Olli Haapala
Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Mauri Kontu (kesk) puhui valtuuston kokouksessa maanantaina. Valtuusto kokoontui viimeisen kerran nykyisessä kokoonpanossa. Kontu nosti esille työn sen tekemisen ja teettämisen kannalta. –Vain työn ja toimeliaisuuden kautta voimme kehittää maakuntaamme.
-Kustannusten nousun myötä meillä on ollut ja on lähitulevaisuudessa todella suuria vaikeuksia säilyttää vientiteollisuuden työpaikat Suomessa. Tästä meillä Varsinais‐Suomessa on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana tylyjä kokemuksia. Ja juuri tänä vuonna seuraukset tuntuvat erittäin rajuina ja näkyvinä Salon, Kemiön ja Turun alueilla sanoi Kontu.
Konnun mukaan merkittävä määrä työvoimasta on siirtynyt julkiselle sektorille.
-Olemme kehittäneet palveluja ja siitä hyvinvoinnista myös nautimme. Niiden maksamiseen on tarvittu lisää verovaroja ja palkkojen korotuksia, jotta palvelut voidaan tuottaa. Samanaikaisesti on panostettu entistä enemmän koulutukseen. On saatu uutta osaamista, mutta se ei kuitenkaan riittävästi tuota uutta sellaista tekemistä, joka toisi meille vientikelpoista ja kilpailukykyistä tekemistä maakuntaamme.
-Samanaikaisesti vuosittain tekemämme työn määrä on alentunut. Ja kaiken kaikkiaan seuraukset ovat maamme talouden tasapainon kannalta murheelliset. Olemme menettäneet vientiteollisuudessa kilpailukykyämme merkittävästi Euroopassa. Olemme mahdottomassa tilanteessa niin sanotuista kehittyvistä bric-maista tulevaa kilpailua vastaan, joissa teollisuustyökustannukset ovat vain murto‐osa omistamme. Pidämme luonnollisena ostaa ja käyttää kehittyvissä maissa tehtyjä kännyköitä, televisioita, vaatteita, autoja, koska ne ovat edullisia ja nykyään laadultaankin korkeaa tasoa.
Kontu sanoi tilanteen olevan huolestuttava suomalaisten kannalta. -Nykyään löytyy enää vähän asioita tai tuotteita, joita pystymme valmistamaan kilpailukykyisesti edes kotimarkkinoillemme EU alueelle, kaukomaista puhumattakaan.
Onnistujiakin löytyy
-Kuitenkin maakunnassa on myös onnistujia, joista viime kuussa julkaistu todella merkittävä on Uudenkaupungin Valmet Automotiven mersusopimus. Heillä tehokkuus on kohdallaan vuosien työn tuloksena.
Kontu kyselikin keinoja kilpailukyvyn lisäämiselle. -Mielestäni ensimmäisenä on luovuttava omien etujen ajamisesta etujärjestöjen taholla. Panokset on laitettava toimiin, jotka edistävät suomalaisen työn kilpailukykyä ja tehokkuuden nostoa. Tarvitsemme kipeästi uusia työnantajia eli yrittäjiä ja yrityksiä, jotka hakevat tekemistä viennistä.
Jyrki Kataisen (kok) ja Jutta Urpilaisen (sd) sai huutia Kontulta. -Hallitus ei voi odottaa enää edes sovittuun maaliskuun välitarkasteluun, vaan sen on tehtävä nopeasti tarvittavat päätökset kilpailukykymme palauttamiseksi. Hyvinvoinnin rahoittaminen osaksi velkarahalla on pysäytettävä. Väitän että päätöksiä tullaan tekemään mieluummin lähiviikkojen kuin kuukausien aikana.
Kontu vetosi yrittäjiin ja kansalaisiin. -Kannustan teitä kaikkia tekemään nopeita, mutta kauaskantoisia päätöksiä suomalaisen elinvoimaisuuden turvaamiseksi.
Kunnat linnoittautuivat
Puheenjohtaja Kontu puuttui myös kuntarakenteen uudistukseen.
-Kuten monet keväällä epäilivät, hallituksen ajama kuntauudistus yhdistettynä sote‐ järjestelyihin oli liian vaativa hanke päätettäväksi ennen kuntavaaleja. Kesän aikana asiat eivät kuntien tasolla juurikaan edenneet, päinvastoin maakuntamme kunnat mieluummin linnoittautuivat asemiinsa. Samoin monissa kunnissa kunnallisvaaliehdokkaiden päävaaliteemana oli kunnan itsenäisyyden turvaaminen.
-Nyt vaalit on käyty ja yritys uudistuksen toteuttamiseksi on alkanut. Epäileviä tuomaksia on joukossamme paljon. Kun samanaikaisesti saamme lukea varsinaissuomalaisten kuntien ensi vuoden taloussuunnitelmia, niin lähes poikkeuksetta budjetit ovat vahvasti alijäämäisiä ja velkaantumista on merkittävästi edessä.
Valtion voimakas velkaantuminen ja samanaikainen kuntien velkaantuminen sai Kontun synkistymään. -Ei varmaan ole kenellekään epäselvää mitä on edessä.
Kontu ennusti varsin voimaperäistä kuntien toimintojen uudistamista. -Olen varma että kaikkia nykyisiä palveluja ei voida, eikä pidä tuottaa julkisin varoin. Siis kuntauudistus on välttämätön.
Maakuntaliiton roolin ja vaikutusvallan kasvattaminen toisi Konnun mukaan ”merkittävää hallinnon yksinkertaistamista maakunnan tasolle”.
-Jos ajatellaan että maakuntaneuvostossa voitaisiin poliittisin valintoihin perustuen päättää esimerkiksi erikoissairaanhoidon ja elinkeinojen kehittämiseen liittyvät suuntaviivat, toimintamme olisi nykyistä kokonaisvaltaisempaa ja demokraattisempaa maakuntamme
etujen ajamista.
-Olen, nykyisistä ehkä hieman vaikeista ajoista huolimatta täysin vakuuttunut että Varsinais‐Suomella on edessään hyvä tulevaisuus pitkän historiansa jatkoksi, päätti Kontu.