Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.01.2022

Ympäristöviranomainen aiheutti vahinkoa Urpoisten harmaahaikaroiden pesinnälle

Olli Haapala

Ympäristöviranomainen erehtyi myöntämään merimetson häirintälupia liian vähin tiedoin. Ammattikalastajien painostus ja viranomaisten päätös merimetsojen häirinnästä Lokalahden Pohilaisen luodolla Uudessakaupungissa lähentelee seurauksiltaan jo ympäristörikosta. Luodolle myönnetty häirintälupa ja sen seurauksena merimetsojen pako on aiheuttanut uhan kaupungin lähivesillä  Urpoisten saaressa pesivälle Suomen oloissa ainutlaatuiselle harmaahaikaroiden yhdyskunnalle. Pohilaisesta Urpoisiin on matkaa viitisen merimailia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat lauantaina.

Puukapula ja pahvinaula

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt tänä keväänä useille merimetson pesimäluodoille lintujen häirintäluvan ja luvan steriloida pesämunia rei'ittämällä. Häirintä ja rei'ittäminen aloitettiin Mynälähdella Taivassalon merialueella. Työn aloitti Airisto-Velkuan kalastuskunnan isännöitsijä. Toisessa rei'itysvaiheessa mukana oli paikallisen ely-keskuksen ylitarkastaja. Ensivaiheen rei'iytysvälineenä oli puukapula, jonka läpi oli lyöty pahvinaula.

Myös Suomen ympäristökeskuksella on Mynälahdella oma häirintälupa, johon liittyy lintujen ääni- ja muuta häirintää tarkoituksena estää uusien pesimäyhdyskuntien syntyminen.

Ely-keskuksen merimetsoneuvottelukunnan myötävaikutuksella häirintä- ja rei'ityslupia on myönnetty joitakin lisää, muun muassa Lokalahden Pohilaisen luodolle.

Vuosien ajan jatkuneet ammattikalastajien reklamaatiot merimetson vaikutuksesta kalansaaliisiin oli rauhoitettavissa vain luvilla karkoittaa merimetsot ammattikalastajien kalastusalueilta. Tähän asti oli toimittu omin luvin.

Suomessa hävitettiin viime vuonna 2.300 merimetson pesää. Tekoon syyllistyneitä ei ole tavoitettu. Tämän vuoden ensimmäinen omavaltaisesti tuhottu yhdyskunta löytyi Mynälahden Loukkeenkarilta merimetson häirinnän ja munien rei'ittämisen yhteydessä, kertoi TS uutisessaan.

Pois silmistä kuin kerjäläiset 

Mutta merimetsojen pesimisen häirinnällä ja pesiämunien streriloinnilla saatiin aikaan myös katastrofaalisia seurauksia. Merimetson pesintäkäyttäytyminen ei ollut ennakoitavissa, mutta joltisellakin todennäköisyydellä oli ennustettavissa että lintu siirtyy nykyisistä avoimesta luotopesinnästä pesimään avoimissa saarimetsiköissä. Merimetsolajit pesivät yleensä puussa.

Urpoisten saaren haikarayhdyskunnassa on pesinyt 40-60 harmaahaikaraparia. Vuosien mittaan yhdyskunta on saanut olla rauhassa, mutta nyt merimetsot ovat valloittamassa saarta ja haikaroiden pesiä. Merimetsojen ja niiden pesimisen härinnän seuraukset olivat lintuasiantuntijoiden mukaan aavistettavissa jo etukäteen.

Ely-keskuksen tekemän ja ammatikalastajien sekä ympäristöviranomaisten toimesta toteutettu merimetson munien rei'ittäminen ja ”paikalla olemiseen perustuva ihmisen läsnäolo” on kokeiluluontoinen hanke. Hankkeen seurauksia aiotaan tutkia syksyllä, mutta seuraukset jätettiin kuitenkin pohtimatta ja rajoituttiin toteamukseen että ”katsotaan mitä tapahtuu”.

Pienellä määrällä linnun pesäluodoista tapahtuva munien ja pesien tuhoaminen sekä lintujen häirintä eivät tuo ratkaisua ammattikalastajille merimetsoista syntyneeseen ongelmaan. Ongelma vain siirtyy toisaalle – toisten riesaksi – ja  on niin sanottu pois silmistä -ratkaisu: kuten se että Helsingin romanialaisten romanikerjäläisten toimitettaisiin vaaditun uuteen lain nojalla pois omista silmistä ja maasta muiden huoleksi.

TS:n uutisen mukaan Suomen ympäristökeskusksen merimetsoasiantuntija ylitarkastaja Timo Asanti piti koko Itämeren alueella tehtävää samanaikaisia toimenpiteitä ainoana mahdollisuutena saada aikaan merkittävää vähentymistä merimetsokannassa. 

Viranomaiset menivät halpaan

Vakka-Suomen ammattikalastajat ovat painostaneet, kuntien myötämielinen suhtautuminen pontimenaan, ely-keskusta ja sen merimetsoneuvottelukuntaa ehdotuksiin ja tekoihin, jotka ovat johtamassa tulkintoihin jopa luonnonsuojelurikoksesta päätösten seurauksena.

Lisätty ti 25.5.2010 | 2 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös