Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Kuntien elinkeinopolitiikasta Uudellekaupungille maan parhaat arviot

Aluesanomat

Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan mittariston mukaan yrittäjät suhtautuvat varovaisen kriittisesti kuntien elinkeinopolitiikkaan. Keskusteluyhteys yrittäjien ja kuntien välillä toimii, sillä yrittäjät arvioivat yhteistyön sujuvan hyvin. Valtakunnan top ten -listalla kärkipaikalla komeilee edelleen elinkeinopolitiikan ykkönen Uusikaupunki.

-On hyvä, että yleinen elinkeinopolitiikka saa yrittäjiltä myönteisen arvion. Näkemys elinkeinojen kehittämisestä ja yrittäjyyden merkityksestä kunnille on hyvällä tasolla ja arvostettua. Avoin keskusteluyhteys on edellytys sille, että oikeansuuntainen tahtotila toteutuu asiakysymyksissä myös paremmiksi tuloksiksi, Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Janne Pesonen korostaa.

Yrittäjät arvostelevat kuntien päätöksentekoa yrityslähtöisyyden puuttumisesta. Kuntien katsotaan selvittävän päätösten vaikutuksia yrityksiin huonosti. -Kunnat ovat alkaneet kiinnostua aiempaa järjestelmällisemmästä yritysvaikutusten arviointityöstä. Vaikutuksia arvioidaan päätösvalmistelun yhteydessä jossain määrin, mutta johdonmukaisuuden, avoimuuden ja läpinäkyvyyden puute heikentää edelleen yrittäjien luottamusta päätösvalmistelun puolueettomuuteen, Pesonen linjaa.

Myös hankintaosaaminen sekä elinkeinopolitiikan ja palveluiden järjestämiseen liittyvän päätöksenteon heikko yhteys harmittaa.

-Elinkeinopolitiikan ja hankintapolitiikan yhteys pitäisi nähdä nykyistä selkeämpänä. Samoin palvelurakennepuolen kehittämisessä tulisi tulosten mukaan huomioida aiempaa selkeämmin myös ratkaisujen elinkeinopoliittiset vaikutukset, Pesonen arvioi.

Kymmenen parasta

Kymmenen parasta kuntaa olivat: Uusikaupunki (82 pistettä), Lempäälä (78), Muurame (77), Humppila (75), Keitele (75), Töysä (74), Ranua (74), Alavus (73), Ilmajoki (71) ja Rautavaara (66).

Uudenkaupungin menestyminen kyselyssä osoittaa sen, että pitkäjänteinen työ kunnallisen elinkeinopolitiikan ja yritysten toimintaedellytysten kehittämiseksi tuottaa hedelmää.

-Avoin vuorovaikutus kaupungin ja yrittäjäyhdistyksen välillä on edellytys suotuisalle kehitykselle. Uudessakaupungissa yhteistyötä on rakennettu hyvässä, rakentavassa ja ennen kaikkea avoimessa hengessä, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom kuvailee.

-Uusikaupunki sai erityisen hyvät arviot verrattuna muihin kärkikuntiin kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydestä sekä infrastruktuurista. Myös arviot kunnan yhteistyöstä seutukunnassa ja maakunnassa, koulutuksesta ja elinkeinopolitiikasta yleensä olivat muita korkeammat, Wibom tarkentaa.

Isot kaupungit

Kymmenen suurimman kaupungin listalla eniten pisteitä saivat Vantaa (62 pistettä), Espoo (55) ja Oulu (54). Helsinki sai 45, Turku 43 ja Tampere 40 pistettä.

-Perusteita Vantaan menestymiseen löytyy runsaasti. Vantaan kaupunki on harjoittanut hyvää ja nopeaa politiikkaa elinkeinoasioiden valmistelussa sekä toiminut näin isoksi kaupungiksi ketterällä ”yrittäjänlähestyttävällä” organisaatiolla, Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Häkkinen sanoo.

Kyselyssä yksittäisistä väitteistä parhaat arviot Vantaalle annettiin elinkeinopolitiikan tavoitteiden yhteisestä asettamisesta, ajantasaisesta elinkeinopolitiikan ohjelmasta ja asetettujen tavoitteiden määrätietoisesta toteuttamisesta.

Huonoimmat tulokset ovat reilun 20 pisteen luokkaa, eli kaukana maan keskiarvosta. -Mittariston ideana ei ole tuoda esiin huonoutta, vaan osoittaa kehittämiskohteita ja kannustaa kuntia ja yrittäjiä aiempaa parempaan yhteistyöhön. Huonoimpia kuntia ei julkisteta, mutta paikalliset yrittäjäyhdistykset käyvät tulokset läpi näiden kuntien edustajien kanssa. Synnytämme luovaa jännitettä osoittamatta kuntia syyttävällä sormella. Tällä on päästy paikallisesti hyviin tuloksiin, arvioi Janne Pesonen.

Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan mittaristokyselyssä vastaajina oli 2000 yrittäjäyhdistysten hallituksissa toimivaa yrittäjää ja yrittäjävaltuutettua. Riittävästi vastauksia kuntakohtaisia raportteja varten saatiin 253 eli kolmeen neljästä kunnasta.

Pienten ja keskikokoisten yritysten vaikutus kuntatalouksille ja työllisyydelle on tärkeä. Pk-yritysten osuus kaikista yrityksistä on 99,7 prosenttia ja pk-yritysten osuus koko yksityisen sektorin työvoimasta on 61 prosenttia.

 

 

Lisätty to 27.5.2010 | 8 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös