Olli Haapala
Ympäristöviranomainen erehtyi myöntämään merimetson häirintälupia liian vähin tiedoin. Ammattikalastajien painostus ja viranomaisten päätös merimetsojen häirinnästä Lokalahden Pohilaisen luodolla Uudessakaupungissa lähentelee seurauksiltaan jo ympäristörikosta. Luodolle myönnetty häirintälupa ja sen seurauksena merimetsojen pako on aiheuttanut uhan kaupungin lähivesillä Urpoisten saaressa pesivälle Suomen oloissa ainutlaatuiselle harmaahaikaroiden yhdyskunnalle. Pohilaisesta Urpoisiin on matkaa viitisen merimailia.
Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat lauantaina.
Puukapula ja pahvinaula
Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt tänä keväänä useille merimetson pesimäluodoille lintujen häirintäluvan ja luvan steriloida pesämunia rei'ittämällä. Häirintä ja rei'ittäminen aloitettiin Mynälähdella Taivassalon merialueella. Työn aloitti Airisto-Velkuan kalastuskunnan isännöitsijä. Toisessa rei'itysvaiheessa mukana oli paikallisen ely-keskuksen ylitarkastaja. Ensivaiheen rei'iytysvälineenä oli puukapula, jonka läpi oli lyöty pahvinaula.
Myös Suomen ympäristökeskuksella on Mynälahdella oma häirintälupa, johon liittyy lintujen ääni- ja muuta häirintää tarkoituksena estää uusien pesimäyhdyskuntien syntyminen.
Ely-keskuksen merimetsoneuvottelukunnan myötävaikutuksella häirintä- ja rei'ityslupia on myönnetty joitakin lisää, muun muassa Lokalahden Pohilaisen luodolle.
Vuosien ajan jatkuneet ammattikalastajien reklamaatiot merimetson vaikutuksesta kalansaaliisiin oli rauhoitettavissa vain luvilla karkoittaa merimetsot ammattikalastajien kalastusalueilta. Tähän asti oli toimittu omin luvin.
Suomessa hävitettiin viime vuonna 2.300 merimetson pesää. Tekoon syyllistyneitä ei ole tavoitettu. Tämän vuoden ensimmäinen omavaltaisesti tuhottu yhdyskunta löytyi Mynälahden Loukkeenkarilta merimetson häirinnän ja munien rei'ittämisen yhteydessä, kertoi TS uutisessaan.
Pois silmistä kuin kerjäläiset
Mutta merimetsojen pesimisen häirinnällä ja pesiämunien streriloinnilla saatiin aikaan myös katastrofaalisia seurauksia. Merimetson pesintäkäyttäytyminen ei ollut ennakoitavissa, mutta joltisellakin todennäköisyydellä oli ennustettavissa että lintu siirtyy nykyisistä avoimesta luotopesinnästä pesimään avoimissa saarimetsiköissä. Merimetsolajit pesivät yleensä puussa.
Urpoisten saaren haikarayhdyskunnassa on pesinyt 40-60 harmaahaikaraparia. Vuosien mittaan yhdyskunta on saanut olla rauhassa, mutta nyt merimetsot ovat valloittamassa saarta ja haikaroiden pesiä. Merimetsojen ja niiden pesimisen härinnän seuraukset olivat lintuasiantuntijoiden mukaan aavistettavissa jo etukäteen.
Ely-keskuksen tekemän ja ammatikalastajien sekä ympäristöviranomaisten toimesta toteutettu merimetson munien rei'ittäminen ja ”paikalla olemiseen perustuva ihmisen läsnäolo” on kokeiluluontoinen hanke. Hankkeen seurauksia aiotaan tutkia syksyllä, mutta seuraukset jätettiin kuitenkin pohtimatta ja rajoituttiin toteamukseen että ”katsotaan mitä tapahtuu”.
Pienellä määrällä linnun pesäluodoista tapahtuva munien ja pesien tuhoaminen sekä lintujen häirintä eivät tuo ratkaisua ammattikalastajille merimetsoista syntyneeseen ongelmaan. Ongelma vain siirtyy toisaalle – toisten riesaksi – ja on niin sanottu pois silmistä -ratkaisu: kuten se että Helsingin romanialaisten romanikerjäläisten toimitettaisiin vaaditun uuteen lain nojalla pois omista silmistä ja maasta muiden huoleksi.
TS:n uutisen mukaan Suomen ympäristökeskusksen merimetsoasiantuntija ylitarkastaja Timo Asanti piti koko Itämeren alueella tehtävää samanaikaisia toimenpiteitä ainoana mahdollisuutena saada aikaan merkittävää vähentymistä merimetsokannassa.
Viranomaiset menivät halpaan
Vakka-Suomen ammattikalastajat ovat painostaneet, kuntien myötämielinen suhtautuminen pontimenaan, ely-keskusta ja sen merimetsoneuvottelukuntaa ehdotuksiin ja tekoihin, jotka ovat johtamassa tulkintoihin jopa luonnonsuojelurikoksesta päätösten seurauksena.