Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.01.2022

Ilpo Korhosen eväät ylioppilaille: ”hyvän tyypin” -indeksi ja vuorovaikutustaidot ratkaisevat menestyksen

Olli Haapala

Uudenkaupungin lukio oli kutsunut tämän vuoden lakkiaisten juhlapuhujaksi koulun entisen ylioppilaan ja Valmet Automotiven toimitusjohtajan Ilpo Korhosen. Koulutuksen tärkeydestä puhunut autotehtaan pomo ei juuri antanut sijaa vanhoille koulumuisteloille vaan meni hetimiten asiaan. -Tosi työ sen eteen, että jotakin saavuttaisi, alkaa siitä kun on alansa valinnut. En kehota teitä kaikkia valitsemaan alakseen tekniikkaa, mutta kehotan teitä kaikkia opiskelemaan.

-Kaikki tiedot ja taidot, jotka olette täällä saaneet, avaavat teille uusia mahdollisuuksia. Koulutuksen tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa. Olemme palkanneet viime vuoden aikana noin puolensataa uutta toimihenkilöä. Rekrytointi on ollut vilkasta myös tänä vuonna. Varsin moni työtä saanut on nuori ja uransa alussa. Mukana on logistiikka- ja laatuinsinöörejä, controllereita, tuotesuunnittelijoita ja projekti-insinöörejä.

Koulutus ei pääty koskaan

Korhosen mukaan opiskelemaan lähtevän kannattaa seurata omaa kiinnostustaan. -Ihminen menestyy parhaiten siinä, minkä hän tuntee omakseen ja missä viihtyy. Tutkintotodistus avaa varmimmin portin työelämään. Nuoren ei kuitenkaan pidä huolestua siitä, ettei tiedä heti oikeaa alaansa. Ammattiin on monta tietä ja porttia.

-Ratkaisevinta työpaikan saannille on usein kielitaito. -Kun tutkintotodistus on kädessä, päädytään työhaastatteluun. Siinä vaiheessa tarkastellaan arvosanoja, jotka jäävät sivummalle itse haastattelussa. Siinä vaiheessa nousee painavimmaksi niin sanottu 'hyvä-tyyppi' -indeksi: haastattelussa katsotaan sitä miten kommunikoit, miten kättelet, katsotko silmiin ja sen sellaista. Vaikka hakija olisi tietotaidoiltaan alansa ehdoton huippu, töihin ei pääse pelkillä arvosanoilla. Parhaiten menestyy se, jolla on hyvät vuorovaikutustaidot ja joka tulee toimeen ihmisten kanssa. Tiimityön onnistumisen ratkaisee myös kielitaito, selvitti Korhonen.

Valmet Automotivessa on tavoitteena, että jokainen työntekijä kehittää osaamistaan ja osallistuu vähintään yhteen koulutusjaksoon vuodessa.

-Koulutus ei siis pääty ammattitutkintoon. Työelämä vaatii jatkuvaa uudistumista ja koulutusta, elinikäistä oppimista.

Korhonen antoi tunnustusta lukion opettajien ja oppilaiden väliselle yhteistyölle. -Ilman sitä valtakunnallinen (lukiovertailun) sijoitus olisi parantunut niin kuin nyt tapahtui.

Omasta lukioajastaan Korhonen sanoi urheilun vieneen ison osan. -Toinen tärkeä asian minulle olivat ystävät, joista osa on yhä jopa samassa työpaikassa. Saimme hyvää opetusta, mutta oma koulumenestykseni oli keskitasoa, mikä on kuitenkin oma syyni. Jatko-opinnoissa päädyin armeijan jälkeen tekniselle alalle. Silloin oli edelleen paljon muuta tekemistä kuin opiskelu. Noin vuoden kuluessa selvisi, että on ryhdyttävä tekemään työtä tosissaan, jotta saavuttaisin opiskelussa tuloksia.

Atomin salaisuus

Ylioppilaan puheenvuoron käytti kahdeksalla laudaturillaan koko maassa jaetulle kolmannelle sijalle yltänyt Eevamari Lehtonen. -Osa lukioaikana syntyneistä ystävyyssuhteista säilyy läpi elämän. Tänään on meidän juhlapäivämme, tänään ei huolehdita huomisesta – tai yhtälöistä, sodista tai verbeistä – huominen on toivoa täynnä ja meille on kaikki mahdollista. Nautitaan nyt tästä päivästä, kehotti Lehtonen.

Vuoden 1960 ylioppilaan tervehdyksen toi Turun yliopiston Wihurin fysiikantutkimuksen laitoksen johtaja ja fysiikan professori Reino Laiho. Hän uskoi, että tämän hetken nuori löytää paikkansa elämässä ja yhteiskunnassa. -Jatko-opiskelua ajatellen jokainen löytää tiensä, jos ei ensimmäisellä niin siten toisella, tai kolmannella kerralla. Usein ensimmäisellä kerralla pääsykokeessa hylkääminen johtaa hyvään menestykseen toisella kerralla.

-Hyvä koulu ja rohkeus on vienyt eteenpäin koko seutukuntaa. -Ne ovat tuoneet tänne työtä, tehtaita ja aktiivisia perheitä, niin että pystymme kilpailemaan muun Suomen kanssa. Lukiolla on keskeinen osa tässä tehtävässä.

Laiho totesi uusien ylioppilaiden olevan ensimmäisiä pieneneviä sukupolvia. -Suuret ikäluokat alkavat vähitellen siirtyä eläkkeelle. Tämä merkitsee sitä, että teidän on valmistuttava vähemmillä pääomilla ja pidettävä Suomi pystyssä. Toisaalta yhteiskuntamme on paremmin valmistautunut aktivoitunut kouluttamiseen.

Kirjastoon hyppytunnin aikana eksynyt professoriksi myöhemmin ylenevä lukiolainen Reino Laiho muisteli tapausta, jossa luokanvalvoja poltti ajan tajun menettäneen lukevan pojan tunnilta myöhästymisestä. Edessä oli rangaistus, mutta armahdus kuitenkin kävi oikeudesta. Syynä oli kirja, norjalaisen fyysikon kirjoittama teos 'atomien salaisuus' (A. K. Schenzinger: Kohti atomin salaisuutta). -Taisi se kirja virittää minut uralleni.

Laihon mukaan Suomi on kehittynyt yhteiskunta, että monia asioita voidaan kehittää ja parantaa edelleen. -Kansakuntana tarvitsemme tosiamme, meidän on yhdessä löydettävä tiet (tuleviin vuosiin ja niiden läpi), josta emme vielä tiedä juuri mitään. Yhteisömme tärkeimmät laadut (tietä etsiessä) ovat armollisuus, oikeus (oikeudenmukaisuus) ja klassisen filosofian määrittelemä totuus-käsite. Oikeus ei ole oikeutta ilman totuutta. Oikeastaan kaikki voidaan sitoa totuuteen, päätti professori Reino Laiho.

Palkintoja ja stipendejä

Rehtori Juha Salaterä aloitti tärkeimmästä. -Ensin koulun parhaan urheilijan palkinto Kisapoika-patsas. Palkinto on jaettu vuodesta 1959 lähtien ja täällä näkyy pohjassa nimikin, Klaus Peurla. Hän on myös täällä paikalla. Nimi jo ennustaa kenelle palkinto on menossa tällä kertaa: yleisurheiluun ja juoksijalle, Ilona Välimäki, useita suomenmestaruuksia, sanaili lukion rehtori.

Lempi ja Niilo Mäkisen rahasto (yhteensä 7.600 euroa): Eevamari Lehtonen, Tuulia Rekola ja Alisa Kiertokari. Hilja Luotosen muistorahasto: Salla Kantola. Lukion ja peruskoulun yhteinen stipendirahasto: Eevamari Lehtonen, Oskari Miettinen, Maiju Pitkänen ja Teemu Palkki. Det Store Nordiske Telegrafsällskapet ja Pohjola Norden: Janne Yli-Laurila. Sjöbergin muistorahasto: Netta Löyvä. Taitoaine-stipendi: Katri Isotahdon. Kaupungin liikuntastipendi: Tiia Viinikkala ja Henri Salo. Oppilaskunnan stipendi: Villiina Uotila ja Mimmi Virtanen. Kevään -09 vanhat -stipendi: Elina Rantanen ja Mikael Korpi. Vakka-Suomen Lähivakuutus: Paula Laivo ja Eerik Salmela. Crusell-stipendi ja Sverige Kontakt i Finland -stipendi: Eerik Salmela. Suomen Kulttuurirahasto Varsinais-suomen Rahasto, Länsivoiman (Fortum) nimikkorahasto: Martti Luotonen. Vakka-Suomen insinöörit: Sami Jokela. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön matematiikkapalkinto, Yara Suomi Oy:n palkinto ja U:gin Nuorkauppakamarin stipendi: Teppo Yli-Rohdainen. Kauppakamarin palkinto: Anna Ahola.

Muita palkintojen saajia: Mirva Lamminen, Ohto Myllynen, Noora Hännikkälä, Tuulia Soini, Julia Rauvola, Wenla Väärälä, Tiia Tuominen, Senni Huutera, Pauliina Nevavuori, Janette Aaltonen, Elisa Ukkola ja Jenna Paavola.

Lisätty su 6.6.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös