Aluesanomat
Arviointiraporttiinsa tukeutuen tarkastuslautakunta esitti valtuustolle joukon toimenpide-ehdotuksia. Lautakunta edellytti valtuuston päättävän ehdotusten velvoitteista kaupunginhallitukselle. Valtuusto hyväksyi maanantaina lautakunnan esittämät toimenpiteet yksimielisesti.
Lisäksi Johanna Ruoranen (sd) ehdotti Esko Tähtisen (sd) kannattamana että valtuusto velvoittaa hallituksen päivittämään palvelukyselyn, jossa kuntalaiset voivat kertoa näkemyksensä kunnan tarjoamista palveluista ja niiden tarpeesta.
Konserniohje tulossa
Hallitus saa aikaa lokakuun puoliväliin asti valmistella uuden konserniohjeen, jossa otetaan huomioon uudet elinkeinotoimen kehittämisen toimenpiteinä perustetut kiinteistöyhtiöt ja niiden mahdollinen omistajaohjauksen ja konsernivalvonnan tehostaminen. Hallituksen tulee niinikään harkita Uudenkaupungin kuntakonsernia kokonaisuutena: onko kuntakonserni mahdollisesti jo niin laaja, että se tarvitsisi omistajaohjauksesta vastaavan toimihenkilön.
Kuntakonsernia johtaa ja sen johdon järjestäminen kuuluu hallitukselle ja kaupunginjohtajalle.
Uudet kaupungin pääosin omistamat kiinteistöosakeyhtiöt ovat Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Energiapuisto, Kiinteistö Oy Uudenkaupungin Sataman Portti (toinen osakas Oy Alusteel Ab 40 prosenttia), Kiinteistö Oy Pyhämaan Pientalot (toinen osakas Finndomo Rakennus Oy noin 29 prosenttia), Kiinteistö Oy Sannonhalli (toinen osakas Uudenkaupungin Rautavalimo Oy 18 prosenttia) ja Uudenkaupungin Telakkakiinteistöt Oy (toinen osakas Vakka-Suomen Osuuspankki noin 10 prosenttia).
Tavoitteet ja riskit selviksi
Kaupunginhallitus velvoitetaan lisäksi valmistelemaan ensi vuoden talousarvioon konserniyhteisöjen toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet. Kysymys on esimerkiksi kiinteistöyhtiöiden taloudesta, riskeistä ja riskien hallinnasta. Kaupunginhallitus seuraa ja vastaa yhtiöiden raportointia ja tavoitteiden toteutumista. Hallitus joutuu samanaikaisesti panemaan ajan tasalle yritysten toimitilarahoituksen ja sen määrärahojen kontrollin.
– Valtuuston tulisikin asettaa kiinteistöyhtiöille tytäryhtiökohtaisia taloudellisia tavoitteita kuten rahoitushuolto, hinnoittelun periaatteet ja investointien rahoitus. Samoin tulisi asettaa toiminnallisia tavoitteita kuten vuokrasaamiset, luottotappion rajat, käyttöaste, lainavastuut, vuokralaisten vaihtuvuus, ja työpaikkojen nettolisäys, esittää tarkastuslautakunta.
Osakeyhtiöpohjaisissa tytäryhtiöissä on oma hallinto, toimielimet ja tilintarkastus. Yhtiöt päättävät itse mahdollisen voittonsa käytöstä, eikä niillä ole välitöntä velvoitetta tilittää voittojaan kaupungille samaan tapaan kuin kaupungin liikelaitokset joutuvat tekemään.
Halliyhtiöt pidetään hengissä
Juha Aaltosen (sd) tiedusteltua – arviointikertomuksen ohi – osakeyhtiöiden näkymiä viime vuodelta, kaupunginjohtaja Kari Koski suostui valottamaan tilannetta sen verran, että ”sopimuksia (yritysten kanssa) on tehty niin että halliyhtiöt pysyvät pystyssä”.
– Sannonhallin logistiikkakeskuksen toiminta vilkastuu, kun maailma herää (taantumasta). Nuorin Energiapuisto aloitti vasta tämän vuoden alussa, siellä on kaksi vuokralaista, Vertek Oy ja Novoplastik Oy. Satamanportin tilat on vuokrattu, ja (suurin yritys Oy) Alusteel työllistää 17 henkilöä, luetteli Koski.
Kaupunkiin on saatu uusia työpaikkoja, mutta strategian tavoite 80 tai elinkeinopoliittinen tavoitte 70 eivät ole toteutuneet.
– Arvio uusista työpaikoista on 52, kertoo tarkastuslautakunta.
Uudenkaupungin kuntakonserniin kuuluu viisi kuntaliikelaitosta, kuntayhtymiä ja koko joukko asuntoja vuokraavia asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä sekä kiinteistöosakeyhtiöitä, jotka omistavat, hallinnoivat ja rakentavat yritysten toimitiloja.
Kaupungin konsernilainojen määrä kasvoi viime vuonna 50,4 miljoonaan euroon ja takausvastuut 20,5 miljoonaan euroon eli yhteensä 4.460 euroon asukasta kohti.
– Takausvastuut, varsinkin elinkeinoelämän kehittämiseen liittyvissä kiinteistöyhtiöissä, ovat todellisia vaikka niiden vakuutena ovat uudisrakennus ja maapohjan hallintaoikeus, huomauttaa tarkastuslautakunta.
Kaupunginhallituksen on huolehdittava myös siitä, että puheenjohtajat Heikki Wala (kok), Antti Haapavuori (sd) ja Juha Nevavuori (kesk) tekevät kaupunginjohtajasopimuksen arvioinnin sopimuksessa tarkoitetulla tavalla.
– Vastaavasti kuin muilla kaupungin työntekijöillä, myös kaupunginjohtajalla tulee olla oikeus kehityskeskusteluun ”esimiehensä” eli kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kanssa.
Paljon hyvää
Tarkastuslautakunta antaa myös positiivista palautetta, josta kaksi nousee ylitse muiden. Toinen on Hinku-hanke, pioneerihanke, jolla Uusikaupunki osoitti seuraavansa ajan ”suuria signaaleja” energian säästössä ja ilmastotalkoissa. Toinen on kulttuuritoimi, joka on tuottanut minimaalisen pienellä budjetilla valtaisan määrän kulttuurielämyksiä kaupunkilaisille.
– Kaupunki ei ole, monista väitteistä huolimatta, lähelläkään kriisikunnan kriteerejä, summasi tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Tarmo Kangas.