Olli Haapala
Vakka-Suomen kalastuspuisto-seminaarissa Uudessakaupungissa puhunut ja puhetta johtanut kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho Varsinais-Suomen Ely:n kalatalouspalveluista sanoi suurimman ammattikalastusta koskevan haasteen olevan edelleen rannikkokalastuksen edelletysten turvaamisen.
– Koska pääosa viljellyn ruokakalan tuotannosta sijaitsee myös välittömästi rannikkovyöhykkeen sisällä tai sen reuna-alueilla, useimmat ristiriidat alueen toimijoiden kesken ovat tunnistettavissa. Ympäristö- ja elinkeinopolitiikan ristiriita tulee jatkumaan. Siksi panostus konfliktien purkamiseen on haaste, johon on tartuttava, sanoi Ranta-aho.
Ranta-ahon mukaan hylje ja merimetso ovat supistaneet rakkinnokalastajan ja kalan vesiviljelijän toimintaympäristöä ja -mahdollisuuksia. -Kalantuotannon arvoketjussa jalostus ja kauppa ovat joutuneet turvautumaan tuontikalaan, mikä kertoo tuotantoketjun vinoutuneen. Se ei ole omavarainen.
Ulkoisten tekijöiden kierre
Ammattikalastus on kierteessä, jonka aiheuttavat ja jolle luonteen antavat sille ulkoiset tekijät.
– Avainkysymys on jälleen kerran se, mitä haluamme kotimaiselta kalatuotannolta. Minkä painoarvon annamme itse, tai ympäristöhallinto antaa, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävälle kalatalouden ulottuvuudelle?
Ranta-aho muistutti kalastajien olevan ekosysteemin olennainen, mutta ”pikemminkin ympäristön muutoksista kärsivä kuin muutoksia aiheuttava osapuoli”.
– Kalakantojen hyödyntäminen ja siitä rakentuva arvoketju ovat lähtökohdiltaan myös yhteiskunnallisia. Maaseudun ja saariston elinvoimaisuutta tukevat ja murentavat tekijät on osattava tunnistaa. Yhteiskunta instituutioineen ohjaa tuotantoa ja markkinoita, sekä hyvässä että pahassa.
Alue ulkopuolisten ulottumattomissa
– Vakka-Suomen elinkeinokalatalouden kehittämisessä on hyvä tunnistaa sen vahvuudet, heikkoudet uhat ja mahdollisuudet. Toimiala on täällä klusteri, jossa tuotantoketju on monipuolinen ja volyymi vahva, vienti- ja markkinaosaaminenkin on hallussa. Varaa laakereilla lepäämiseen ei kuitenkaan ole.
Kari Ranta-aho peräänkuulutti elinkeinopolitiikan kehittämistä tukevaa tahtotilaa.
– Meri on resurssi, jota voi ja saa hyödyntää kestävällä tavalla. Tämä näkyy myös tänne perustetussa kalatalousryhmässä (V-S kalastuspuisto). Viranomaistahojen on hyvä ymmärtää, että perinteet, tapa elää, toimia ja yrittää, muodostavat ”alueen”, jota ulkopuoliset eivät voi ottaa haltuun – eivätkä ymmärtää kuin pintapuolisesti.
– Paikalliseen omistukseen ja alueiden käytön hallintaan perustuva tieto- ja tunnepohja taas muodostavat selvän ”identiteettiresurssin”, joka luo yhteenkuuluvuuden tunteen ja tuottaa sosiaalista pääomaa. Ainekset ja eväät tulevaisuuden rakentamisessa ovat olemassa, mutta on muistettava että luontoa on helpompi tarkkailla kuin saada siitä elantonsa. Nyt tarvitaan työrauhaa, edellytti kalatalouspäällikkö Kari Ranta-aho.