Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.01.2022

Uuden Apteekin pitkällinen ahtaus loppui vihdoin

Olli Haapala

-Pitkällisen ahtauden jälkeen on ihanaa olla uusissa tiloissa, ihastelee apteekkari Tuula Kiiskinen Uudenkaupungin Uuden Apteekin pinta-alaltaan kaksinkertaistunutta toimipaikkaa vähittäistavaramarketin yhteydessä. -Hyyryläisiä ollaan, mutta ratkaisu on hyvä ja sitä on suunniteltu Suomen Lähikaupppa Oy:n kanssa parisen vuotta.

Tilan lisääntyessä poistui myös muita epäkohtia. -Asiakkaiden liikkuminen on helpompaa, ja samalla heidän intimiteettisuojansa parani. Nyt on helpompi odotella myös kesä-heinäkuuta, jolloin asiakkaina on runsaasti kesäasukkaita.

Uudet 300 neliön tilat suunnitteli Erja Tanner Suunnittelu- ja sisustustalo Pharmaplan Oy:stä, joka on erikoistunut apteekkisuunnitteluun. Tanner on sijoittanut entisen reseptilääkkeiden ”suoratoimitustiskin” apteekin takaosaan. Tiskin taakse on sijoitettu saksalaivalmisteinen lääkkeiden varastoautomaatti, jota henkilökunta komentaa toimimaan asiakkaiden tarvitsemien lääkepakkausten jakelijana. -Automaattiin on varastoitu käytetyimmät ja siihen kooltaan sopivat reseptilääkkeet. Suurin osa toimittamistamme lääkenimikkeistä on automaatissa, selvittää apteekkari Kiiskinen.

Apteekkitoimialaan on erikoistunut myös tamperelainen mainostoimisto Karpalomedia, jonka käsialaa on uusi logo ja muu asiaan liittyvä. -Kyllä, vanha logolaiva lähti, toteaa apteekkari. Ja sen mikä ei enää näy eli itse toimitilan rakentamisen teki Turun Teollisuuden Rakentajat Oy. -Olemme Suomen Lähikauppa Oy:n vuokralaisena, ja rakentaminen tapahtui heidän oman market-myymälänsä saneerauksen jälkeen.

Tila tuo valikoimaa

Uuden Apteekin tuotevalikoima on lisääntynyt. Lääkkeiden lisäksi nykypäivän terveydenhoidon muu arsenaali on edustettuna laajalla kirjolla: terveydentilaa ja toimintakykyä seurataan mittarein ja laittein. Näiden lisäksi apteekki vastaa ajan haasteeseen lisäämällä lääkkeiden annosteluun ja käyttöön tarkoitettuja apuvälineitä ja kasvattamalla kosmetiikan tarjontaa sekä ottamalla valikoimaan niin hygieniatuotteita ja raajojen osatukia kuin painonhallinnan valmisteita.

Mitä ne haasteet oikeastaan ovat? -Kyllä niin sanotut korvaavat lääkkeet ovat vaikuttaneet apteekkialaan varsin paljon. Apteekin koko ansaintalogiikka on murroksessa, mutta haaste otetaan vastaan ja siihen liittyvät ongelmat saadaan hoidettua. Pääpiirteissään kysymys on siitä, että teemme entistä enemmän työtä entistä pienemmällä tuloksella. Olemme itse asiassa piiskanneet asiakkaita vaihtamaan edullisempaan lääkkeeseen. Sehän on heidän etunsa ja samalla Kelan etu. Mutta meidän oma työmäärämme lisääntyi runsaasta hintaneuvonnasta johtuen, mutta samalla apteekkialan tulos heikkeni.

”Parasta mennä lääkäriin”

Apteekkari Kiiskinen ei jäänyt tuleen makaamaan, vaan haki alenevaan tulokseen ratkaisuja apteekin kokonaisuudesta. -Tottakai teemme hintaneuvontaa, sehän on selvä. Ilman sitä voi syntyä vaaratilanteita: lääkkeet saattavat sekaantua, mitä voi tapahtua joskus, varsinkin ikäihmisillä.

Kiiskinen sanoo että korkeakoulutetun henkilökunnan pitämisessä talossa, samalla kun tulos heikkenee, on haastetta kerrakseen. Työ lisääntyy myös ”itsehoitovalmisteiden” määrän kasvaessa. -Sanon suoraan, että terveydenhuolto ei enää kestäisi nykyisten reseptivapaiden lääkkeiden palauttamista. Hyvä esimerkki ovat allergialääkkeet, joita saa reseptittä. Jos ne palautettaisiin avoterveydenhoidon määrättäviksi, koko homma menisi sekaisin.

-Toisaalta viranomaiset ovat arvioineet reseptivapaiden valmisteiden ja lääkkeiden tehon, todenneet ne turvallisiksi ja katsoneet ne sopiviksi itsehoitoon. Mutta kun ihmiset lukevat mainoksia ja tekevät niiden perusteella ostopäätöksen, tarvitaan kuitenkin jonkinlainen portinvartija. Käymme joskus hyvinkin pitkiä keskusteluja esimerkiksi särkylääkkeen valinnasta. Keskustelun taustalla on kuitenkin silloin moniammatillinen tiede ja asiantuntemus, josta on apua. Neuvonta päättyy silloin tällöin lausuttuun huomioon, että asiakkaan on parasta mennä lääkäriin.

Kiiskisen mukaan apteekin antaman neuvon näkökulma ei voi olla sama kuin minkä tahansa kioskin: ”ottakaa tätä, tätä on paljon myyty”.

Pillerit joskus e-reseptillä

Sähköiset reseptit otettiin kokeiluna käyttöön viime torstaina Turussa yhdellä terveysasemalla ja yhdessä apteekissa. Laki sähköisestä lääkemääräyksestä annettiin kolmisen vuotta sitten. Sen mukaan Kelan tulee rakentaa ja ylläpitää valtakunnallista reseptikeskusta, johon lääräreillä ja apteekeilla on reaaliaikainen yhteys. Apteekkari Tuula Kiiskinen toppuuttelee ja sanoo, että toimintaa ei toivottavasti laajennneta ennen kuin on olemassa perusteellista tietoa kokeilusta. -Siihen menee siis vielä muutama vuosi. Järjestelmän täytyy todella toimia.

Onko allalla mitään isoja ongelmia? -Kyllä sellainen on lääkkeiden verkkokauppa. Niitä (ulkomaantuliaisia ja -ihmeitä) tuodaan myös apteekkiin ja kysellään mitä ne ovat ja uskaltaako niitä ottaa. Samoin niitä tulee käyttämättömien lääkkeiden palautusten yhteydessä.Lisätty to 27.5.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös