Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.01.2022

Kestävän kehityksen airut Mirka Muukkonen toi punaisen vapun U:giin

Olli Haapala

-Olen erittäin tyytyväinen uutiseen Uudenkaupungin autotehtaan siirtymisestä 2000-luvulle ja uudenlaisiin kaupunkiautoihin. Se on merkittävä toimi elvytyksen ja työllisyyden kannalta, ja juuri sen suuntainen askel, joita ympäristötietoisessa yhteiskunnassa tulee rohkeasti ottaa, sanoi Vasemmiston Mirka Muukkonen vappupuheessaan. Muukkonen on puoluehallituksen jäsen ja tulevien eduskuntavaalien ehdokas. Hän on myös puolueen Turun kunnallisjärjestön puheenjohtaja.

Mirka Muukkoselle Uusikaupunki on tuttu paikka. Hän pitää kaupungin ratkaisua julistautua rauhankaupungiksi ”suunnattoman” arvostettavana.

-Uusikaupunki on minulle ennestään tuttu paikka kaupungissa yli 30 vuotta toimineen Rauhanpuolustajien yhdistyksen ja heidän Reilua kauppaa edistävän

Maailmankauppansa toimintansa ansiosta. Me rauhan ystävät ymmärrämme, että rauhaa ei rakenneta asein. Kestävä rauha rakennetaan köyhyyttä, kurjuutta ja syrjäytymistä poistamalla.

Muukkonen kertoi seuranneensa uutisia kansannousuista ja mellakoista tarkasti. -Usein niiden takaa löytyy epävarmat elinolosuhteet, huono toimeentulo ja epätietoisuus tulevaisuudesta. Rakentaaksemme aitoa ja kestävää yhteiskuntarauhaa, meidän on tietoisesti lähdettävä poistamaan näitä epäkohtia ja vahvistamaan ihmisoikeuksia, demokratiaa ja ihmisten mahdollisuuksia vaikuttaa. Meidän on taattava ihmisille riittävä toimeentulo, asuminen ja kaikille yhdenvertaiset peruspalvelut. Nämä ovat meille vasemmistossa tuttuja arvoja ja asioita.

-Rauhaan liittyy tiiviisti rasisminvastaisuus. Viime aikoina uutisotsikot ovat vallanneet työperäinen maahanmuutto ja maahanmuuttoa kriitikoivien äänet. Syyttävä sormi on kohdistunut maahanmuuttajiin, vaikka sormen pitäisi osoittaa aivan muualle. Me vasemmistossa tiedämme, että maahanmuuttajat eivät ole ongelma, vaan järjestelmä, jossa hyväksikäytetään ihmisiä. Meidän on nostettava esiin kapitalistinen järjestelmän ongelmat, tarjottava niihin vaihtoehdot ja vaadittava yhdenvertaisia oikeuksia kaikille. Meidän tulee puolustaa kaikkien ihmisoikeuksia, työehtoja, palkkoja ja työolosuhteita.

Kahden kerroksen väkeä

Muukkosen mielestä Suomeen on synnytetty kahden kerroksen yhteiskunta. -Helsingin bussit eivät liikkuisi eikä kaupunki pysyisi siistinä ilman maahanmuuttajia. Alalle on vaikea saada kantasuomalaisia töihin, sillä palkka on niin pieni, ettei sillä pääkaupunkiseudulla pärjää. Työsuhteet ovat epävarmoja kilpailutuksesta johtuen.
-Myös hoiva-alalle ollaan luomassa samaa järjestelmää, ellei tilanteeseen puututa nopeasti. Hoiva-alan työntekijäpulaa meillä ei ole, alan ammattilaiset vain ovat siirtyneet muualle omalta alaltaan. Tehyn uusimpien tietojen mukaan jopa 30.000 hoiva-alan ammattilaista työskentelee muilla aloilla. Ilmiön taustalta löytyvät syyt ovat tuttuja: liian kehno palkkaus, heikot työsopimukset ja raskas työ. Hoiva-alalla vallitsee pääsääntöisesti henkilöstövaje, joka lisää työn raskautta. Jo lähtökohtaisesti henkilökunta joutuu tekemään paljon töitä liian alhaisen henkilöstön mitoituksen vuoksi. Kun työkaveri sairastuu, sijaisia ei saa ottaa ja työt kaatuvat työpaikalla olevien niskaan.

Luokkatietoisuutta lisää

-Vasemmiston tehtävä on ryhtyä luokkatietoiseen kamppailuun. Vika ei ole maahanmuuttajissa vaan meidän oikeistolaisessa järjestelmässä, jossa surutta käytetään hyväksi ihmisiä voiton maksimoimiseksi. Meidän on keskityttävä ongelmien aiheuttajiin, ulkomaista halpatyövoimaa hyväksikäyttäviin yrityksiin ja sen mahdollistavaan oikeistolaiseen politiikkaan. Meidän ei tule hyväksyä yleisten työehtosopimusten tai palkkojen polkemista.

Muukkonen totesi, että ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö palkkoja polkemalla ja veroja kiertämällä tulee lopettaa. -Se voidaan estää tilaajavastuulakia parantamalla, kunnollisella valvonnalla ja sanktioilla. Maahanmuuttajien syyllistäminen työttömyyteen viittaamalla johtaa vain turhaan rasismiin ja epäluuloihin.

Lakkoilun kevät

Kulunut kevät on ollut lakkoilun kevät, kun ay-liike on vasemmiston tuella kamppaillut parempien työehtosopimusten ja työskentelymahdollisuuksien puolesta. -Erityisesti on noussut esiin se, miten elinkeinoelämän edustajat ovat ennen näkemättömällä tavalla pyrkineet murentamaan ja heikentämään työehtosopimuksia.

Aiemmin keväällä ahtaajat ajoivat voimakkaampaa irtisanomissuojaa. EK:n edustajat torppasivat vaatimukset ja ilmaisivat avoimesti julkisuudessa huolensa parantuneen irtisanomissuojan mahdollisesta leviämisestä laajalle.

-Kuitenkin on muistettava, että Suomessa on Euroopan heikoin irtisanomissuoja. Tähän epäkohtaan me vasemmistossa haluamme muutoksen. -Röyhkeyden huippu nähtiin palvelualojen Pamin lakon aikaan. Työnantajien

puoli pyrki tietoisesti ja aktiivisesti murtamaan pienipalkkaisten työntekijöiden lakko-oikeutta. Työnantajapuoli osoitti halveksuntaa työntekijöiden oikeuksille

palkkaamalla laillisen lakon aikana ulkopuolista työvoimaa. Erityisesti Stockmann ilmoitti käyttävänsä rikkurityövoimaa 'hulluilla päivillä'. Vain viikkoa aiemmin Stockmann oli jakanut jättiosingot osakkeenomistajille. Työntekijöiden asemaa ja palkkaa he eivät halunneet parantaa, mutta omistajien tilipussia kyllä haluttiin kartuttaa. Lakko-oikeus on perusoikeus, jota myös työnantajapuolen tulisi kunnioittaa.

Kuntien kriisi

-Samaan aikaan kun oikeistohallitus hehkuttaa erityisesti rikkaille ja hyvävaraisille myöntämiään hurjia veronalennuksia, joutuvat kunnat painiskelemaan talouskriisissä. Kunnat ovat joutuneet nostamaan veroprosenttiaan selvitäkseen vaikeiden aikojen yli. Yhdessä jos toisessa kunnassa joudutaan pohtimaan henkilökunnan lomautuksia, laajamittaisia talkoovapaita sekä sijaistenkäyttön kieltoa. Näillä toiminnoilla on mittavat vaikutukset henkilöstön työssäjaksamiseen, työssä viihtymiseen sekä alan
vetovoimaisuuteen. Vaikutukset eivät myöskään koske vain henkilökuntaa vaan myös kaikkia kuntalaisia, joiden palveluita näin heikennetään.

Muukkosen mielestä sinivihreällä oikeistohallituksella olisi kaikki mahdollisuudet puuttua tilanteeseen ja korjata ongelmat, mikäli poliittista tahtoa vain löytyisi. -Me vasemmistossa tulemme jatkamaan sinnikästä työtä, jolla pyrimme vahvistamaan työntekijöiden oikeuksia ja parantamaan elämänlaatua.

Puolue 20-vuotias

Vasemmistoliitto täyttää tänä vuonna 20 vuotta. -Juhlavuoden kunniaksi
olemme päättäneet siirtyä käyttämään kansankielistä nimeä Vasemmisto
sekä uudistamaan ulkoasuamme ja ilmettämme. Paketin sisältö vahvistetaan puoluekokouksessa kesäkuussa. Valmisteluun kentällä on osallistunut varsin suuri joukko ihmisiä.

Käytännön politiikassaan vasemmisto ajaa muun muassa vanhuspalvelulakia, joka takaisi subjektiivisen oikeuden hoivaan. Niinikään halutaan uudistaa terveydenhuoltoa kohti maksutonta järjestelmää. -Suomen asiakasmaksut ovat jo nyt Euroopan korkeimpia, mikä rasittaa erityisesti pienituloisia, työn ulkopuolella olevia ja pitkäaikaissairaita.
Puolueen lempilapsi on perusturvan kokonaisuudistus. -Perusturvan alarajaksi
säädettäisiin 750 euroa kuukaudessa. Alle 10.000 euron tulot tulee saada ja pitää verottomina.

Lisätty la 1.5.2010 | 10 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös