Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.02.2019

Pataässä tekee tarvittaessa 2.600 ruoka-annosta päivässä

Olli Haapala

Se on nimeltään Pataässä. Ei, kysymyksessä ei ole helsinkiläinen hokkiväen suosikkipaikka, vaan Uudenkaupungin Pohitullin koulun uusittu ruokailupaikka ja keittiö, joka vihittiin käyttöönsä tänään. -Hieno on, kuului oppilaiden yksimielinen arvio. -Parasta on tuolit, oli Emman, 10, mielipide.

Suurtalouskokki Heli Rauvola: ?Ihanaa että on tilaa?. Myös Rauvola piti ruokalan tuoleja onnistuneena valintana.

Pataässä nimi seulottiin kilpailussa, jossa lapset äänestivät kolme parasta ehdotusta ja valitsivat niistä parhaan. Pataässiä tuli toisaalta jo alkukilpailussa tuiki monesta hihasta.

Pohitullin 4-6 musiikkiluokkien oppilasorkesterin ja kapellimesteri Kari Leinon  alkufanfaarien jälkeen koulutulautakunnan puheenjohtaja Matti Ankelo katkaisi sinivalkoisen nauhan vielä nimettömän kouluruokalan ovella. Peite pois ja ruokailu Pataässässä pääsi alkuun. Juhlapäivänä oli tavallista monipuolisempi menu, mutta ?jouluruokana saadaan kuitenkin vielä parempaa?.

Vieraan huomio kiintyy kahteen seikkaan. Ruokailu etenee varsin jouhevasti, jonoja on kaksi. Ruokailun päätyttyä astiat ja välineet sijoitetaan itse suoraan pesulinjan telinelaatikoihin. Kätevää. Erikoisuutena on seisovan pöydän päähänasennettu vanhempainyhdistyksen lahjoittama xylitoliautomaatti. Ei ihme, sillä ollaanhan xylitolin löytäjän emeritusprofessori Kauko Mäkisen kotikonnuilla.

Tekijät ja rahat

Pohitullin keittiön saneerauksen suunnittelin kaupungin arkkitehti Mika Sahlström. -Pääajatus oli eri aikakausien kerrostumat, joista tämä edustaa uudempaa ja uusinta uutta. Lähtökohtana oli myös käyttäjät, kyselimme kaikenlaista muun muassa opettajilta, kertoi Sahlström. -Valo on otettu hienosti huomioon, värejä on käytetty harkiten ja hienovaraisesti, jatkoi rehtori Jukka Silvola. -Kannattaa huomata myös katossa olevat lasten tekemät (väriskaalaltaan harmoniset, silkkipaineut lasilevyt) mandalat, joita on nyt kymmenkunta, mutta vuosien kuluttua enemmän, kenties koko katto täynnä. Parasta on kymmenen hengen kokouskabinetti, joka tuli todella tarpeeseen, meillä on 10-20 tilaisuutta viikossa ja muun muassa oppilashuollon ja muiden huoltopalaverien pitämiseen oli pula paikasta, selvitti Silvola. Hän sanoi olevansa erityisen tyytyväinen ruokasalin akustiikkaan.

Saneeraukseen upposi rahaa lähes 2 miljoonaa euroa. Pääurakoija (0,77 miljoonaa euroa) oli uusikaupunkilainen Rakenusliike E. Kylä-Kaila, lämpö-, vesi- ja kylmälaiteurakan (0,22 me) teki Tekmanni Service  (Uudenkaupungin Rakennusputkitus), ilmanvaihtourakan (0,49 me) IP-Työ Laitilasta, sähköurakoinnin (0,09 me) ja astianpesuosaston (0,09 me) helsinkiläinen Dieta Oy.

Kaupunginvaltuusto joutui myöntämään koko hankkeelle hallituksen esityksestä lisämäärärahan. Kesäkuussa alkaneeseen saneeraukseen budjetoitiin 1,68 miljoonaa euroa, mutta urakkakilpailun lajitarjousten loppusumma oli 1,95 miljoonaa euroa. Hankkeen suunnitelman ja kustannusarvon teki suunnittelutoimisto, joka ei kuitenkaan tehnyt   toteutussuunnitelmaa, jonka tekijä (konsultti) piti hankesuunnitelmaa puutteellinen ja alimitoitettuna – 270.000 euron suuruisen 'lisämäärärahan' verran.

Annoksia tarvittaessa 2.600 päivässä

Pohitullin valmistuskeittiö toimii Uudenkaupungin kaikkien koulujen ja päivähoidon aterioiden valmistajana. Keittiön kapasiteetti on maksimissaan 2.600 annosta päivässä. Kaupungin ruokapalvelun työvoiman tarve pienenee palvelukeittiömuutosten ja Pohitullin saneerauksen (ja palvelukeittiöiden) valmistuttua neljällä henkilötyövuodella, jonka säästövaikutukseksi kerrotaan 128.000 euroa vuodessa.

Pohitullin keittiöön on tehty uudet kylmiötilat. Tulevan ja lähtevän tavaran liikenne on eriytetty toisistaan. Lähtevien ruokien pakkauksille on omat tilat, samoin lastauslaiturit on uusittu.

Lisätty ke 24.3.2010 | 1 kommentti

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös