Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.01.2022

Tekstiilikäsitöitä ja hopeakoruja Perusta

Olli Haapala

Perulaisia käsityöteollisuuden tuotteita Suomeen tuovan uusikaupunkilaisen yrityksen ensimmäinen oma kauppa on avattu Aittarantaan. Liike on auki päivittäin elokuun loppuun asti.

Peru Shopissa myydään perulaisia käsitöitä, jotka on tehty paikallisen Bridge of Hope -järjestön työpajoissa. Järjestöön kuuluu viisitoista käsityöryhmää eri puolilla maata. Uusikaupunkilainen Finperex Oy Ltd rakentaa maassa Reilun Kaupan kanssa yhteistyöhankkeita. Perussa asuva ja siellä hankettaan virittelevän Heikki Heponiemen ylpeydenaihe on Reilun kaupan ensimmäinen liikelahjamallisto. -Siihen kuuluu hopeakoruja, joita tuon Suomeen suoraan tukkukaupalle.

Filigraanirakenteiset korut ovat taidokkaasti tehty, eikä niiden hintakaan huimaa. Ihan samaa voi sanoa taidokkaista sorminukeista, pehmoleluista ja tekstiilituotteista. Tekstiilit ovat Amazonin alueella asuvan Shibipo-kansan tekemiä.

Punaisesta maissista tehty chicha-juoma muistuttaa mustikkamehua, mutta ei tuo mieleen korpikuusia, vaan ajatuksen siitä, että olisimmepa perineet Andien aurinkokansoilta pelloillemme perunan sijaan juoman raaka-aineen.  

Laaman ja alpakan villaa

Käsityöt edustavat vuoriston asukkaiden perinteisiä kudontataitoja. Materiaalina on käytetty laaman ja alpakan villaa. Esillä on myös sademetsän asukkaiden käsinmaalattuja kangasliinoja ja muita tekstiilitöitä. Perulle on tyypillistä niin sanottu manta-kangas, jota käytetään sekä asusteina että lasten kantamiseen selässä.

Peru Shop on Finperex Oy:n toistaiseksi ainoa toimipiste Suomessa. Aittarannassa sen aukiolosta vastaa naapuri, Uudenkaupungin Työttömät ry. -Järjestämme avustuksen turvin työtä toiminnassamme mukana oleville. Työllistetyllä on näin mahdollisuus kokeilla myyntityötä. Tämän tyyppistä mahdollisuutta meillä ei ole aikaisemmin ollut, kertoi Seija Kohvakka työttömien yhdistyksestä.

Finperexin perustaja Heikki Heponiemi valmistui Turun ammattikorkeakoulun Uudenkaupungin yksiköstä toissa vuonna. Osan opinnoistaan hän suoritti Alicanten yliopistossa, Espanjassa, missä hän opiskeli kansainvälistä kauppaa. -Tyttöystäväni opiskeli Åbo Akademissa ja jatkoi hänkin Espanjassa. Hän sai vaihto-opiskelijapaikan ja kun kieli oli tuttu muutimme Peruun.

Heponiemet ovat asuneet viimeiset puolitoista vuotta Perussa. Hänen tyttöystävänsä työskentelee Suomen suurlähetystössä. -Suomella on suunnitteillja ja alkamassa laajoja ympäristöteknologian alan kehitysyhteistyön hankkeita.

Maa nousee kovalla vauhdilla

Ajatus Reilun Kaupan projektista syntyi Perun alkuperäiskansojen parissa. -Pääosa esillä olevien käsitöiden tekijöistä on joutunut vuoriston vaikeiden olosuhteiden vuoksi muuttamaan Limaan, sen kaupungin laita-alueille, jossa he ovat nyt aloittamassa uutta elämää hyvin vaatimattomissa oloissa.

Käsityöläispajojen syntymistä ovat auttaneet muun muassa paikallisten kirkkojen organisoimat Reilun Kaupan yhteisöt, joiden käsityöläiset pääsevät Bridge of Hope -järjestön kautta oppiin yritystoiminnan käynnistämisestä. He saavat apua myös tuotteiden markkinoinnissa. -Tuon käsitöitä ja korutaidetta myös Kirkon Ulkomaanavulle Suomeen.

Perulaisilla projekteilla on samoja piirteitä kuin Esa Kerkolan vetämällä uusyritystoiminnalla Vakka-Suomessa, jonka palveluja Heikki Heponiemikin käytti perustaessaan yritystään.

-Peru on kovassa nousussa, 30 miljoonaisella kansalla on yksi maailman nopeimmin kehittyvä talous. 90-luvun terrorismista on päästy ja poliittinen tilanne on nyt vakaa. -Reilun kaupan projektit maassa ovatkin uusia, omassa hankkeessanikaan ei liiku järin suuria summia rahaa. 

Peru Shop ja nukketaiteilija Kerttu Aaltonen ja Piironginlaatikko järjestävät yhteisen nukketeatterin lapsille sunnuntaina 6.6. klo 15 ja 16. Kerttu Aaltonen käyttää esityksessään perulaisia sorminukkeja. Lapsille mehua ja pikku yllätyksiä. Peru Shop, Uusikaupunki, Aittaranta 2. Avoinna elokuun loppuun joka päivä 10-18. 

Lisätty su 6.6.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös