Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.01.2022

Työväen vappu Uudessakaupungissa: Zumbaa vaan ei 'kansainvälistä'

Olli Haapala

Uudenkaupungin työväen Vappujuhla torilla sai ylleen hehkeän auringonpaisteen, vaikka vappuaamu toisenlaista säätä enteilikin. Vappujuhla oli kokonaan naisten: kaikki puhujat olivat naisia, samoin muut esiintyjät, haitaritaitelija ja zumballa yleisöä puhujia odotellessa viihdyttänyt tanssitaitelija. Vain 'kansainvälinen' jäi puuttumaan.

Vapunpäivän juhlapuhujat tulivat Turusta ja Espoosta, Turun Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja puoluehallituksen jäsen Mirka Muukkonen ja kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina.

Kaupunginvaltuutettu Sanna Lovén (vas) muistutti avauksessaan vapun alkuperästä. -Vuonna 1880 järjestettiin useita mielenosoituksia, joissa vaadittiin kahdeksantuntisia työpäiviä. Mielenosoituksissa kuoli useita siviilejä ja poliiseja. Kolme vuotta myöhemmin työväenliikkeen yhteisjärjestö päätti uhrien muistamisesta maailmanlaajuisesti toukokuun ensimmäisenä. Tänään on taas se päivä, muistamme edelleen kunnioituksella aatteen vuoksi henkensä menettäneitä.

Kultaisen harmonikan finaalissa soittavan Kirsi Korpelan esiinnyttyä kaupungin puheenvuorokin ehdittiin pitää ennen pääpuhujia.

Kaupunginvaltuutettu Lea Myllymäki (sd) totesi, että Uudellakaupungilla on perinteitä hoitaa työllisysasioita. -Hyvällä elinkeinopolitiikan hoidolla luodaan nyt ja ennen kaikkea tulevaisuuteen työpaikkoja. Uusikaupunkikin päätti juuri sijoittaa nuoriin ja tukea vastavalmistuneiden työllistymistä.

Jaksamista työelämään

-Hallitus on nostanut esiin eläkeiän noston, mutta jättänyt tekemättä toimet joilla ihmiset jaksaisivat työelämässä. Kuuntelen huolestuneena tuttavia, jotka 40-vuotiaina odottavat jo eläkkeelle pääsyä, ja miettivät samalla miten jaksaa seuraavan viikon töissä, kertoi Myllymäki.

Myllymäen mukaan irtisanomisten aikana potkuja ovat saaneet myös 60-vuotiaat, jotka ovat työhön halukkaita. -Heitä hallitus uhkaa toimeentulon menetyksellä ja eläkeputken poistamisella. Se on se kaunis kiitos usein yli 35 vuoden työurasta, kun työikäisiä uhataan ja työnnetään sosiaalitoimistoon toimeentulotuelle.

-Entä saako meilenterveyden ongelmista untoutuja mahdollisuuden palata työelämään sikkoin kun sairaus on hoidossa ja henkilö kaipaa takaisin työhön. Nyt tarvitaan tekoja, vaati Myllymäki.

Joillakin yrityksillä on ollut rohkeutta ottaa töihin myös vajaakuntoisia. -Mutta kaipaisin yritysten joukkoon vielä muutamaa sosiaalista yritystä.

Toveri-sana menneisyyteen?

Kansanedustaja Maria Guzenina kyseli sen perään pitäisikö sana 'toveri' kuopata kokonaan menneisyyteen. -Ei minusta, siinä kaikuu jotain perin ylevää. Se viestii yhteisestä pyrkimyksestä toimia paremman maailman puolesta. Kun nyt sen sanon, Hyvät Toverit, ja näen teidät siinä edessäni, kasvoillanne määrätietoinen ja tiedostava ilme, tiedän, että Suomi nousee. Suomi nousee, koska tällainen joukkovoima saa sen nousemaan. Me teemme yhdessä työtä yhteisten päämäärien eteen, tervehti Guzenina uusikaupunkilaisia.
Hänkin piti työtä vapun puheiden keskeisenä sisältönä. -Kolmesataatuhatta työtöntä on luku, joka on syytä mainita ja sekin on syytä mainita, että tämän hetken valtaapitävä hallitus on ollut häpeällisen toimeton tilanteen parantamiseksi.

-Porvarihallituksen tapa hoitaa työttömyyskriisiksi muuttunutta talouskriisiä on maailmanlaajuisestikin vertailtuna vanhanaikaiseen ajatteluun perustuva. Peräti yhdeksän elvytyseuroa kymmenestä kulutettiin veronkevennyksiin aikana, jolloin raha olisi pitänyt panostaa työpaikkojen ylläpitämiseen. Tämä olisi voitu tehdä hyvinvointielvytyksen kautta. Eikö olekin erikoista, että tällaisena aikana, kun palvelujen tarve on monella saralla esimerkiksi työttömyyden takia kasvanut, palveluihin palkataan yhä vähemmän ihmisiä.

Nuoret syrjäytyvät

Guzenina antoi esimerkin hyvinvoinnin elvytyksestä, jolla on ”myös Suomen kilpailukyvyn kannalta tärkeä merkitys”. -Se on perheiden tukeminen. Lastensuojelun ongelmat ovat lisääntyneet, mutta turvaverkon osia, ihmisiä tekemässä turvaverkkoa, ei ole riittävästi: perheissä ongelmat eivät riistäytyisi käsistä, jos olisi resursseja tarpeeksi.

-Syrjäytyneestä nuoresta tulee helposti syrjäytynyt aikuinen. Työtätekevän Suomen selkäranka joutuu ennen pitkää tuon syrjäytymisen maksumieheksi moninkertaisesti verrattuna siihen, että tukea olisi annettu oikeaan aikaan.
Guzeninan mukaan jos Yhdysvaltojen elvytyspaketti suhteutettaisiin Suomen talouteen, merkitsisi se meillä noin 1,4 miljardin lisäpanostusta julkisiin palveluihin. -Hyvinvointipalveluihin ja opetussektorille voitaisiin tällä rahalla palkata noin 30.000 uutta työntekijää. Suomessa hallitus pitää kuitenkin jääräpäisesti kiinni omista tehottomista valinnoistaan, eikä käytä kaikkia mahdollisia keinoja työttömyyden vastaiseen taisteluun.

Hallituspuppua

-Jos joku sanoo, että hallitus tekee kaikkensa nykyisen ja myös tulevaisuuden työttömyyden taltuttamiseksi, minä sanon että puppua. Missä ovat vaikkapa telakkateollisuuteen kipeästi tarvittavat tuet, missä ovat panostukset kuntasektorin työpaikkojen ylläpitämiseksi, missä ovat ne toimet, joilla estetään nuorten syrjäytyminen. Niitä ei ole. Ja näin ei saa jatkua. Tarvitaan uusi hallitus. Tarvitaan syy-seuraussuhteiden ymmärrystä, tarvitaan kokonaisnäkemystä.

Uusliberalismi sai Guzeninalta huutia: ”maamme makaa sopassa”, jonka hallitus on keittänyt. -Uusliberalismin leviäminen Suomessakin perustui uskomukseen markkinavoimista hyvänä isäntänä, joka pitää huolta koko yhteiskunnan toimivuudesta. Näinkö sen piti mennä: kun annetaan markkinavoimien jyllätä ilman mitään kontrollia, ennen pitkää vaurauden muruset leviävät myös köyhien suihin? Toisin kuitenkin kävi.
-Uusliberalismin puolustajia löytyy edelleen. Heidän mukaansa vika ei ollut itse ideologiassa, vaan niissä, jotka eivät antaneet sen jyllätä riittävän villisti. Samaa hokivat myös Neuvostoliiton hajoamista surreet aikoinaan ja jotkut hokevat tänäkin päivänä. Tosiasioita ei haluta tunnustaa. Järki sammutetaan uskomuksen tieltä. Politiikka ei saa olla uskomuksiin perustuvaa kyvyttömyyttä nähdä kokonaisuus.

Yhteiskunnallinen tasapaino edellyttää Guzeninan mielestä kykyä nähdä politiikka kokonaisuutena ja ymmärtää syy-seuraus -suhteet. -Ei riitä, että talous kehrää, myös ihmisten on voitava hyvin. Ihminen ansaitsee tulla tunnustetuksi ihmisenä itsenään eikä tuotantotalouden osasena.

Demareiden haaste

-Tänä päivänä meidän demareiden haastena on 20-luvulta saakka vauhtia ottanut yltiökapitalistisen ideologia, joka on jätettävä taakse, ja luotava samalla kestävämpi järjestelmä. Maapallomme ei kestä sitä kulutuksen tahtia, joka nyt on vallalla. Myöskään ihmiset eivät kestä järjestelmässä, jossa tuottavuus ja kustannustehokkuus merkitsevät kvartaalitason ajattelua ja tuloksentekoa tulevaisuuden kustannuksella. 

Lisätty la 1.5.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös