Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 17.01.2022

Euromarket pesi kasvonsa uuden konseptin mukaiseksi

Olli Haapala

Nimikyltin kirjainten punainen ja sininen oli vaihdettu oranssin ja sinisen lämpimämpiin sävyihin kun Uudenkaupungin Euromarket avasi uusitun myymälänsä eilen. Päivittäistavarakaupan valikoimaa on uudistettu ja myymälä tuntuu avarammalta, vaikka pinta-alaa ei ole tullut lisää.

Lattiapintaa jäi kuitenkin jäljelle, sillä marketin tiloihin muuttaa myöhemmin Uudenkaupungin Uusi Apteekki.

Suomen Lähikaupan Euromarket-ketjun johtaja Sami Määttä kertoi Uudenkaupungin myymälän kasvojenpesun olevan toinen Salon marketin jälkeen. -Täällä tila on jaettu uudestaan, päivittäistavarat eli elintarvikkeet saivat 300-400 neliötä lisää tilaa, kalusteet uusittiin lähes kokonaan, menevimmät tuotteet saivat lisää tilaa ja hitaimmin kiertävät elintarvikkeet karsittiin. Yksittäisillä tuotteilla on nyt enemmän tilaa.

Sami Määttä ja paikallinen Euromarket-päällikkö Timo Salminen kertovat vaateosaston supistuneen sisäpukeutumiseen. Ulkopukeutuminen jäi, talvitakkia tai kenkiä ei enää valikoimista löydy. -Haluamme keskittyä ruokapuoleen, varsinkin nyt kun sunnuntai-aukiolot asettavat sille oman haasteensa.

Tavaraa kaukaa ja läheltä

Euromarket-ketjun logistiikkakeskus sijaitsee Vantaalla, mutta Salmisen mukaan paikallisuutta edustavat Laitilan ja Turun leipomoiden leipä sekä paikalliset vihannekset ja hedelmät varsinkin kesällä. Uusikaupunkilaisille tärkeä kala tulee nyt Heimon Kala Oy:ltä (entinen Saaristomeren Kala Oy), siis viljeltyä kirjolohtia ja uutena norjalaista merilohta. -Tarkoitus on kehitellä valikoimien paikallisuutta lisää. Kalatoimittajan lisäksi tarvitsisimme kipeästi ja varsinkin sunnuntain aukiolojen takia tuoretta lähileipää, toteaa Salminen ja heittää haasteen vakkasuomalaisille leipureille.

Paikallisen panimon olutta Timo Salmisen ei tarvitse kehua. -Se on 'kuumaa' tavaraa, joka ei makaa varastossa.

Markkinajohtajuus Uudessakaupungissa?

Ketjujohtaja Sami Määttä sanoi suoraan, että marketin uudistuksella tähdätään markkinajohtajuuteen Uudessakaupungissa. -Euromarket hakee markkinoita sieltä, mistä sitä on saatavissa. Myydyt suuret Euromarketit Porissa ja Oulussa eivät sovi uuteen konseptiimme ?helppo ja halpa?, joka on toteutettu vasta Salossa ja nyt täällä. Hintataso tulee muuttuumaan Uudessakaupungissa useita prosentteja, lupaa Määttä.

Kun tarkkoja paikallisia markkinaosuuslukuja ei ole saatavissa, Määtän tavoite tuntuu kovalta, mutta mahdolliselta. Ei tarvita kuin nousu noin 35 prosenttiin, jolle Uudessakaupungissa lienee jo nyt 20-25 prosentin 'pohjat'.

Helsinkiläinen ketjujohtaja hakee Euromarketille tulosta volyymien kautta. Siinä keskeisessä osassa on samalla myös markettien tapa pitää tavaravalikoimaa esillä niin sanottuina pallet-hyllyinä. -Kysymyksessä on tavaran esillä pitämisen kehittynyt muoto, jossa tavaraa ei hyllytetä, vaan pannan esille 'alustoille', jotka vaihdetaan. Käytäntö sopii erityisesti juomiin, mehuihin ja kuivatavaraan.

Sekä ketjujohtaja Sami Määttä että paikallinen marketjohtaja Timo Salminen muistuttavat, että tavaravalikoimaa ei ole fiksattu tiettyyn vakionimikkeistöön, vaan elää asiakkaiden palautteen ja ostokäyttäytymisen mukaisesti.

Raju kilpailu markkinaosuuksista

Suomen päivittäistavarakaupan markkinaosuuksista käydään timantinkovaa kilpailua. Toissa vuonna S-ryhmä rynni maagiseen 42,4 prosentin osuuteen, samanaikaisesti kun 40 prosentin markkinaosuuden aikaisemmin ylittänyt K-kauppa luisui alamäkeen ja vajaaseen 34 prosenttiin. S-ryhmä lisäsi markkinaosuuttaan 1,4 prosenttiyksikköä.

Suomen Lähikaupan markkinaosuus oli toissa vuonna 11,3 prosenttia, mutta sen niskaan hengittäneen saksalaisketju Lidlin markkinaosuus nousi 5,1 prosenttiin. Lidl ohitti Valintatalo-ketjun ja ohittanee myös Siwa-ketjun, jos saksalaisketjun tuloksenteko edelleen paranee.

Markkinajohtajin aolevien kahden suuren takana kamppailevan Suomen Lähikaupan markkinaosuus oli toissa vuonna laskussa ja tulos tappiollinen. Herätyskellot ovat soineet ja kaupparyhmän pääomistaja, eurooppalainen yksityinen paaomasijoittaja IK Investments Partners (aikaisemmin Industri Kapital) ei voi olla reagoimatta tilanteeseen.

Viime ja tänä vuonna osa Euromarketeista onkin myytyy paikallisille osuuskaupoille. Euromarket ketjujohtaja Sami Määtän mukaan kysymys on uuden konseptin soveltumattomuudesta myytyihin liikeisiin. Seuraavat kaupat tehdään maaliskuun aikana Oulussa, jossa Raksilan ja Linnainmaan Euromarketit siirtyvät Osuuskauppa Arinalle. Kilpailuvirasto on jo hyväksynyt kaupat.

Suomen Lähikauppa Oy:llä on kolme kauppaketjua Euromarket, Siwa ja Valintatalo. Kauppoja on yli 740, joista Euromarketilla 17, Siwalla 540 ja Valintatalolla noin 180 myymälää. Osa kaupoista palvelee asiakkaitaan joka päivä vuoden ympäri. Henkilökuntaa Suomen Lähikaupalla on 7.000.

Lisätty pe 5.3.2010 | 1 kommentti

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös