Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 23.09.2021

Vakka-Suomessa ei vielä yhtään tuettua perinnebiotooppia

Aluesanomat

Vakka-Suomessa on käynnistymässä Leader -rahoitteinen Vakka-Suomen arvokkaat maisemat ja muinaisjäännökset -hanke. Nykyistä useampia alueen perinnemaisemia ja muinaisjäännöksiä halutaan kohteina laadukkaan hoidon piiriin. Hanke tarjoaa alueen asukkaille ja toimijoille tietoa, opastusta ja koulutusta kohteiden hoitoon sekä siihen liittyvien tukien hyödyntämiseen. Hanke esittäytyy Laitilan kaupungintalolla ensi tiistaina.

Vakka-Suomessa maan parhaat

Perinnemaisemat ovat perinteisen maatalouden synnyttämiä ympäristöjä: ketoja, niittyjä, hakoja ja lehdesmetsiä. Nämä tarjoavat elinympäristön aivan omanlaiselleen eliölajistolle sekä ovat osa monimuotoista maaseutumaisemaa. Perinnemaisemien määrä kuitenkin pienenee jatkuvasti maaseutuelinkeinojen ja maatalouden yhä kiihtyvän muutoksen vuoksi. Muinaisjäännösalueet puolestaan ovat kulttuurimaiseman vanhinta kerrostumaa satojen ja tuhansienkin vuosien takaa. Varsinkin Vakka-Suomen alueella nämä kohteet sijaitsevat hyvin usein samoilla paikoilla.

Vakka-Suomen perinnemaisema- ja muinaisjäännösalueet ovat moninaisuudessaan edustavimpia kokonaisuuksia koko maassa. Alueen perinteinen maaseudun kulttuurimaisema on tyypillisesti pienipiirteitä ja rikkonaista. Erityisen arvokkaaksi sen tekee paikoin tiheä perinnemaisemien verkosto, jossa ketojen ja niittyjen hyönteislajistolla on parhaat edellytykset säilyä. Vakkasuomalaisille perinnemaisemille tyypillisiä ominaispiirteitä ovat lisäksi muun muassa karu maaperä, morokivilajin aiheuttama maaperän emäksisyys, merellinen lajisto paikoin myös sisämaassa ja Suomen oloissa pohjoiset pähkinäpensaslehdot.

Maisemanhoito - perinnemaisemien ja muinaisjäännösalueiden raivaus, niitto ja laidunnus - on tärkeää työtä perinnemaisemille tyypillisten kasvien, hyönteisten ja maisemapiirteiden säilyttämiseksi. Toteuttajille se voi merkitä kouriintuntuvaa tapaa vaikuttaa omaan ympäristöönsä tai vaikka mielekästä hyötyliikuntaa mukavassa seurassa ja kauniissa ympäristössä. Työn tuloksista nauttiville hoidettu kulttuurimaisema tarjoaa silmäniloa, luontoelämyksiä ja ehkä jopa nostalgisia muistumia suurelta osalta menetetystä maaseudun maisemasta.

Tukeakin saatavissa

Joidenkin kohteiden hoitoon voi saada saa taloudellista tukeakin. Esimerkiksi maatalouden ympäristötuen erityistuki tarjoaa oivan mahdollisuuden pienialaisten perinnebiotooppien hoitoon - myös yhdistyksille. Hoidosta maksetaan 200 euroa kohteelta vuodessa. Soveltuvia kohteita maakunnassa on lukuisia, mutta näitä sopimuksia koko alueella ei ole vielä yhtään. Maiseman ja monimuotoisuuden hoitoon tarkoitetut tukimahdollisuudet ovatkin siis koko lailla hyödyntämättä.

Vakka-Suomen arvokkaat maisemat ja muinaisjäännökset -hankkeen suunniteltu kesto on ensi vuoden loppuun asti. Sen toiminta-alueena ovat Laitila, Uusikaupunki, Pyhäranta ja Vehmaa. Hanke on suunnattu alueen asukkaille, erityisesti maan- ja metsänomistajille sekä yhdistyksille, jotka ovat kiinnostuneita kulttuuriympäristön vaalimisesta. Projektin hakija ja toteuttaja on Laitilan kaupunki ja yhteistyötahoina Lounais-Suomen ELY-keskus, Museoviraston muinaisjäännösten hoitoyksikkö ja Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistys ry.

 

Vakka-Suomen arvokkaat maisemat ja muinaisjäännökset -hanke esittäytyy Laitilan kaupungintalolla tiistaina 13.4. klo 18 alkaen. Tiedotus- ja neuvottelutilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Tilaisuuden ohjelmasta kerrotaan tarkemmin hankkeen kotisivuilla: laitila.fi > Tekniset palvelut > Ympäristönsuojelu > Vakka-Suomen arvokkaat maisemat ja muinaisjäännökset -hanke. Lisätietoa ja yhteydenotot: Marja Pälikkö, projektikoordinaattori, Vakka-Suomen arvokkaat maisemat ja muinaisjäännökset -hanke, PL 25, 23801 Laitila, 02 850 16310 tai 044 5256583 tai marja.palikko(at)laitila.fi.

Lisätty pe 9.4.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös