ?vastaava? tuote.

Kaupunginhallitus pohti aterinongelmaa ensin ja hylkäsi Hansa-Silverin oikaisuvaatimuksen tarjouskilpailun muuttamisesta.

Lisätty su 28.2.2010 | 3 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös