Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.01.2022

Uusikaupunkilainen yhdistys Pikku Puu perustaa koulun Nigeriaan

Olli Haapala

Noin puolitoista vuotta sitten perustettu uusikaupunkilainen Pikku Puu ry aikoo perustaa koulun Nigeriaan. Yhdistyksen alkuunpanijoihin kuulunut kasvatustieteiden tohtori ja yhdistyksen perustamisen aikaan Suomen Viro-Instituutin johtaja Jaana Vasama uskoi, että koulu rakennetaan ensi vuonna.

-Ajatus lähti siitä, että löytyi joukko ihmisiä halusi rakentaa koulun (Afrikkaan). Luulen sen olevan varsin tavallinen haave meille eurooppalaisille. Toivoimme että olisi joku kohde, jossa voisimme olla avuksi. Osalla oli jo kokemusta avustushankkeista muualla.

Nigerian valiutumisen koulun paikaksi Vasama kertoi lähteneen olemassa olevista henkilökohtaisista kontakteista maahan. -Ratkaisuun vaikutti myös se, että Nigeriassa avustusjärjestöt eivät tee kovinkaan paljon töitä: maa on levoton ja siksi vaikea avustuskohde.

-Päätimme perustaa koulun, sillä aikaisemmin on huomattu, että erityisesti tyttöjen koulutuksella voidaan vaikuttaa moniin asioihin suurella alueella. Koulu on kuitenkin sekä tytöille että pojille

Pikku Puu -yhdistykseen kuuluu noin 60 jäsentä. Yhdistys hankkii varoja toimintaansa ja kouluhankkeeseensa muun muassa taidearpajaisilla ja myyjäistuloilla.

Uudeksi puheenjohtajaksi lauantaina valittu Jaana Vasama kotiutui Tallinnasta vuodenvaihteessa. -Kotipaikka on nyt Suomessa, mutta paikkakunta jonne asetun, on vielä hakusessa.

28 vuotta, 30 maata

Yhdistyksen järjestämässä vuosittaisessa Afrikkalaisessa Iltapäivässä vieraillut eläinlääkäri ja matkaopas Risto Heinonen kuljetti yleisön mustaan maanosaan lähinnä kahdelle alueelle, Namibiaan ruohoaavikoille ja Keski-Afrikan trooppisille savanneille.

Risto Heinonen tuntee Afrikan läpikotaisin. Hän on viimeksi toiminut EU:n rahoituksella Afrikan unionin eläinlääketieteellisenä epidemiologina. Eläinlääkäriura Afrikassa kesti 28 vuotta, jona aikana Heinonen työskenteli noin 30 maassa.

-Afrikalla on poikkeukselliset luonnonmaantieteelliset erikoispiirteet, päiväntasaaja jakaa mantereen kahtia ja molemmat kääntöpiirit kulkevat mantereen läpi. Ilmasto on varsin trooppinen, mikä merkitsee autiomaata pohjoisessa ja etelässä sekä hyvin runsasta ja vesirikasta jokien aluetta mantereen keskiosassa.

-Namibin erämaa on 80 miljoonaa vuotta vanhaa aavikkoa, joka kuitenkin 'elää', vaikka dyynialueet näyttävät kuolleilta. Namibin ja Kalaharin aavikkoaroilla elää bushmannien luonnonkansa, san-kulttuuri, joka on noin 4000 vuotta vanha, mutta bushmannit itse ovat Afrikan vanhimpia vielä tavattavia ja heidän arvellaan eläneen eteläisessä Afrikassa jo lähes 30000 vuotta sitten. He ovat (eräiden merkkigeenien osalta) maailman geneettisesti monimuotoisin ihmisuvun yhteisö. Aasialaiset merkit viittaavat vaellukseen koko mantereen läpi pohjoisemmasta, mutta alkuperä on pysynyt arvoituksena. Saneilla ei ole pysyviä asuinpaikkoja, he elävät pieninä (noin 10 perheen) ryhminä, jotka käyttävät luontoa hyväkseen vain sen verran kuin tarvitsevat.

Sanien kalliomaalaukset ovat heidän päiväkirjansa luonnosta ja ravintotaloudesta. Tarinankerronta, musiikki ja tanssi ovat koko kokemusmaailma. Saneille arkielämä, luonto, myytit ja unelmat ovat yksi ja sama elämän kokemisen ykseys.

Afrikka jaettiin

Eurooppalaiset mahtimaat jakoivat Afrikan 1800-luvulla. -Saksalaiset panivat toimeen kansanmurhan Namibian alueella. Noin 60.000 asukkaasta jäi jäljelle 17.000. Eurooppa ja maailma tarvitsivat Afrikalta norsunluuta ja orjia, Namibiasta haettiin kultaa, timantteja, uraania ja vanadiumia.

Namibia itsenäistyi 1990. -Ensimmäinen presidentti Samuel Nujoma kävi suomalaisen peruskoulun Ambomaalla Suomen vanhimmalla lähetysasemalla. Hänen äitinsä nimi oli Irma.

Nyt Afrikan väestö kasvaa vauhdilla. -Kolmasosa maailman väestöstä asuu Afrikassa, mutta vain yksi prosentti  maailman kansantalouden tuotosta tulee sieltä. Syntyvyys on keskimäärin yli 2 prosenttia. Ympäristön rasitus jatkuu sekin vauhdilla. Etiopiassa metsää on jäljellä 8 prosenttia maan pinta-alasta, kun sitä muutama kymmenen vuotta sitten oli 30 prosenttia.

Ugandaan!

Risto Heinonen muistutti myös toisenlaisesta Afrikasta. -Kaikki eivät metsästä, Pohjois-Tansanien maasait ja zamburut esimerkiksi. Siksi tunnemme sellaisia hienoja alueita kuin suuret savannialueet ja Serengetin kansallispuiston. Ongelmia on toki ollut sielläkin. -Salametsästys on sellainen. Norsunluulla on kysyntää, viimeksi muistan lukeneeni erästä, joka oli menossa Aasiaan ja Kauko-Itään diplomaateille, 2.000 euron kilohintaan.

-Ranskalaisen antropologin Hans Silvesterin tunnetuksi tekemä Omo River Valleyn karo-kansa eroaa muista luonnonkansoista poikkeuksellisen kehonmaalauksen osalta.

Heinonen näytti Silvesterin upean kuvakavalkadin luonnonkansan elintavoista, veren ja maidon kimaralla mieskuntonsa hoitavien ja alituiseen puukepeillä, nykyisin myös automaattikiväärein, aseistautuneiden karojen elämästä. Niin vedenhaussa kuin kosioreissullakin aseistaudutaan.

Kun British Airwaysin lento Entebbeen rullaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoradalle marraskuun 11. päivän aamuna, koneessa on mukana myös ex-eläinlääkäri Risto Heinonen. Hän toimii jo kolmatta vuotta matka-oppaana Namibian lisäksi Ugandaan, Keniaan ja Tansaniaan suuntautuvilla matkoilla.

Afrikka on kaukana, matka Helsingistä kestää 15 tuntia. Seuraavana päivänä matka jatkuu maastoon, josta tutkimusmatkailija David Livingstone etsi Niilin lähteitä. Ollaan Ugandassa, Niilin jokitörmällä, matkaa hotellilta Välimerelle on 6.000 kilometriä.         

Lisätty su 14.3.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös