Olli Haapala
Perulaisia käsityöteollisuuden tuotteita Suomeen tuovan uusikaupunkilaisen yrityksen ensimmäinen oma kauppa on avattu Aittarantaan. Liike on auki päivittäin elokuun loppuun asti.
Peru Shopissa myydään perulaisia käsitöitä, jotka on tehty paikallisen Bridge of Hope -järjestön työpajoissa. Järjestöön kuuluu viisitoista käsityöryhmää eri puolilla maata. Uusikaupunkilainen Finperex Oy Ltd rakentaa maassa Reilun Kaupan kanssa yhteistyöhankkeita. Perussa asuva ja siellä hankettaan virittelevän Heikki Heponiemen ylpeydenaihe on Reilun kaupan ensimmäinen liikelahjamallisto. -Siihen kuuluu hopeakoruja, joita tuon Suomeen suoraan tukkukaupalle.
Filigraanirakenteiset korut ovat taidokkaasti tehty, eikä niiden hintakaan huimaa. Ihan samaa voi sanoa taidokkaista sorminukeista, pehmoleluista ja tekstiilituotteista. Tekstiilit ovat Amazonin alueella asuvan Shibipo-kansan tekemiä.
Punaisesta maissista tehty chicha-juoma muistuttaa mustikkamehua, mutta ei tuo mieleen korpikuusia, vaan ajatuksen siitä, että olisimmepa perineet Andien aurinkokansoilta pelloillemme perunan sijaan juoman raaka-aineen.
Laaman ja alpakan villaa
Käsityöt edustavat vuoriston asukkaiden perinteisiä kudontataitoja. Materiaalina on käytetty laaman ja alpakan villaa. Esillä on myös sademetsän asukkaiden käsinmaalattuja kangasliinoja ja muita tekstiilitöitä. Perulle on tyypillistä niin sanottu manta-kangas, jota käytetään sekä asusteina että lasten kantamiseen selässä.
Peru Shop on Finperex Oy:n toistaiseksi ainoa toimipiste Suomessa. Aittarannassa sen aukiolosta vastaa naapuri, Uudenkaupungin Työttömät ry. -Järjestämme avustuksen turvin työtä toiminnassamme mukana oleville. Työllistetyllä on näin mahdollisuus kokeilla myyntityötä. Tämän tyyppistä mahdollisuutta meillä ei ole aikaisemmin ollut, kertoi Seija Kohvakka työttömien yhdistyksestä.
Finperexin perustaja Heikki Heponiemi valmistui Turun ammattikorkeakoulun Uudenkaupungin yksiköstä toissa vuonna. Osan opinnoistaan hän suoritti Alicanten yliopistossa, Espanjassa, missä hän opiskeli kansainvälistä kauppaa. -Tyttöystäväni opiskeli Åbo Akademissa ja jatkoi hänkin Espanjassa. Hän sai vaihto-opiskelijapaikan ja kun kieli oli tuttu muutimme Peruun.
Heponiemet ovat asuneet viimeiset puolitoista vuotta Perussa. Hänen tyttöystävänsä työskentelee Suomen suurlähetystössä. -Suomella on suunnitteillja ja alkamassa laajoja ympäristöteknologian alan kehitysyhteistyön hankkeita.
Maa nousee kovalla vauhdilla
Ajatus Reilun Kaupan projektista syntyi Perun alkuperäiskansojen parissa. -Pääosa esillä olevien käsitöiden tekijöistä on joutunut vuoriston vaikeiden olosuhteiden vuoksi muuttamaan Limaan, sen kaupungin laita-alueille, jossa he ovat nyt aloittamassa uutta elämää hyvin vaatimattomissa oloissa.
Käsityöläispajojen syntymistä ovat auttaneet muun muassa paikallisten kirkkojen organisoimat Reilun Kaupan yhteisöt, joiden käsityöläiset pääsevät Bridge of Hope -järjestön kautta oppiin yritystoiminnan käynnistämisestä. He saavat apua myös tuotteiden markkinoinnissa. -Tuon käsitöitä ja korutaidetta myös Kirkon Ulkomaanavulle Suomeen.
Perulaisilla projekteilla on samoja piirteitä kuin Esa Kerkolan vetämällä uusyritystoiminnalla Vakka-Suomessa, jonka palveluja Heikki Heponiemikin käytti perustaessaan yritystään.
-Peru on kovassa nousussa, 30 miljoonaisella kansalla on yksi maailman nopeimmin kehittyvä talous. 90-luvun terrorismista on päästy ja poliittinen tilanne on nyt vakaa. -Reilun kaupan projektit maassa ovatkin uusia, omassa hankkeessanikaan ei liiku järin suuria summia rahaa.
Peru Shop ja nukketaiteilija Kerttu Aaltonen ja Piironginlaatikko järjestävät yhteisen nukketeatterin lapsille sunnuntaina 6.6. klo 15 ja 16. Kerttu Aaltonen käyttää esityksessään perulaisia sorminukkeja. Lapsille mehua ja pikku yllätyksiä. Peru Shop, Uusikaupunki, Aittaranta 2. Avoinna elokuun loppuun joka päivä 10-18.