Aluesanomat
Uudenkaupungin tarkastuslautakunnan mielestä kaupungin talouden tasapainottaminen ei onnistu niin kauan kun säästötoimenpiteet ja talouden tasapainottaminen ympätään talousarvioon.
– Kun meillä talousarvion sitovuuteen suhtaudutaan ilmeisen kevytmielisesti, olisi syytä harkita toimenpideohjelman vahvistamista talousarviosta kokonaan erillisenä, kuntalain edellyttämänä (säästö)ohjelmana, todetaan lautakunnan arviossa.
Viime vuoden talousarvio oli 3,8 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alkuperäinen talousarviossa asetettu tavoite-alijäämä kasvoi 3,4 miljoonalla eurolla.
– Tulosta on pidettävä erittäin huolestuttavana.
– Kaupungin taloudenhoidolle talousarviossa annettuja tavoitteita ei ole saavutettu. Lautakunnan mielestä syy tähän on ilmeinen: kevytmielinen suhtautuminen talousarvion sitovuuteen.
Tarkastuslautakunta ja tilintarkastaja eivät usko perinteisten säästötoimenpiteiden riittävän, vaan edessä on palvelurakenteiden remontti eritoten sosiaalitoimen ja terveydenhuollon johtamisjärjestelmässä.
Koska aikaisempien vuosien ylijäämää ei ole, eli rahaa ei ole säästössä, kaupunki joutuu tekemään kuntalain edellyttämään toimenpideohjelman keinoista, joilla alijäämä katetaan. Valtuustokäsittelyssä maanantaina Johanna Ruoranen (sd) ehdotti Esko Tähtisen (sd) kannattamana, että kuntalain edellyttämä toimenpideohjelma käsitellään ja hyväksytään erikseen sekä liitetään talousarvioon tarkastuslautakunnan ehdotuksen mukaisesti. Ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.
Eläköityminen ylioptimistista
Tarkastuslautakunta pitää henkilöstöstrategiaa eläköitymisen osalta aikansa eläneenä. Raportissa vanhuuseläkkeelle jäävien määrä perustuu työntekijän henkilökohtaiseen eläkeikään. Työntekijän voidessa tällä hetkellä itse valita vanhuuseläkkeelle jäämisen ajankohdan kannustimineen ja viiden vuoden haarukassa, arviot henkilöstön eläköitymisestä ovat selkeästi ylioptimistisia. Henkilöstöraportin mukaan kymmenessä vuodessa eläkkeelle jäisi 358 henkilöä.
– Tämä ei tule toteutumaan eikä siksi anna kuviteltua joustovaraa ... Olisi syytä päivittää kuusi vuotta sitten laadittu strategia, toteaa lautakunta arviossaan.
Kaupunki jätti täyttämättä viime vuonna 13 ja edellisenä vuonna 7 eläkkeelle jääneen henkilön tehtävät. Vakituisia työntekijöitä kaupungilla oli viime vuoden lopussa 814.
Budjetin ylityksiä vastoin päätöksiä
Valtuusto löi lukkoon viime vuoden talousarvion ja ilmoitti samalla että ”minkäänlaisia talousarvion ylityksiä ja lisämäärärahoja ei voida hyväksyä, vaan toiminta on sopeutettava valtuuston hyväksymien määrärahojen tasolle”.
Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan valtuusto (itse) myönsi (lue joutui myöntämään) yli 1,1 miljoonan euron lisämäärärahat. Suurimmat ylitykset olivat kansanterveystyö ja kuntoutus (500.000 euroa), sosiaalityö (282.000 euroa) ja hallinto- ja lupaosasto (262.000 euroa). Kahden ensin mainitun osalta kysymyksessä ovat lisääntyneet lakisääteiset palvelut, joihin liittyy asiakkaan subjektiivinen oikeus palveluihin.
Tarkastuslautakunta puuttuu sen sijaan hallinto- ja kehittämiskeskuksen valtaosin harkinnanvaraisiin menoihin. Talousarvioon oli varattu elinkeinojen kehittämiseen noin 934.000 euron määräraha, joka ei kuitenkaan riittänyt, ”lisää tarvittiin talousarvion ylityksenä 46.000 euroa”.
– Tässä on kyse ilmeisen huonosta menojen seurannan järjestämisestä elinkeinotoimen tilivastuussa olevien henkilöitten välillä ... tai hankintavaltuuksia koskevan ohjeistuksen noudattamatta jättämisestä, sanotaan lautakunnan arviossa.
Tarkastuslautakunta toivoo kehysbudjetoinnille vaihtoehtoa.
– Nyt se jäykistää talousarvion valmisteluprosessin ja tekee siitä vaihtoehdottoman ja valtuustolle ilmeisen turhauttavaa näennäistä päättämistä.