Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Ulosmarssi lautakunnasta päätti kokouksen lyhyeen

Aluesanomat

Eilen kokoontunut Uudenkaupungin koulutuslautakunta sai valmiiksi vain yhden asian: edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkistamisen yhden pykälän osalta. Päätettäväksi tuotu pykälän tarkistus johti äänestykseen ja lopulta ulosmarssiin, jossa kuusi lautakunnan jäsentä poistui lyhyen neuvottelutauon jälkeen.

Ulosmarssijat olivat Jari Valkonen (ps), Veli-Matti Virtanen (kesk), Hanna Virtanen (kesk), Esko Tähtinen (sd, lautakunnan varapuheenjohtaja), Sanna-Mari Lovén (vas) ja Timo Ellä (kd). Ulosmarssin jälkeen lautakunta ei ollut päätösvaltainen. Muut asiat jäivät käsittelemättä.

Ennen ulosmarssia äänestyksen 'hävinnyt' ryhmä halusi avata kyseisen pykälän kokonaan uudelleen. Ryhmä vetosi ?varmistettuun kuntaliiton lakimiehen? kantaan, jonka mukaan aikaisemmin käsitelty asia voidaan ottaa uudelleen esille. Valkosen myöhään illalla ilmestyneen blogin mukaan Lovén totesi kaupungin vähien rahojen säästämisen olevan tähdellisempää: ?lopetetaan koko lautakunta turhana?.

Lovén ehti jo perustelemaan kantaansa mainitussa blogissa: ?että kaupungin korkea-arvoisin mies (lautakunnan kokouksessa mukana ollut kaupunginjohtaja Kari Koski) sanoi aivan suoraan, että turha meidän on miettiä näitä asioita näin paljon, sillä jos lautakunnan päätös on joku muu kuin se meille ehdotettu, hallitus tulee muuttamaan sen. Yksinkertaista. Miksi siis istua kokouksessa missä ei ole mitään vaikutusmahdollisuutta??

Tulehtunut ilmapiiri

Peruskouluverkon uudistuksen loppuvaiheissa vaihtoehdon viiden koulun lakkauttamiselle esittänyt Esko Tähtinen sanoo olevan valitettavaa, että nyt kävi niin kuin kävi. -Kysymys on siitä, että lautakunta ei pysty rakentavaaan keskusteluun. Toimintailmapiiri on suoraan sanoen tulehtunut. Yksinkertaisesti, hihat paloivat, kuvailee Tähtinen ulosmarssiin johtanutta tilannetta.

Tähtisen mukaan kokouksen jättäneet ovat kaiken aikaa olleet tukemassa yhtenäiskoulua. -Ehdotimme laajahkoa työ- tai ohjausryhmää, sillä halusimme sen tukemaan yhtenäiskoulun suunnittelua ja käynnistystä. Näin lasten vanhemmillakin olisi ollut mahdollisuus sanoa sanottavansa.

-Edellisen kokouksen jälkeen vallalla oli käsitys, että olisimme esittäneet ettei yhtenäiskoulua perusteta. Niin ei ole, vaan päinvastoin. Toivon että lautakunta pystyisi keskenään keskustelemaan nykyisistä työskentelynsä ongelmista, lisää Esko Tähtinen.

Yksi ulosmarssijoista, Veli-Matti Virtanen, tukee Tähtisen käsitystä tulehtuneesta ilmapiiristä. –Tuoreena poliitikkona olen toivonut, että lautakunnan toiminta olisi avointa ja voisimme yhdessä yhteistyössä viedä asioita eteenpäin. Virtanen on kuitenkin pettynyt siihen, miten istuvassa koulutuslautakunnassa koko kautta jo alusta asti on leimannut kouluverkkoasia ja se, miten luottamustoimihenkilöihin on suhtauduttu kokouksissa. –Mikäli lautakunnan kokouksessa edustajan mielipide on ollut esittelijän esityksen vastainen, niin silloin suhtautuminen jo itse asian esittäjään on muuttunut. Meitä maallikkojäseniä pidetään tyhminä ja meitä aliarvioidaan jatkuvasti.

Lisäksi kritiikittä ei jää kokousten johtaminenkaan. –En voi ymmärtää miten lähes jokaisessa kokouksessa puheenjohtaja menettää malttinsa. Asioihin pitää mielestäni suhtautua asioina ilman, että antautuisi tunteiden valtaan. Ja se koskee jokaista lautakunnan jäsentä.

Virtanen painottaa, että hänen syynsä ulosmarssiin oli varsin yksiselitteinen. –Pöytäkirjan tarkistamispykälä edellisen kokouksen osalta venyi aivan suotta puolitoistatuntiseksi maratoniksi, joka nostatti tunteita. Kokouksen jatkaminen olisi ollut turhaa, sillä en usko, että kokousta olisi eilen pystytty jatkamaan rakentavassa yhteistyön hengessä puolin eikä toisin.

Koulutuslautakunnan kokouksissa Virtanen on kokenut sanojensa mukaan olevan ?kostomentaliteetin? joka kohdistuu niihin lautakunnan jäseniin, jotka kouluverkkopäätöksissä olivat suljettavien koulujen säilyttämisen kannalla. –Toivoisin, että niihin lautakunnan jäseniin, jotka tuolloin olivat esittelijän kanssa eri mieltä, suhtauduttaisiin jatkossa kuin keneen tahansa muuhun luottamustoimihenkilöön ja tämä kostamismentaliteetti kitkettäisiin kokonaan pois.

Parviainen ei tiedä syytä ulosmarssiin

Koulutuslautakunnan puheenjohtaja Matti Ankelo ei ollut aamulla tavoitettavissa. Esittelijä koulu- ja opetustoimenjohtaja Inkeri Parviainen ei osannut sanoa, miksi lautakunnan jäsenistöä poistui kokouksesta kesken kaiken. -Kukaan ei antanut selitystä, joten en voi syistä heidän puolestaan kommentoida. Asiasta minulla ei ole parempaa tietoa. Elämä jatkuu ja asioista päättäminen jatkuu entisellään, hän toteaa.

Parviainen ei halunnut kommentoida, oliko mielenilmauksen taustalla muutakin kuin vain kyseessä olleen asian protestointi. –Tässä nyt kävi eilen näin ja ensi viikon perjantaina koulutuslautakunnalla on jatkokokous.

Pykäläsyynin äänestys

Tarkistettavana ollut pykälä koski Kalannin Männäisten yhtenäiskoulun valmistelua ja rehtorin valintaa, josta äänestettiin ja jonka osalta tarkastajaksi valittu Sanna-Mari Lovén jätti pöytäkirjan hyväksymättä tarkastettavaksi tuodussa muodossa. Lovénilla oli pöytäkirjasta poikkeava näkemys kokouksen kulusta.

Edellisen kokouksen pöytäkirjaan ei siis tehty muutoksia ja ?yhtenäiskoulupykälä? jäi voimaan äänin 5-5. Päätöstä vastaan äänestivät kokouksesta poistuneet Virtanen, Tähtinen, Ellä, Valkonen ja Lovén. Edellisestä kokouksesta poissa ollut Hanna Virtanen äänesti tyhjää. Puheenjohtaja Matti Ankelon (kok) ääni ratkaisi. Hänen kanssaan samaa mieltä olivat Mika Laine (kok), Leena Anto (kok), Päivi Virtanen (sd) ja Harri Nieminen (sd).

Näin Männäinen-Kalannin yhtenäiskoulu aloittaa toimintansa elokuun alussa. Rehtorina toimii Kalannin koulun rehtori Seppo Ryösä. Koulun nimiehdotuksia voivat tehdä muun muassa oppilaat, opettajat ja vanhempainyhdistykset.

Lisätty to 18.3.2010 | 58 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös