Olli Haapala
Valmet Automotiven visio, joka johti omaan konseptiautoon Evaan, on yksinkertainen: autonvalmistaja uskoi sähköautojen olevan tulevaisuuden liikennevälineitä. -Haluamme edelleen olla vahvoja sillä alueella, totesi Eva-projektin vetäjä Jari Mattila perjantaina. Sisustusta myöten vitivalkoinen, urheilullisuutta henkivä ja Geneven autonäyttelystä palannut sähköajokki oli ajettu tehtaan näyttelysaliin maakunnan lehtiväen tutkittavaksi.
Viestintäpäällikkö Teija Åhlman kertoi autotehtaan strategiaan kuuluvan laajemman palvelukonseptin. -Asiakas voi siis tulla ostamaan meiltä haluamansa projektin. Nyt ydinalueseemme kuuluu sähköautojen ja liikennevälineiden kehittäminen.
-Oman konseptiauton Evan ansiosta meillä on entistä paremmat mahdollisuudet tarjota autoteollisuudelle räätälöityjä palvelupaketteja sähköautojen valmistukseen saakka.
Tuotanto täällä tai muualla
Valmet Automotive ei aio aloittaa oman automerkin valmistusta, mutta konsepti voidaan myydä jollekin autonvalmistajalle, joka voi itse aloittaa sarjavalmistuksen. -Mutta toki myös me olemme enemmän kuin kiinnostuneita auton valmistuksesta. Kun joku ostaa projekti-Evan, 2-3 vuoden kuluttua autoa valmistetaan – jonkin merkkisenä – jossakin. Voi olla että puolen vuoden kuluttua sopimus on valmis, tai voi olla ettei ole, kertoi Jari Mattila.
Evan kehittäminen alkoi huhtikuussa vuosi sitten. Työ lähti alkuun markkinoita nuuskimalla ja auton sisintä olemusta pohtimalla. Tavoitteeksi asetettiin erityisesti Yhdysvaltojen ja Euroopan markkinoille suunnattu sähköinen kaupunkiauto, joka sopii myös perheille. -Mutta kehitystyön hintaa en suostu kertomaan, pidetään se omassa tiedossa, sanoi Mattila.
Missä 400-500 miljoonaa?
Autoalan asiantuntijoiden mukaan rahaa suunnittelusta sarjavalmistukseen uppoaa konseptiautosta riippuen 400-500 miljoonaa euroa. Mutta kun merkki lyö itsensä läpi ja nousee hulppeaan suosioon, Evan kaltaisen verottomana noin 25.000 euroa maksavan sähköauton sarjavalmistus lyö taatusti leiville sähköautobuumin yhä kuumetessa maailmalla.
Uusikaupunkilaiset autonrakentajat eivät juuri muuta toivo, kuin että viisitoistahenkisen Eva-tiimin työ tuottaisi tulosta. -Kyllä, alihankintatyö poislukien hommaan on mennyt 15 henkilötyövuotta. Kiinnostuneita on ollut, useampikin, kertoi Jari Mattila ja viittasi vajaa viikko sitten päättyneeseen Geneven autonäyttelyyn. -Myynnin kannalta konseptiauto on ihan pakollinen, siksi tälle ei ole tarvinnut tehdä tavanomaisia kolaritestejä. Simuloituja testejä sensijaan on tehty.
Muutama euro Turun reissuun
Eva-projektipäällikkö Jari Mattila kertoi samaan hengenvetoon, että auton runko on omaa suunnittelua. -Niin sanottu space-frame, 'turvakehikko' tai modilaarinen profiili, on auton runko, jolle koria vaihtelemalla voidaan rakentaa perheauton lisäksi esimerkiksi jakeluauto tai tilataksi. Evan itsekantava alumiinirunko on tehty juuri sähköautoille sopivaksi. Kaksi plus kaksipaikkaisen ratkaisun lisäksi voidaan tehdä viisi- tai seitsenpaikkainen malli.
Ainoan Evan valkoisena hohtava kori on epoksihartsia, tutummin lasikuitua, ja teetetty pälkäneläisellä alihankkijalla. Valkoisella nahalla päällystetyt istuimet ja valkoiset sisätilat eivät sallikaan suuria mittari- ja kojetauluja, jotka korvaa navigaattori ja maallikolle toistaiseksi avautumaton ohjausjärjestelmä. Ohjauspyörä sentään löytyy, samoin liikennelain mukaiset valo- ja muut säätölaitteet. Komuunikaatiovälineitä ja -mahdollisuuksia löytyy jos minkälaisia.
Kaksi sähkömoottoria
Takatilan lattian alla on vastakkain kaksi takapyörien akselissa kiinni olevaa suoravetosähkömoottoria. Kun moottorit pyörivät samalla nopeudella kuin renkaat, auton taloudellisuus paranee ja samalla saadaan muuta hyvää ajoneuvon mekaniikkaan.
Energiayhtiö Fortum on kehittänyt yhteistyökumppaninsa kanssa akkujen latausaseman. Se toimii matkapuhelimella: akkujen lataaminen (ja maksaminen?) tapahtuu tekstiviestillä. Akkuyksikköjä on kaksi, litiumioniakut on sijoitettu auton keskikonsoliin ja takaistuimen alle. Akkuteho on 35,5 kilowattituntia, lataus tapahtuu latausmuuntajien kautta 12 voltin virralla 335 voltin sähkövirrasta. Lataus Evan tapauksessa kestää 10 tuntia. Akkujen kestoikä on 1000-3000 latausta eli auton näytössä on silloin 160.000 – 480.000 kilometriä. -Joissakin sähköautoissa latausaika on vain puoli tuntia, mutta silloin lataus tapahtuukin jo käsivaren paksuisen kaapelin avulla.
-Akkujen kehitys on todella lähtenyt liikkeelle, mutta yhä vielä auton verottomasta hinnasta noin puolet syntyy akuista. Akkujen lisäksi vero- tai muilla ratkaisuilla voidaan edistää kokonaan päästöttömien autojen kehitystä. Esimerkiksi Englannissa sähköauton ostaja saa 5.500 euroa veronpalautusta, kertoi Jari Mattila. Hän lisää vielä Evan laaduksi yhden seikan. -Eva on sähköautona sellainen, jollaisen sähköauto voisi olla ilman minkäänlaisia perinteisen auton rajoitteita: rakennettu alusta asti sähköautoksi.
Valmet Automotiven Eva-projektin takana on joukko yhteistyökumppaneita: Fortum, Nokia, Navteq, Vacon, Nokian Renkaat, Idis Design, Cadring, Axco-Motors, Hybria, Powerfinn, Convergens, Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Metropolia-ammattikorkeakoulu ja RLE.