Aluesanomat
Uudessakaupaungissa torstaina likimain aamuyhdeksältä syttynyt tulipalo Heimon Kalan kalateollisuuskinteistössä, joka sai suurpalohälytyksen luonteen, saatiin hallintaan iltapäivän alkutunteina. Palo syttyi kalateollisuuskiinteistön kalan savustus- ja loimutushalllissa, jossa tuotetaan savustettua ja loimutettuja kalanjalosteita. Uhkaava palo ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Hälytyksen tekivät kello 9.13 laitoksen henkilökuntaan kuuluvat kaksi työntekijää.
Palokunnan tullessa paikalle hälytys muuttui suurpalohälytykseksi kiinteistön välittömässä yhteydessä olevien mahdollisessa räjähdysvaarassa olevien kaasupulojen takia.
Palopaikalle tuli parikymmentä sammutusyksikköä lähiseudun palokunnista. Tulipalo aiheutti savua kaupungin keskustaan, josta annettiin erikseen varoitus kaupunkilaisille.
Alku nokipalosta
Aluesanomien hankkiman tiedon mukaan palo sai alkunsa teollisuustilan tuotatohallin katonrajassa ja kattotuolien läpi kulkeneesta ylikuumentuneesta poistoputkistosta, jossa syttyi ensin nokipalo. Kattotuolien läpi vedetty poistoputki ja sen yhteydessä sulaneet sähkojohtimet ”sytyttivät välikaton”. -Sitten tuli kiire ja saatoimme tehdä vain hälytyksen, loppu onkin sitten kaikkien tiedossa, sanovat asianomaiset.
Paikalla olleiden mukaan samanlainen tilanne tapahtui noin vuosi sitten, mutta silloin kaikki saattiin hallintaan heti paikalla ja vähin vahingoin.
Palopäällikkö Petri Nenosen mukaan tilanne ei aiheuttanut vaaraa kaupungin keskustan asukkaille, vaikka tuuli vei savun keskustan suuntaan ja oli aika ajoin varsin sankkaa.
Heimon Kala Oy:n koko teollisuuskiinteistöä uhannut palo saatiin rajoitetta vain osaan tiloja. Palossa tuhoutui toimisto-, pakkaamo-, suolaamo- ja savustustiloja. Virolaisomisteisen kalanjalostamon tuotteista alle puolet on kotimaista ja loppuosa tuodaan Saarenmaalta Virosta.
Heimon Kalan omistaa virolaiskonserni Saaremere Kala AS, johon kuuluivat aluksi tytäryhtiöinä Saaristomenen Kala Oy, renkolainen Heimon Kala Oy ja virolainen Vettel Oϋ. Saaristomeren Kala fuusioitui jokin aika sitten Heimon Kalaan, ja jäi siten nimenä lopullisesti historiaan uusikaupunkilaisena kalan viljelijänä ja -jalostamona.
Tulipalo aiheutti varsin suuret vahingot. Palossa tuhoutui 3.000 neliön teollisuustiloista noin 700 neliötä. Kiinteistön omistaa uusikaupunkilainen Kalarannan Kiinteistöt Oy. Viime vuonna kiinteistöyhtiö rakennutti Suukarin kalanjalostuskompleksiin uutta tuotanto- ja toimitilaa noin 1000 neliömetriä.