Rainer Tähtinen
– Vuonna 1987 valmistunut Uudenkaupungin uimahalli on ollut arkkitehtonisesti erittäin onnistunut ja ajaton. Se on saanut paljon kiitosta niin ulkopaikkakuntalaisilta kuin kaupunkilaisiltakin, kertoo liikunta- ja vapaa-aikatoimenjohtaja Tuija Suominen.
Tuolloin uimahallin pääsuunnittelusta vastasi kaupungin teknisen viraston arkkitehtuuriosasto kaupunginarkkitehti Hannu Luotosen johdolla.
Onnistunutta suunnittelua ja toteutusta ei haluta pilata tulevaisuudessakaan.
– Vuosille 2015-16 kaupunginvaltuusto on hyväksynyt pitkän tähtäimen investointisuunnitelmaan uimahallin peruskorjauksen ja laajennuksen.
Suomisen mukaan peruskorjaus on aiheellinen 23 vuotta täyttävässä rakennuksessa monilta osin, vaikka perusteellinen kuntokartoitus ei pahempia yllätyksiä tuonutkaan.
Monitoimiallas suunnitelmissa
– Täytyy kuitenkin muistaa, ettei mikään rakennus ole ikuinen ilman korjauksia ja juuri keväällä syvä allas oli suljettuna vuotavan katon vuoksi, hän muistuttaa.
Alustavissa suunnitelmissa on rakentaa peruskorjausremontin yhteydessä uimahalliin myös yksi niin sanottu ”monitoimiallas” lisää.
– Siihen voisi siirtää isosta (25 m) altaasta vesiliikuntaryhmät, vesijuoksu ja osittain myös uinninopetus. Vesiliikuntaryhmien määrää on rajoittanut tilan puute ja myös uimarit ovat olleet harmistuneita ison altaan kovasta ryhmäkäytöstä, perustelee Suominen monitoimialtaan tarvetta.
Myös hyppyaltaan ryhmäliikuntakäyttö on supistanut osaltaan vesiliukumäen ja hyppytornin käyttöaikaa.
– Kehittämissuunnitelmissa on tehty rajanveto siihen, että uimahallia kehitetään kuntoilu- ja liikuntapaikkana eikä kylpyläpalvelujen suuntaan, Suominen alleviivaa.
Remonttiin noin 5,5 miljoonaa
Kuntoilu- ja liikuntapaikkana uimahallin kehittäminen onkin perusteltua. Tuleviin investointeihin on tarkoitus hakea valtiolta tukea, eikä sitä heru, ellei kyse ole liikuntapalvelujen kehittämisestä ja monipuolistumisesta. Pelkkä peruskorjaus ei siis tuen saantiin riitä.
Alustavissa laskelmissa remontin on arvioitu liikkuvan 5,5 M€:n luokissa ja valtionosuus olisi noin 25-30 % investoinnin kokonaiskustannuksista.
– Uimahallin peruskorjaus ja laajennus –hankesuunnitelman teosta tulee vastaamaan kaupungin oma suunnitteluosasto ja sen on tarkoitus olla valmis vuoden 2010 loppuun mennessä.
Asiakkaat mukaan suunnittelemaan
Suominen pitää merkittävänä asiana asiakaskyselyä, jonka tarkoituksena on ottaa huomioon asiakkaiden mielipiteet ja kehittämisideat uimahallin suhteen.
– Parhaita asiantuntijoita ovat palvelun käyttäjät, hän perustelee asiakaskyselyn tarvetta.
– Nyt tehtävällä kyselyllä pyrimme tyytyväisyyden lisäksi kartoittamaan asiakaskunnan toiveita uimahallipalvelujen kehittämisestä hankesuunnitelman laadintaa varten.
Kyselyyn voi vastata uimahallissa sekä kaupungin nettisivuilla osiossa ”ajankohtaista”.
Vastausaikaa on sunnuntaihin 16.5.2010 saakka. Järjestöjä kuullaan uimahallipalvelujen kehittämisen osalta tiistaina 25.5. 2010 klo 18 uimahallissa järjestettävässä kuulemistilaisuudessa.
– Hankesuunnitelmassa on tärkeätä onnistua 80luvun tavoin ja siten, että osaisimme nähdä tulevaisuuteen 10-20 vuoden päähän. Hyvän ja toimivan vanhan päälle on hyvä rakentaa uutta, kiteyttää Suominen lopuksi.