Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Ulkopuolisen konsultin selvitystyö toi lääkkeet kuraiseen U:gin taloudenhoitoon

Aluesanomat

Torstai-iltana kaupungintalolla niin Uudenkaupungin poliittiselle kuin virkamiesjohdolle konsulttityön tuloksia esitellyt geriatri Kim Humander GCG (Global Consulting Group) Effectosta sai päättäjät tolaltaan sekä sankoin joukoin eroamaan tehtävistään. Lähtijöiden kärkenä olivat kaupunginjohtaja sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Salaisella kokouslistalla oli torstaina vain yksi asia. Tiedon kokouksesta Aluesanomat sai hallituksen sisäiseltä lähteeltään.

– Viiden kuukauden konsulttityö oli kattava hallinnon osalta ja tiesin sen tulosten aiheuttavan hämmennystä, myöntää Humander Aluesanomille.

Alun alkaen konsultin palkkaamisen takana olivat Humanderin sanojen mukaan kaupunginvaltuuston kovan linjan poliitikkokolmikko yli puoluerajojen; Jorma Jalava (kesk.), Veijo Nummi (PS) sekä Harri Nieminen (sdp).

– Täytyy todeta, että ihailtavaa linjakkuutta ja suoraselkäisyyttä tässä konsensuspolitiikan kehdossa.

Mutta myös toisenlaisiakin kokemuksia hänellä oli:

– Minua pyydettiin, jossain vaiheessa viime yötä jopa käskettiin, vaikenemaan konsulttityöni tuloksista. Jos siihen olisin suostunut, meno jatkuisi varmaan entisellään, selvittää Humander.

Kokenut geriatrian konsultti ei kuitenkaan osannut odottaa, että hänen esityksensä nykyhallinnon ongelmista ja hallinnon uusjaosta aiheuttaisi välittömiä toimia kaupungissa. Silti hän piti sitä oikeana ratkaisuna ja antoi tunnustuksensa paikkansa jättäville päättäjille ja johtajille.

– Jos talouden alijäämä on 3,8 miljoonaa euroa viime vuodelta, ei asian korjaamista voi pitkittää.

Jäähalliin uusi jääkonemies

Läpi yön käydyssä osin kiivaassakin sananvaihdossa Humanderin ja uusikaupunkilaisten –tänään siis jo entisten– vallanpitäjien välillä oli myös suvantovaiheita. Yksi sellainen oli paikkansa jättävän kaupunginjohtajan asema jatkossa.

– Korostan, ettei irtisanoutumisia tapahtunut. Kaupunginjohtaja oli erittäin tyytyväinen ja yhteistyöhaluinen. Sanoisin jopa huojentunut hänen jatkostaan kaupungin palveluksessa.

GCG Effecton geriatri Humander kertookin, että erilaisiin hallihankkeisiin mieltynyt kaupunginjohtaja Kari Koski siirtyy jatkossa jääkoneen kuljettajaksi paikalliseen jäähalliin.

– Olisittepa nähneet kuinka mies iloitsi uusista vastuistaan, hymyilee Humander, vaikka takana on raskas ja valvottu yö.

Talousjohtaja sivistyspalvelukeskuksen palvelukseen

Kouluverkkouudistus, joka toteutetaan syksyksi, on Humanderin mukaan pelastus hallinnon uudelleenjärjestelyille. Hän pitää pienoisena ihmeenä, että tällainen onnenpotku avasi ovet johtajuuskriisin ulospääsytieksi. Määräaikaisten, ammattitaidottomien opettajien tilalle saadaan alan rautaisia ammattilaisia.

– Talousjohtaja Anne Takala siirtyy syksyllä esiopetukseen matematiikan lehtoriksi. Hän omaa niin vankat matemaattiset kyvyt, että hänet palvelukseensa saavan päiväkodin johdon on syytä olla ylpeä, kehuu Humander.

– Toivottavasti päiväkodeista löytyy vielä helmitauluja, hän vitsailee leikillisesti vakavalla asialla.

Kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén aloittaa syksyllä kuvataideterapeuttina EHA1-luokalla ja samassa rytäkässä rakennusinsinööri Reino Pöyhönen kokeilee puukäsitöiden opettajana hänelle jo entuudestaan tutussa Pohitullin koulussa.

– Sosiaalijohtaja Helvi Heiniö jää hoitamaan ansiokkaasti virkaansa kuten tähänkin asti, Humander muistuttaa.

Mutta yhden johtavan virkamiehen osalta Humander on erityisen tyytyväinen.

– Sivistyspalvelukeskuksen johtaja Inkeri Parviainen ottaa rehtorina johtaakseen tulevan Kalannin yhtenäiskoulun. Tämä ratkaisu on mielestäni ensiarvoisen tärkeä, sillä hän on kuin luotu karttakeppi käteen.

Ratkaisun tärkeydellä Humander tarkoittaa viimeaikaisen koulutuslautakunnan rehtorikiistoja.

Hallinto- ja kehitysjohtaja Ossi Pelttari jää Humanderin mukaan myös entiseen virkaansa.

– Jos kirjaa ylös kokousasioita sen kummemmin rähinöimättä, niin siinä ei suurta vahinkoa pääse tekemään, kuittaa Humander Pelttarin viran.

Kaupunginhallituksen johtoon kuunteleva johtaja

Torstaiyön virkamieskuvioiden selvittelyihin paneutuneen Humanderin selän takana myös poliittinen johto teki omat johtopäätöksensä, miten edetä auvoisaan tulevaisuuteen.

– Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Wala (kok) ilmoitti vastoin odotuksia jättävänsä paikkansa. Hän sanoi jatkossa keskittyvänsä viininviljelyyn jossain entisellä Jugoslavian maaperällä. Ja kun kunnonkaan osalta ei ole mennyt putkeen, hän aikoo omistautua enemmän kuntoliikuntapuolelle kuin nyt.

Kuuden tunnin seulonnan ja pohdinnan jälkeen kaupungin poliittinen kerma oli yksimielinen. Hallituksen johtoon päätettiin ottaa valtuustodebyyttinsä alkaneella kaudella tehnyt mies.

Tämä kaikkien poliittisten ryhmien hyväksymä henkilö on Jari Valkonen (PS).

– Perusteluiden lista on pitkä, en kaikkia voi muistaa, mutta Valkosta kuvailtiin rauhanrakentajaksi, mieheksi, jolla on herkät korvat kuulemaan ja hidas suu puhumaan. Juuri sellaista turvallista johtajaa, Nalle Puhia, Uusikaupunki mielestäni kyllä kaipaa, filosofoi Humander.

Valkosen nousu hallituksen johtoon aiheuttaa Perussuomalaisten osalta myös henkilövaihdoksia. Paikkansa puolueen edustajana kaupunginhallituksessa joutuu jättämään Rainer Tähtinen, jolle vallan kahvasta tipahtaminen oli Humanderinkin silmillä katsottuna miehelle katkera pala.

– Onneksi löysimme hänelle paikan maanjakolautakunnan varajäsenenä. Tähtinen ottikin sen loppujen lopuksi vastaan innoissaan, sillä mies kertoi minulle, että on asunut Kalannissakin melkein kymmenen vuotta ja jo silloin hän oli ajatellut, miten maanomistukset pitäisi jakaa täysin uusiksi. Nyt hänelle avautuu mahdollisuus vaikuttaa siihen.

Uudistusmieliset tulevaisuusvisionäärit pitivät paikkansa

Jos oli yön pikkutunteina kuohuntaa Persujen hallituspaikan ympärillä, niin helpompaa Humanderin mukaan oli vasemmistopuolueiden osalta.

– Pistin merkille, että uusikaupunkilaisen tulevaisuuden visionäärit ja politiikan uudistajat Antti Haapavuori (sdp), Pirkkoliisa Suominen (sdp), Mauri Rostén (sdp) sekä Harto Forss (vas) jatkavat mielellään Valkosen johtamassa sinipunavalkonen –hallituksessa.

Geriatrian konsultti Kim Humander pitää juuri tätä seikkaa merkittävänä.

– Ilman kyseenalaistajia, poliittista älymystöä sekä avointa keskustelua ei Uuttakaupunkia saateta uuteen nousuun, hän päättää keskustelun Aluesanomien toimittajan kanssa.

Uusikaupunkilaisille järjestetään aiheesta tiedotustilaisuus torilla tänään torstaina 1.4.2010 klo 17.00 alkaen. Tiedotteen, joka kantaa nimeä ”Paljal Kukkarol” lukee kaupunginvaltuutettu Ari Niittyluoto (sdp), mikäli sen sitä ennen varmentaa allekirjoituksellaan kaupunginvaltuutettu Sanna Lovén (vas.). Mitään takeita tiedotteen hyväksymisestä ei siis vielä ole.

Lisätty to 1.4.2010 | 18 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös