Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Uusi luottotietolaki putsasi tuhansien henkilöiden maksuhäriömerkinnät

Aluesanomat

Luottotietolaki muuttui huhtikuun alussa. Kun maksamaton velka vanhenee lopullisesti, myös sitä koskeva merkintä maksuhäiriöstä poistetaan luottotietorekisteristä.

-Ulosotto voi päättyä kolmella tavalla. Yksi on tuntemattomuuseste eli henkilön olinpaikkaa ei saada selville, toinen varattomuus eli ulosottokelpoista varallisuutta ei ole ja kolmas uuden lain mukainen velan vanheneminen, kertoo kihlakunnanulosottomies Ari Niittyluoto Varsinais-Suomen ulosottovirastosta Uudestakaupungista. Hän lisää varattomuudestakin tulevan merkinnän luottotietoyhtiön rekisteriin, jossa se on 3 vuotta. -Merkintä varattomuudesta tosin poistuu jos velka vanhenee. 

Useimmiten saatava vanhenee 15 vuoden kuluttua velkomustuomion antamisesta. Vanhentumissäännön perusteella poistuu lähinnä ulosoton este- eli niin sanotut varattomuusmerkintöjä. Vanhentuminen ei kuitenkaan koske esimerkiksi vanhentuneita verovelkoja.

Luottotietoyritys Suomen Asiakastieto Oy kertoo, että huhtikuun jälkeen todetut uudet estemerkinnät poistuvat automaattisesti saatavan vanhentuessa, koska niihin luottotietoyritys saa jatkossa estetodistuksen mukana ulosottoviranomaisilta tiedon lopullisesta vanhentumisajasta.

Ulosottoviranomaiset pyytävät vanhentuneisiin saataviin perustuvien merkintöjen poistoa oma-aloitteisesti, mutta tarvittaessa velallinen voi itse toimittaa selvityksen saatavien vanhentumisesta luottotietorekisteriin. -Ulosottoviranomainen todellakin pyytää merkinnän poistamista vanhentuneen velan osalta, lupaa Niittyluoto.

Yhtiö poisti 59.000 merkintää

Velallisen selvityksellä tarkoitetaan ulosottomieheltä saatavaa tietoa siitä, mistä veloista kyseiset estetodistukset on annettu ja että saatavia koskevat täytäntöönpanon perusteet ovat vanhentuneet.

Yhden estemerkinnän taustalla on ulosottoviranomaisten kokemuksen mukaan yleensä yhdestä kolmeen erillistä saatavaa. Jatkossa kaikki nämä saatavat rekisteröidään erikseen.

Lakimuutos laajentaa myös mahdollisuutta rekisteröidä ulosottotietoja luottotietorekisteriin. Siirtymäajan jälkeen Asiakastieto saa tallentaa rekisteriinsä tiedon siitä, että velallinen on maksanut velkaansa ulosoton kautta yhtäjaksoisesti kahden vuoden ajan.

Ulosotossa on jatkuvasti useita tuhansia, esimerkiksi elatusmaksuja maksavia velallisia, joiden tuloista kolmannes ulosmitataan, mutta heillä on silti puhtaat luottotiedot.

Suomen Asiakastieto Oy on poistanut rekisteristään 59.000 maksuhäiriön merkintää, jotka perustuivat vanhentuneisiin velkoihin. Yhteensä 4.400 henkilön luottotiedot puhdistuivat kokonaan.

Asiakastiedon henkilöluottotietorekisterissä on nyt 305.000 maksuhäiriöistä henkilöä. Merkintöjä heillä on yhteensä hieman yli kaksi miljoonaa kappaletta eli keskimäärin noin seitsemän merkintää. Ulosoton estemerkintöjä on 227.000 henkilöllä yhteensä 1,3 miljoonaa kappaletta.

Kihlakunnanulosottomies Ari Niittyluoto pitää uutta velkojen ja saatavien vanhentumissäännöstöä merkityksellisenä. -Sen opimme 90-luvun laman jälkeen, että velkasaatavista syntyi joissakin tapauksissa velallisten ja takaajien mutkikas verkosto, jonka selvittäminen oli erikoisen työlästä, jos ylipäätään onnistui, pudistelee Niittyluoto päätään. Hän näyttää paperilla velkojen kytkentäkaavion, jonka selvittäjäksi tarvittaisiin avaruuselektroniikan insinööri.

Omaa ammattiaan Ari Niittyluoto vertaa kovan sortin kirjanpitäjään, jolla on kuitenkin myös sydän paikallaan. -Meitä pidetään ties minä, mutta kannattaa muistaa että ulosottomies on oikeusministeriön palveluksessa.

Niittyluoto tarkoittaa siis sitä, että kuva veroja keräävästä keskiaikaisesta aatelisvoudista on auttamatta vanhentunut. Ulosottomiehiä valvova oikeusministeriö ei kuitenkaan voi muuttaa yksittäistä ulosmittausta.       

Omat luottotiedot voi selvittää

Helpoin tapa hankkia ote omista luottotiedoista on ostaa se internetistä osoitteesta www.omatieto.fi. Samasta paikasta löytyvät luottotietolain mukaiseen tarpeeseen myös toisen yksityishenkilön luottotiedot. Luottotiedot voi tarkistaa esimerkiksi vuokralaiseksi hakevasta henkilöstä.

Luottotieto-ote sisältää tiedot henkilölle rekisteröidyistä luottotietomerkinnöistä (lukumäärä, tyyppi, euromäärä, velkoja, poistumispäivämäärä) tai tiedon siitä, että merkintöjä ei ole. Otteessa on myös maininta henkilön oikeustoimikelpoisuudesta. Omat luottotiedot voi tarkistaa kerran vuodessa ilmaiseksi pyytämällä tätä kirjallisesti tai käymällä Suomen Asiakastieto

Lisätty ti 20.4.2010 | 1 kommentti

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös