Olli Haapala
Tiesittekö että Raumalla on kansainvälinen avaruusohjelma? -Rauma International Space Program sijoittuu Sevettisen Jorman saunan taakse. Raumalaiset rakentavat rakettia, mutta heillä on ongelma. Laukaisualusta (muovipullo, letku) on kunnossa, mutta itse raketisssa on jokin vialla. Vika on ratkaistu Uudessakaupungissa, kertoi tiedesirkusopas Juuso Kekkonen eilen Pohitullin peruskoulun viides- ja kuudesluokkalaisille.
Uusikaupunkilainen ratkaistu on raketin ohjaussiivekkeet. Urheilukentän maastossa sijaitsevalla avarusasemalla rakennetun raketin lentoa todistamassa oli paikallinen Rouva Presidentti, joka laukaisi raketin tiedeasemalta kauas salin taka-avaruuteen. Raumalaisraketti oli suhissut mutkitellen vain yleisöjoukkoon.
Atomi töissä
Tiedesirkus koostui kahdeksasta näyttelykohteesta – mustasta aukosta lämpökameraan – ja vauhdikkaasta tiedeteatterin esityksestä. Esitys käsitteli maailmankaikkeuden ja elämän rakennetta tavalla, josta sai varmasti tukea ja intoa kouluopetukseen.
Juuso Kekkonen selvitti, että koulukirjojen atomin malli ei ole todellisuudessa oikea. -Se auttaa ymmärtämään atomin rakennetta, mutta se eikä toinen sumupilvimallikaan ole täysin oikea. Emme voi nähdä atomia millään keinoin, emmekä voi nähdä sitä tulevaisuudessakaan, se on mahdotonta.
Aineen jakautumista Kekkonen havainnollisti keisari Julius Cesarin viimeisellä henkäyksellä. -Kuuluisaa viimeistä lausahdusta Brutuksesta seurasi vielä viimeinen henkäys, ilmaa ja happea. Mutta teilläpä onkin (keuhkoissanne) ainakin yksi happimolekyyli, joka on peräisin Cesarin viimeisestä henkäyksestä. Itse asiassa vedämme jokainen meistä jokaisessa sisäänhengityksessä yhden caesar-happimolekyylin keuhkoihimme.
Soitinarsenaali
Yleisön suurimman mielenkiinnon tiedesirkusopas sai soitinarsenaalillaan – ja hulvattoman suurilla luvuillaan happimolekyyleistä, ilmasta kun oli kysymys. Erikoisin soitin oli hanskofoni (pahviputki, kumikäsine ja suukappale). Se toimi 19.900 triljoonalla ilman molekyylillä. Hanskofonin ja tavallisesta pillistä rakennetun paimenhuilin ja vetopasuunan periaatteen opas sai selittää esityksen jälkeen kerran toisensa jälkeen monille kiinnostuneille. Ilmeisesti soittimista tuli itseotettu kotiläksy, jota kokeilltiin heti kotiin päästyä.
Ja voi, olisipa hammasfluoresenssin voinut ikuistaa lukijoiden ihmeteltäväksi. Tai kasvokuvan, joka syntyi kun kaksi kasvoa yhdistettiin peilien avulla. Tai monta muuta tiedesirkuksen kahdeksasta ihmeestä.
Närpiö-Uki-Eura
Tiedekeskus Heurekan toteuttama ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Tiedesirkus vieraili Uudessakaupungissa Pohitullin koululla neljän päivän ajan. Uuteenkaupunkiin tunnin tiedeshow tuli Närpiöstä ja täältä se jatkaa Euraan.
-Jokaisena päivänä esityksen on nähnyt yli 200 oppilasta, yhteensä noin 900. Kävijöitä tuli myös Laitilasta, Vehmaalta, Taivassalosta ja Kustavista. Huomasimme noin vuosi sitten mahdollisuuden saada tiedesirkus tänne, panimme hakemuksen vetämään ja nyt esitys on täällä, sitäpaitsi aivan ilmaiseksi, kertoi rehtori Jukka Silvola. Mattimyöhäiset tiedejanoiset voivat siis ilmoittautua Euraan.
Tiedesirkuksen kiertue alkoi jo viime vuonna Lapista ja liikkuu tämän kevään lopussa Varsinais-Suomessa. Koulut ja kunnat voivat verkkosivujen kautta edelleen ehdottaa kiertuepaikkaa syksyksi ja ensi kevääksi. Tiedesirkus tukee ensisijaisesti peruskoulun 5. ja 6. luokan tiedeopetusta, mutta soveltuu myös yläkoulun oppisisältöihin, osalle kouluista se ensikosketuksen tieteen elämyksiin.
www.tiedesirkus.fi