Olli Haapala
Yara on investoinut uuteen tekniikkaan Suomen typpihappotehtaillaan Uudessakaupungissa ja Siilinjärvellä. Yaran kehittämän katalyyttitekniikan avulla typpihappotehtaiden kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet yli 90 prosenttia tehdasta kohti.
Ylivoimaisesti suurin osa Uudenkaupungin hiilidioksidipäästöistä on aiheutunut lannoitetehdas Yaran tuotantoprosesseista. Kolme vuotta sitten Yaran päästöt olivat noin 1,25 miljoonaa tonnia, kun muun Uudenkaupungin päästöt olivat 162.000 tonnia. Typpihapon valmistuksen yhteydessä dityppioksidipäästöt ilmakehään ovat olleet noin 1,5 prosenttia koko Suomen kasvihuonekaasujen päästöistä.
Päästöissä huima pudotus
Mutta nyt tilanne on kokonaan toinen. -Typpihapon valmistuksessa syntyvä dityppioksidi muutetaan haitattomaksi typeksi ja hapeksi, kertoi Yaran tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki.
Viime vuonna dityppioksidikatalyytit asennettiin Uudenkaupungin kahdelle typpihappotehtaalle kesäkuussa ja syyskuussa sekä ja Siilinjärvelle kesäkuussa. Jo saman vuonna päästöt putosivat 590.000 tonniin vuodessa. Tänä vuonna parannus näkyy toden teolla: ennuste on 165.000 tonnia hiilidioksiditason päästöiksi muutettuna.
Yaran vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat siis pudonneet tasolle, joka vastaa koko muun Uudenkaupungin päästöjä.
Ilmaan johdettavien dityppioksidien eli typpioksiduulin (eli ilokaasun) päästörajoja haluttiin tiukentaa toimialaa koskevan ympäristönsuojelun taholta parhaan käyttökelpoisen tekniikan eli BAT-tekniikan vaatimusten tasolle.
Tekniikka löytyi kovan tiimityön jälkeen ja aikaisempi päästötaso on pudonnut noin 10 kilosta alle 1 kilon ilokaasua tuotettua typpihappotonnia kohti. Typpihappoa valmistetaan yhteensä noin 650.000 tonnia vuodessa. U:gissa ja Siilinjärvellä on samalla otettu käyttöön tulevien säädösten mukaiset päästöjen mittauslaitteet.
Katalyyttipellet kuin lakritsinpala
–Kasvihuonekaasujen syntymistä vähennetään käyttämällä erityistä katalyyttimassaa ammoniakin polttokorissa. Katalyyttimassa koostuu pienistä ”lakritsin näköisistä” keraamisista pelleteistä, jotka ovat ceriumdioksidia ja asennetaan polttokoriin jalometalliverkkojen alle. Katalyyttiä kuluu kerralla 1000-2000 kiloa prosessista ja korin rakenteesta riippuen. Yaran kehittämä ilokaasukatalyytti muuntaa haitallisen ilokaasun vaarattomaksi typeksi ja hapeksi, selvitti Taisto Koivumäki. Pelletin vaikuttavat ainesosat ovat kobolttioksidi ja dialuminiumkobolttitetraoksidi.
Neljän tai kuuden kuukauden välein katalyyttimassaa joudutaan lisäämään. -Massa kaikkineen maksaa noin puoli miljoonaa euroa latausta kohti. Tämän takia käytetty massa palautetaan sen valmistajalle Englantiin. Massa otetaan hyötykäyttöön uudestaan.
Yara on investoinut yli 11 miljoonaa euroa uuden tekniikan kehittämiseen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tekniikka on jo nyt otettu käyttöön 19:ssä Yaran 24 typpihappotehtaasta. Perinteisellä teknologialla toimivat typpihappotehtaat ovat kaikkialla merkittävimpiä yksittäisiä ilmakehään menevän ilokaasun tuottajia. Yara on Suomen ainoa teollisuusyritys, jonka laitoksissa ilokaasua syntyy.
Taisto Koivumäen mukaan ilokaasu tulee päästökaupan piiriin vuonna 2013. -Mutta tasoa emme vielä tiedä. Viranomaiset ovat sunnitelleen tasoksi 1,85 kiloa ilokaasua typpihappotonnia kohti, mutta teollisuus haluaisi muun muassa teknisistä syistä tason olevan 2,5 kiloa. Yaran toteutuma on nyt 1 kilon tienoilla ja sen allekin, joten olemme reippaasti viranomaisten asettaman tavoitetason alapuolella. Emme tosin vielä tiedä pääsemmekö hyödyntämään ilokaasun vähentyneitä päästöjä päätökaupan puitteissa. Yaran voimalaitos sen sijaan on päästökaupan piirissä.
Typpihappoa tarvitaan lannoitteisiin
–Lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan typpihappoa kasveille välttämättömän typen raaka-aineena. Typpihappoa valmistetaan polttamalla ammoniakkikaasua. Ikävä kyllä reaktiossa syntyy myös kasvihuonekaasuksi luokiteltua ilokaasua, joka ei liukene veteen ja jota ei siksi saada imeytettyä veteen. Ilmakehään joutuessaan ilokaasu aiheuttaa ilmaston lämpenemistä, sen lämpenemisvaikutus on lähes 300-kertainen verrattuna hiilidioksidiin. Tämän vuoksi Yaran investoinneilla on merkittävä vaikutus typpihappotehtaiden ilmastovaikutuksessa. Uudenkaupungin tehtaiden osalta Yaran ilokaasujen pienentämisellä on myös oleellinen vaikutus Uudenkaupungin Hinku-hankkeen onnistumiselle, Koivumäki korosti.
Yaralla on myös toisenlainen 'ympäristötuote' ilokaasukatalyytin rinnalle. Niinikään päästöjä pienentävä urealiuos vähentää kuorma-autojen, traktoreiden, laivojen, voimalaitosten päästöjä yli 90 prosenttia.
Yara omassa hinkusarakkeessa
-Uudenkaupungin hinku-hanke on pitänyt Yaraa (laskennallisesti) kokonaan omassa sarakkeessaan, koska meillä on ollut vihiä nyt julkistetusta hankkeesta. Hyvä niin, Yara on nyt tehnyt itse huomattavan päästöjen leikkauksen, ilman että kaupunki on siihen millään tavoin vaikuttanut. Kysymys on itse asiassa huomattavimmasta yrityksen tekemästä ratkaisusta toimivassa teollisuudessa. Pidän asiaa erittäin merkittävänä, myös siksi että ympäristöratkaisu tuo mukanaan kansainvälistä liiketoimintaa, arvioi kaupunginjohtaja Kari Koski.
Myös koko Yara Suomen tuotantojohtajana toimiva Tapio Koivumäki varmisti asian. -Omien tehtaiden lisäksi olemme tehneet lisenssisopimuksen englantilaisen kemianyhtiön Johnson Mattheyn kanssa. Toivomme uutta tekniikkaa maailmanlaajuiseen käyttöön, noin 200 tehtaasta 80-90 prosenttia on sellaisia, joissa tätä tekniikkaa voidaan käyttää.
Yaralle ilmastonsuojelu-imagon kiillotus Uudessakaupungissa ei ole aivan uutta. Ilokaasun katalyyttitekniikka julkistettin jo toissa vuonna joulukuussa, kun yritys vastaanotti arvostetuimman norjalaisen ympäristöpalkinnon.
YRITYSFAKTAA
Yara International ASA on globaali kemianalan yritys, joka valmistaa ja markkinoi muun muassa kivennäislannoitteita, typpipohjaisia kemikaaleja teollisuuskäyttöön sekä ympäristönsuojeluun käytettäviä tuotteita. Yaralla on myyntiä 120 maassa, toimistoja 50 maassa ja yli 30 tuotantolaitosta. Työntekijöitä on yhteensä 8.000. Liikevaihto oli viime vuonna 7,7 miljardia euroa. Vuonna 1905 perustetun yhtiön pääkonttori on Oslossa, Norjassa.
Yara Suomi Oy on edellisen tytäryhtiö, joka valmistaa viljelijöille ja metsänomistajille lannoitteita. Valmistamme myös typpikemikaaleja ja teknisiä nitraatteja eri teollisuuden aloille sekä ympäristön suojeluun käytettäviä tuotteita. Yara työllistää Suomessa noin 900 henkilöä. Yaralla on Suomessa neljä tuotantolaitosta: Uudessakaupungissa, Harjavallassa, Kokkolassa ja Siilinjärvellä. Siilinjärvellä toimii myös Länsi-Euroopan ainoa fosfaattikaivos. Vihdissä sijaitsee Yara Suomen Kotkaniemen tutkimusasema, jolla on tehty tutkimus- ja kehitystyötä vuodesta 1961. Suomessa Yara on toiminut kaksi ja puoli vuotta ostettuaan Kemira Grow How'n.
Uudenkaupungin tehtailla valmistetaan lannoitteita (noin 1 miljoonaa tonnia vuodessa) ja typpihappoa (noin 500.000 tonnia vuodessa). Tuotanto käynnistyi 1965. Lannoitteista 60 prosenttia menee vientiin pääosin Itämeren alueen maihin ja Pohjois-Eurooppaan. Yara työllistää U:gissa noin 260 henkilöä.