Olli Haapala
Se on nimeltään Pataässä. Ei, kysymyksessä ei ole helsinkiläinen hokkiväen suosikkipaikka, vaan Uudenkaupungin Pohitullin koulun uusittu ruokailupaikka ja keittiö, joka vihittiin käyttöönsä tänään. -Hieno on, kuului oppilaiden yksimielinen arvio. -Parasta on tuolit, oli Emman, 10, mielipide.
Suurtalouskokki Heli Rauvola: �Ihanaa että on tilaa�. Myös Rauvola piti ruokalan tuoleja onnistuneena valintana.
Pataässä nimi seulottiin kilpailussa, jossa lapset äänestivät kolme parasta ehdotusta ja valitsivat niistä parhaan. Pataässiä tuli toisaalta jo alkukilpailussa tuiki monesta hihasta.
Pohitullin 4-6 musiikkiluokkien oppilasorkesterin ja kapellimesteri Kari Leinon alkufanfaarien jälkeen koulutulautakunnan puheenjohtaja Matti Ankelo katkaisi sinivalkoisen nauhan vielä nimettömän kouluruokalan ovella. Peite pois ja ruokailu Pataässässä pääsi alkuun. Juhlapäivänä oli tavallista monipuolisempi menu, mutta �jouluruokana saadaan kuitenkin vielä parempaa�.
Vieraan huomio kiintyy kahteen seikkaan. Ruokailu etenee varsin jouhevasti, jonoja on kaksi. Ruokailun päätyttyä astiat ja välineet sijoitetaan itse suoraan pesulinjan telinelaatikoihin. Kätevää. Erikoisuutena on seisovan pöydän päähänasennettu vanhempainyhdistyksen lahjoittama xylitoliautomaatti. Ei ihme, sillä ollaanhan xylitolin löytäjän emeritusprofessori Kauko Mäkisen kotikonnuilla.
Tekijät ja rahat
Pohitullin keittiön saneerauksen suunnittelin kaupungin arkkitehti Mika Sahlström. -Pääajatus oli eri aikakausien kerrostumat, joista tämä edustaa uudempaa ja uusinta uutta. Lähtökohtana oli myös käyttäjät, kyselimme kaikenlaista muun muassa opettajilta, kertoi Sahlström. -Valo on otettu hienosti huomioon, värejä on käytetty harkiten ja hienovaraisesti, jatkoi rehtori Jukka Silvola. -Kannattaa huomata myös katossa olevat lasten tekemät (väriskaalaltaan harmoniset, silkkipaineut lasilevyt) mandalat, joita on nyt kymmenkunta, mutta vuosien kuluttua enemmän, kenties koko katto täynnä. Parasta on kymmenen hengen kokouskabinetti, joka tuli todella tarpeeseen, meillä on 10-20 tilaisuutta viikossa ja muun muassa oppilashuollon ja muiden huoltopalaverien pitämiseen oli pula paikasta, selvitti Silvola. Hän sanoi olevansa erityisen tyytyväinen ruokasalin akustiikkaan.
Saneeraukseen upposi rahaa lähes 2 miljoonaa euroa. Pääurakoija (0,77 miljoonaa euroa) oli uusikaupunkilainen Rakenusliike E. Kylä-Kaila, lämpö-, vesi- ja kylmälaiteurakan (0,22 me) teki Tekmanni Service (Uudenkaupungin Rakennusputkitus), ilmanvaihtourakan (0,49 me) IP-Työ Laitilasta, sähköurakoinnin (0,09 me) ja astianpesuosaston (0,09 me) helsinkiläinen Dieta Oy.
Kaupunginvaltuusto joutui myöntämään koko hankkeelle hallituksen esityksestä lisämäärärahan. Kesäkuussa alkaneeseen saneeraukseen budjetoitiin 1,68 miljoonaa euroa, mutta urakkakilpailun lajitarjousten loppusumma oli 1,95 miljoonaa euroa. Hankkeen suunnitelman ja kustannusarvon teki suunnittelutoimisto, joka ei kuitenkaan tehnyt toteutussuunnitelmaa, jonka tekijä (konsultti) piti hankesuunnitelmaa puutteellinen ja alimitoitettuna – 270.000 euron suuruisen 'lisämäärärahan' verran.
Annoksia tarvittaessa 2.600 päivässä
Pohitullin valmistuskeittiö toimii Uudenkaupungin kaikkien koulujen ja päivähoidon aterioiden valmistajana. Keittiön kapasiteetti on maksimissaan 2.600 annosta päivässä. Kaupungin ruokapalvelun työvoiman tarve pienenee palvelukeittiömuutosten ja Pohitullin saneerauksen (ja palvelukeittiöiden) valmistuttua neljällä henkilötyövuodella, jonka säästövaikutukseksi kerrotaan 128.000 euroa vuodessa.
Pohitullin keittiöön on tehty uudet kylmiötilat. Tulevan ja lähtevän tavaran liikenne on eriytetty toisistaan. Lähtevien ruokien pakkauksille on omat tilat, samoin lastauslaiturit on uusittu.