Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.01.2022

Elomatic suunnittelee Finnprotein Oy:n soijanjalostamon

Olli Haapala

Uuteenkaupunkiin suunnitteilla olevan soijanjalostamon rakennus- ja tekninen suunnittelu etenee vauhdilla. -Teknisellä puolella projektissa on mukana jo viisi henkilöä, joista kolme itse tehdaslaitoksen suunnittelevassa Elomaticissa ja kaksi soijanjalostukseen erikoistuneessa Netzconissa, kertoi Finnprotein Oy:n toimitusjohtaja Mikko Nordberg. Finnprotein Oy:n omistaa kokonaan investointiyhtiö Soyprom Investments Ltd. Invest in Finland puolestaan etsii Soypromille lisää sijoittajia.

Tuttu suunnittelija

Edellisen tilauksensa Uudestakaupungista Elomatic Oy sai Uudenkaupungin Työvene Oy:ltä. Elomatic suunnittelee Viron sisäministeriön tilaaman ulkorajavartiolaivan rungon, koneistot ja lvi:n. Niinikään Elomatic suunnittelee parhaillaan myös vehmaalaisen Biovakka Oy:n ja maakaasuyhtiö Gasum Oy:n yhteistä biokaasulaitosta Nastolaan.

Elomatic on suunnitellut lukuisia teollisuuslaitoksia, kuten Raisio Oyj:n stanoliesterin (Benecol) tuotantolaitoksen laitteineen ja asiakirjoineen sekä Forcit Oy:n nitraatin tuotantolaitoksen kokonaisuudessaan. Elomaticin asiakkaita ovat myös Kemira Oyj ja Neste Oil Oyj.

Elomatic on maailmanlaajuisesti toimiva mekaanisen, prosessi-, energia- ja laivanrakennusteollisuuden suunnittelu- ja insinööritoimisto. Yrityksen yhdestätoista toimipisteestä viisi on Suomessa, muun muassa pääkonttori Turussa. Yksityisessä omistuksessa oleva Elomatic on perustettu vuonna 1970 ja sen palveluksessa on noin 700 henkilöä.

Israelissa Rehovotissa toimiva Netzcon Group on soijapavun jalostuksen tekniikkaan ja laitteistoihin erikoistunut yritys. Yrityksen erikoisalaa ovat soijaruoka ja -öljyt, soijaproteiinitiiviste ja muut erikoisproteiinit kuten teksturoitu soijaproteiini sekä soijatuotteiden laadunvalvonta.  

Finnprotein kasvaa

Finnprotein Oy:n omistaa kokonaan investointiyhtiö Soyprom Investments Ltd, joka kuuluu venäläiseen investointi-, sijoitus- ja liikepankki ryppääseen (Renaissance Group). Uuteenkaupunkiin jo laivatut ja tuodut jalostamon koneet ja laitteet ovat toistaiseksi investointiyhtiön ”taseessa”. -Koneet siirtyvät jalostamon rakennuttajalle Finnproteinille vielä tänä vuonna ja samalla myös yhtiön oman pääoman määrä kasvaa, kertoi Nordberg.

Tällä hetkellä Finnproteinin palkkalistoilla on toimitusjohtajan lisäksi ja pääjohtaja James P. King. -Tekninen johtaja astuu palvelukseen piakkoin.

Omistajan Soypromin taloushallinnossa työskentelee lisäksi kaksi henkilöä.

Finnprotein Oy toimii Satamantiellä, josta se on vuokrannut toimitilat Uudenkaupungin kaupungilta, kertoi toimitusjohtaja Mikko Nordberg.

Finnprotein Oy:n tehdaslaitos tuottaa soijapavuista soijarouhetta, soijaöljyä, soijajauhoa ja elintarvikekelpoista konsentraattia. Soijapapua tuodaan  Uuteekaupunkiin Hepokarin satamaan vuodessa noin 400.000 tonnia.

Lisää sijoittajia

Latvian Investointi- ja kehitysviraston, Euroopan yritysverkoston ja Swedbankin seminaarissa Riikassa huhtikuussa puhuneen Invest in Finlandin johtajan Atso Vainion mukaan Soypromin investoinnit Uudessakaupungissa ovat noin 100 miljoonaa euroa, josta soijaöljyn eristyslaitoksen osuus on 20 (huhtikuussa 17) miljoonaa euroa. Invest in Finland on työ- ja elinkeinomisteriön alainen yksikkö.

-Projekti on suunniteltu ajatellen maailmanmarkkinoita ja erityisesti Eurooppaa, Venäjää ja entisiä IVY-maita. Soyprom on tulossa kolmanneksi suurin soijaproteiinien tuottaja, ADM:n (Archer, Daniels & Midland Company, Decatur, Illinois) ja Bungen (Bunge Ltd, White Plains, New York) jälkeen.

Vainion mukaan Soyprom tuottaa Uudessakaupungissa 64.000 tonnia soijaproteiinitiivistettä ja 60.000 tonnia korkealaatuista biodieseliä.

Vainio kertoi sijoittajille, että jalostamon laitteistot jo maksettu ja laitos aloittaa ensi vuoden lopuun mennessä. -Projektissa sijoittaja voi päästä mukaan funktionaalisen soijaproteiinin korkeatasoiseen prosessiteknologiaan.   Kymmenen kahdenkymmenen miljoonan dollarin sijoitus takaa huomattavan osuuden yrityksestä. Noin 3-5 vuodessa sijoituksen arvioidaan tuottavan vakaan voiton.     

Oma voimalaitos?

Vaikka Orivon teollisuusalueelle 10 hehtaarin tontille rakennettava 2,4 hehtaarin teollisuuslaitoksen ei katsottu tarvitsevan ympäristövaikusten arviointia, oman voimalaitoksen höyryä, sähköä ja kaasua energianaan käyttävä laitos tarvitsee. Varsinais-Suomen ely-keskuksen antaman yva-harkintapäätöksen mukaan tehdasalueen viereen sijoitetaan raskaalla polttoöljyllä toimiva 10 megawatin lämpökeskus.

Voimalaitoksen rakentaminen sai kuitenkin uuden käänteen kun toinen hanke, viljaa raaka-aineena käyttävä etanolitehdas Hangonsaareen, julkistettiin viime viikolla. Kaupunginjohtaja Kari Koski kertoi mahdollisuudesta, että soijatehtaan oma voimalahanke ja soijatehdasalueen läheisyyteen suunnitteilla oleva uusi voimalahanke voitaisiin ”ehkä yhdistää” 40 megawatin voimalahankkeeksi.

-Etanolitehdas tarvitsee oman (30 megawatin) voimalaitoksen, mutta Hangonsaaresta ei voida siirtää kaukolämpöä (höyryä) soijatehtaalle asti. Ehkä autotehtaan alueen voimalaitoshanke, jonka on tarkoitus olla valmis vuonna 2014, ja soijatehtaan voimalaitoshanke voitaisiin yhdistää paikallisen energiayhtiön 40 megawatin voimalaksi, arveli Koski.

VS Lämpö Oy osti Valmet Automotive Oy:n lämpökeskuksen ja -tuotannon viime marraskuussa. Lisäksi lämpökeskuksen läheisyydestä siirtyi VS Lämmölle energian tuotantoon noin 4 hehtaarin maa-alue, jonka kaavoitus voimala-alueeksi on käynnissä.

Sekä VS Lämmön uudessa että bioetanolihankkeen voimalassa on tarkoitus käyttää energialähteenä uusiutuvaa metsäenergiaa esimerkiksi puuhaketta.

Lisätty pe 14.5.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös