Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Tarkastuslautakunta haluaa kaupungin yhtiöille jopa päätoimista omistajaohjausta

Aluesanomat

Arviointiraporttiinsa tukeutuen tarkastuslautakunta esitti valtuustolle joukon toimenpide-ehdotuksia. Lautakunta edellytti valtuuston päättävän ehdotusten velvoitteista kaupunginhallitukselle. Valtuusto hyväksyi maanantaina lautakunnan esittämät toimenpiteet yksimielisesti.

Lisäksi Johanna Ruoranen (sd) ehdotti Esko Tähtisen (sd) kannattamana että valtuusto velvoittaa hallituksen päivittämään palvelukyselyn, jossa kuntalaiset voivat kertoa näkemyksensä kunnan tarjoamista palveluista ja niiden tarpeesta.

Konserniohje tulossa

Hallitus saa aikaa lokakuun puoliväliin asti valmistella uuden konserniohjeen, jossa otetaan huomioon uudet elinkeinotoimen kehittämisen toimenpiteinä perustetut kiinteistöyhtiöt ja niiden mahdollinen omistajaohjauksen ja konsernivalvonnan tehostaminen. Hallituksen tulee niinikään harkita Uudenkaupungin kuntakonsernia kokonaisuutena: onko kuntakonserni mahdollisesti jo niin laaja, että se tarvitsisi omistajaohjauksesta vastaavan toimihenkilön.

Kuntakonsernia johtaa ja sen johdon järjestäminen kuuluu hallitukselle ja kaupunginjohtajalle.

Uudet kaupungin pääosin omistamat kiinteistöosakeyhtiöt ovat Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Energiapuisto, Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Sataman Portti (toinen osakas Oy Alusteel Ab 40 prosenttia), Kiinteistö Oy Pyhämaan Pientalot (toinen osakas Finndomo Rakennus Oy noin 29 prosenttia), Kiinteistö Oy Sannonhalli (toinen osakas Uudenkaupungin Rautavalimo Oy 18 prosenttia) ja Uudenkaupungin Telakkakiinteistöt Oy (toinen osakas Vakka-Suomen Osuuspankki noin 10 prosenttia).

Tavoitteet ja riskit selviksi

Kaupunginhallitus velvoitetaan lisäksi valmistelemaan ensi vuoden talousarvioon konserniyhteisöjen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Kysymys on esimerkiksi kiinteistöyhtiöiden taloudesta, riskeistä ja riskien hallinnasta. Kaupunginhallitus seuraa ja vastaa yhtiöiden raportointia ja  tavoitteiden toteutumista. Hallitus joutuu samanaikaisesti panemaan ajan tasalle yritysten toimitilarahoituksen ja sen määrärahojen kontrollin.

– Valtuuston tulisikin asettaa kiinteistöyhtiöille tytäryhtiökohtaisia taloudellisia tavoitteita kuten rahoitushuolto, hinnoittelun periaatteet ja investointien rahoitus. Samoin tulisi asettaa toiminnallisia tavoitteita kuten vuokrasaamiset, luottotappion rajat, käyttöaste, lainavastuut, vuokralaisten vaihtuvuus, ja työpaikkojen nettolisäys, esittää tarkastuslautakunta.

Osakeyhtiöpohjaisissa tytäryhtiöissä on oma hallinto, toimielimet ja tilintarkastus. Yhtiöt päättävät itse mahdollisen voittonsa käytöstä, eikä niillä ole välitöntä velvoitetta tilittää voittojaan kaupungille samaan tapaan kuin kaupungin liikelaitokset joutuvat tekemään.

Halliyhtiöt pidetään hengissä

Juha Aaltosen (sd) tiedusteltua – arviointikertomuksen ohi – osakeyhtiöiden näkymiä viime vuodelta, kaupunginjohtaja Kari Koski suostui valottamaan tilannetta sen verran, että ”sopimuksia (yritysten kanssa) on tehty niin että halliyhtiöt pysyvät pystyssä”.

– Sannonhallin logistiikkakeskuksen toiminta vilkastuu, kun maailma herää (taantumasta). Nuorin Energiapuisto aloitti vasta tämän vuoden alussa, siellä on kaksi vuokralaista, Vertek Oy ja Novoplastik Oy. Satamanportin tilat on vuokrattu, ja (suurin yritys Oy) Alusteel työllistää 17 henkilöä, luetteli Koski. 

Kaupunkiin on saatu uusia työpaikkoja, mutta strategian tavoite 80 tai elinkeinopoliittinen tavoitte 70 eivät ole toteutuneet.

– Arvio uusista työpaikoista on 52, kertoo tarkastuslautakunta.

Uudenkaupungin kuntakonserniin kuuluu viisi kuntaliikelaitosta, kuntayhtymiä ja koko joukko asuntoja vuokraavia asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä sekä kiinteistöosakeyhtiöitä, jotka omistavat, hallinnoivat ja rakentavat yritysten toimitiloja.

Kaupungin konsernilainojen määrä kasvoi viime vuonna 50,4 miljoonaan euroon ja takausvastuut 20,5 miljoonaan euroon eli yhteensä 4.460 euroon asukasta kohti.

– Takausvastuut, varsinkin elinkeinoelämän kehittämiseen liittyvissä kiinteistöyhtiöissä, ovat todellisia vaikka niiden vakuutena ovat uudisrakennus ja maapohjan hallintaoikeus, huomauttaa tarkastuslautakunta.

Kaupunginhallituksen on huolehdittava myös siitä, että puheenjohtajat Heikki Wala (kok), Antti Haapavuori (sd) ja Juha Nevavuori (kesk) tekevät kaupunginjohtajasopimuksen arvioinnin sopimuksessa tarkoitetulla tavalla.

– Vastaavasti kuin muilla kaupungin työntekijöillä, myös kaupunginjohtajalla tulee olla oikeus kehityskeskusteluun ”esimiehensä” eli kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kanssa.

Paljon hyvää

Tarkastuslautakunta antaa myös positiivista palautetta, josta kaksi nousee ylitse muiden. Toinen on Hinku-hanke, pioneerihanke, jolla Uusikaupunki osoitti seuraavansa ajan ”suuria signaaleja” energian säästössä ja ilmastotalkoissa. Toinen on kulttuuritoimi, joka on tuottanut minimaalisen pienellä budjetilla valtaisan määrän kulttuurielämyksiä kaupunkilaisille.

– Kaupunki ei ole, monista väitteistä huolimatta, lähelläkään kriisikunnan kriteerejä, summasi tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Tarmo Kangas.

Lisätty ti 15.6.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös