Tiedote/Super
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Juhani Palomäen mielestä Uudenkaupungin päättäjät eivät tiedä, mitä ovat tekemässä. Uudenkaupungin päätös, jossa se lomauttaa myös hoiva- ja hoitolaitosten kolmivuorotyötä tekevän hoitohenkilöstön tulee aiheuttamaan kaupungille ja sen naapurikunnille säästöjä suuremmat kustannukset.
SuPer on tammikuussa 2010 esittänyt Uudenkaupungin päättäjille vetoomuksen siitä, että kaupunki jättäisi ympärivuorokautista hoivaa ja hoitoa antavien laitostensa hoitohenkilökunnan lomautusten ulkopuolelle. Kaupungin päättäjät eivät ole linjaansa muuttaneet, vaan ovat laittaneet vammaiset ja vanhukset sekä heidän hoitajansa samalle viivalle kaupungin muiden toimintojen kanssa. Jopa kaupungin sote-palveluita ostavat naapurikunnat ovat vedonneet lomautuksia vastaan, mutta tuloksetta. Vanhukset ja vammaiset eivät enää pysty oikeuksiaan vaatimaan, mutta heidän omaisensa ja tavalliset veronmaksajat pystyvät. Puheenjohtaja Palomäki kehottaakin omaisia ja veronmaksajia, jotka tuntevat hätää ja sääliä alueen vanhuksia kohtaan puolustamaan heidän oikeuksiaan. Päättäjät ovat kuntalaisten palveluksessa ja kansalaispalautteella on merkitystä.
Noin sadan vanhusten- ja vammaisten hoivatyöntekijän viikon mittaisilla lomautuksilla voidaan saada aikaan noin 70 000 euron säästöt. Lomautuksilla aiheutetaan hoiva- ja hoitolaitoksiin noin puoli vuotta kestävä alimiehitys ja näissä yksiköissä ei pienemmällä henkilökuntamäärällä pystytä enää hoitamaan samaa määrää asiakkaita. Nämä asiakkaat on kuitenkin kaikki hoidettava ja se tulee tapahtumaan esim. Vakka-Suomen sairaalassa. - Jos koko sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta-alueella on lomautusten vuoksi n. 300 hoitovuorokautta kalliimmilla vuodepaikoilla, niin kustannukset ovat jo suuremmat, kuin lomautuksilla saadut säästöt toteaa puheenjohtaja Palomäki. Kalliimpien hoitovuorokausien määrä voi tosiasiassa olla paljon suurempikin ja silloin myös kustannussäästöt ovat rajusti miinus-merkkiset. Lomautukset tulevat tämän lisäksi aiheuttamaan hoitohenkilöstön sairastavuuden kasvua ja ennen kaikkea vanhusten ja vammaisten hoidon tason merkittävää laskua. Puheenjohtaja Palomäen mukaan Uudenkaupungin päätökset ovat kuin hölmöläisten täkin ompelua – toisesta päästä leikataan ja sitten toiseen joudutaan lisäämään, kun täkki käy lyhyeksi.
Voivatko Uudenkaupungin kuntapäättäjät nukkua yönsä levollisina ja olla tyytyväisiä säästöpäätöksiinsä? Voivatko he tuntea ylpeyttä katsoessaan silmiin avuttomana makaavaa sairasta vanhusta ja sanoa hänelle, että tämän me voimme tarjota sinulle kiitokseksi elämäntyöstäsi. Päättäjät eivät voi nyt vetäytyä vastuustaan ja sanoa, että he eivät tienneet asiasta. Tieto hädästä heillä kyllä varmasti on, mutta kyse on nyt siitä, että onko päättäjillä rohkeutta, auttamishalua ja arvostavatko he todella elämää. Vielä on mahdollista muuttaa lomautuspäätöstä ja osoittaa edes hieman myötätuntoa sairaita vanhuksia ja vammaisia kohtaan myös Uudessakaupungissa. - Perukaa hoivayksiköiden lomautukset, vetoaa puheenjohtaja Palomäki.
SuPeriin kuuluu 75 000 lähi- ja perushoitajaa, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.