Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Tikkutiistain tilinpäätöspuheet: Uudenkaupungin talous tappiollinen ensimmäisen kerran 15 vuoteen

Olli Haapala

Malkamaanantaina neljän tunnin kokouksen istunut kaupunginhallitus käytti viime vuoden tilinpäätöksen ruotimiseen 57 puheenvuoroa. Samalla esillä oli kaupungin talouden toteutuminen tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden osalta, mutta sekään ei kirvoittanut ajatusta tappiotalouden  hillinnästä hankkeita jäädyttämällä.

Talousjohtaja Anne Takalan ohje talouden kuriin saamiseen oli yksinkertainen: ”jos jostakin pitää luopua, se kannatta tehdä, koska se on taloudellisesti järkevää”.

Takala totesi kaupungin talouden perustuvan muutamaan perusasiaan, väestön kehitykseen ja rakenteeseen, työttömyysasteeseen ja työllisten määrään, sekä verotuloihin ja henkilöstökuluihin. -Ne vaikuttavat kaikki toisiinsa. Väestömäärän kehityksessä näyttää tapahtuneen pieni murros, olemme menossa hitaasti parempaan suuntaan. Työttömyys kuitenkin on kasvussa, ja tulee kasvamaan edelleen. Myös kaupunginjohtaja Kari Koski arveli, ettei työttömyysaste laske merkittävästi kevään aikana. -Sama tilanne jatkuu kesän lomakauden yli ja mahdollisesti sen jälkeekin.

Hoitoketjut kuntoon

Viime vuoden talouden alijäämä realisoitui paljolti sosiaali- ja terveydenhuollon kulujen kasvuna. -Olemme selvittäneet asiaa ja tehneet paljon jo viime vuonna. Työ jatkuu edelleen, sillä tässä on selvä tekemisen paikka. Kysymys on noin 3 miljoonasta eurosta, selvitti Takala.

Koski sanoi euromiljoonien aukon löytyvän vanhustenhuollosta perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta. -Uusikaupunki menee jokainen vuosi mainitun euromäärän verran maan keskiarvoa ylempänä. Se ei voi olla mahdollista, silloin kun minkäänlaisia ylijäämiä ei enää ole käytössä. Ero muihin on pakko ottaa kiinni. Siinä ei auta kikkailu, nimien vaihtaminen eri osastojen ovien päälle. Meidän on miettittävä asiaa konkreettisesti. Me emme tässä (tarkoittaen talousjohtajaa ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Walaa) ole alkuunkaan parhaita asiantuntijoita, mutta selvää on etteivät hoitoketjut vanhustyön ja kansanterveystyön osalta ole kunnossa, eritteli Koski näkemystään. Hän sanoi erikoissairaanhoidon olevan ratkaisevassa asemassa, mutta uskoi että ratkaisut löytyvät. Talousjohtaja löysi sairaalapaikkakuntia (kuten Loimaa), jotka ovat löytäneet edullisen toimintamallin.

Tasaisen hankalaa

Kosken mukaan viime vuosi oli kautta linjan kaikkien toimintojen osalta ”tasaisen hankalaa”. -Meillä ei ole Naantalin, Rauman tai Kotkan tapaan rahaa reservissä.

Naantali teki 6,2 miljoonan euron alijäämän, mutta kiitos valtion kuntaliitosavustusten, Naantali joudu Uudenkaupungin tavoin tekemään syömävelkaa investointeihinsa.

-Työllisten määrä on vähenemässä. Kaupunginhallituksessa joku tulkitsi asian johtuvan elinkeinopolitiikan epäonnistumisesta. Mutta sitä en missään tapauksessa allekirjoita, että toisiamme palvelemalla työtä riittäisi kaikille. Enemmän vaan on tehtävä, kuin mitä tähän asti on tehty, uskoi Koski.

Tulevat vuodet

Sadan miljoonan euron taloutta pyörittävällä kaupungilla on takanaan ensimmäinen tappiollinen (kattamatonta alijäämä 3,8 miljoonaa euroa) vuosi sitten vuoden 1993, jolloin aloitettiin nykyisenlainen talouden seuranta ja kirjanpito.

-Tappio oli viime vuonna 239 euroa asukasta kohti. Ylijäämä oli suurin 2001, jolloin 'voitto' oli 1.617 euroa asukasta kohti. Viimeinen ylijäämävuosi oli kaksi vuotta myöhemmin. Uudellakaupungilla ei ole rahastoja ja varauksia, joilla alijäämän voisi maksaa, kertoi talousjohtaja Anne Takala. -Koko ajan olemme kuitenkin tienneet minne olemme menossa, lisäsi kaupunginjohtaja Kari Koski.

Kaupunginjohtaja arveli että tehdyistä säästötoimenpiteistä ja -ratkaisuista huolimatta kattamatonta alijäämää ei saada kuriin tänäkään vuonna, mutta ”siitä on pidettävä kiinni, ettei alijäämää tule lisää samaan tahtiin”. Seuraavat vuodet saattavat olla myös alijäämäisiä ja tuloveroprosenttiin kohdistuu jälleen korotuspaineita. -Kaupunki voi tuskin olla tekemässä enempää kuin mitä se on nyt tehnyt, sanoi Takala. Kosken mukaan lakkautettujen koulujen myyntiäkin on jo mietitty, ei tosin ”loppuun asti”.

Uusikaupunkilaiset joutuvat siis vaikuttamaan kaupungin tulevaan talouteen kuten lammaslykkyyn vaikutetaan pääsiäisenä, tai ennustamalla sitä  pitkäperjantain aamuauringosta. 

 

LUE MYÖS LUVUT

Lisätty ti 30.3.2010 | 4 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös