Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Tilinpäätös puhutti – vastuuvapaus sentään heltisi

Aluesanomat

Uudenkaupungin kaupunginvaltuustolla oli maanantaina peräkkäin esillä sekä kaupungin viime vuoden tilinpäätös että tarkastuslautakunnan arviointi siitä miten kaupungin talous makaa. Tilinpäätös puhutti kesälomien ja lomamatkojen takia varajäsenistä valtuustoa viimevuotista vähemmän. Kun talous menee kuralle, jo kuivuneesta kurasta ja kurjuudesta ei tohdittu liikoja pakista, etenkin kun tarkastuslautakunnan tiekartta talousahdingosta toipumiseen odotti vuoroaan – ja taloudellisen ahdingon tiedettiin yhä jatkuvan.

Talousjohtaja Anne Takala summasi kaupungin viime vuoden heikon taloudellisen tuloksen näin: ”kaikki rahat menivät käyttötalouteen”. Rahaa siis meni enemmän kuin tuli ja kaupunki velkaantui. -Käyttötalous kasvoi kuusi prosenttia, syynä oli lähinnä palvelujen ostot ja henkilökunnan palkkamenot. Viime vuosi oli ensimmäinen, jolloin kaupunki osti kaikki laitosateriapalvelut sairaanhoitopiiriltä. Palkat nielivät kaksi miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Viime vuoden alkuperäistä talousarviota tarkistettiin useaan otteeseen.

-Lisämäärärahoja tuli noin prosentin verran, mikä on euroina tietysti suuri määrä. Tarkistetun talousarvion mukaan elettiin. Ensimmäisen kerran syntyi alijäämää. Se synnytti kattamisvelvoitteen, on tehtävä toimenpidesuunnitelma, jossa selvitetään miten tuloja lisätään ja menoja karsitaan ja miten toimenpiteet ajoitetaan.

Tarkastuslautakunta oli talousjohtajan kanssa samoilla linjoilla, mutta toivoi lisäksi, että suunnitelmaa ei toteuteta – kuten tähän asti - talousarvion kautta. Takalan mukaan edessä on tärkeimpänä sosiaali- ja terveydenhoidon rakenteihin kohdistuvat toimenpiteet. Ilmeisesti kaupunki joutuu suitsimaan myös lainakannan merkittävää kasvua, talousjohtajan ”suurinta” murheenaihetta. -Aika huolestuttavaa kasvu on, koko vuoden olemme joutuneet käyttämään erittäin runsaasti sekkitililuottoa. Hyvin ei mennyt, sama kehitys ei voi jatkua. Joudumme tekemään, ja olemme jo tekemässäkin, toimenpiteitä muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Menokuria ja työrauhaa

Demareiden Janne Sjölund toivoi tiukkaa menokuria ilman paniikkiratkaisuja. -Nihin ei pidä mennä, palvelurakenne on kuitenkin hyvä. Palvelujen karsimisessa on huolehdittava siitä, ettei samalla aiheuteta lisämenoja. Kokoomuksen Kari Vainionkin ajatukset olivat jo kuluvassa vuodessa. -Pitäisikö nyt olla kunnianhimoisempi kuin aiemmin, olemmehan siirtyneet tyydyttävästä heikkoon, kyseli Vainio. Hän sanoi tilinpäätöksen olevan ”totista luettavaa”, varsinkin kun ”omaisuuttakin on jouduttu pitämään yllä lainarahalla”. -Uusia kehityskohteita ehkä tarvitaan. Joka tapauksessa operatiivisen johdolle on taattava työrauha, vaati Vainio.

Keskustan Juha Nevavuori kertoi asukasmäärän laskun pysähtyneen. -Tästä kehityksestä on pidettävä kiinni hampaat irvessä. Novida on meille hyvä esimerkki tehokkuudesta, sosiaali- ja terveystoimi taas tehottomuudesta, arvioi Nevavuori. Hän huomautti, että ”viiden koulun sulkemisen yhteydessä tehdyt lupaukset (konkreettisista säästöistä) on nyt lunastettava”.

Nevavuori piti myös mahdollisena, että tarpeetonta omaisuutta ryhdyttäisiin myymään.

Kaupungin talouden 4,5 miljoonaan euron tappioon päätyneen Pentti Aitamurron (vas) mukaan yhteiskunta elää nyt ”synkän niukkoja aikoja”. -Tilanne ei ole toivoton mutta syytä ottaa huomioon. Velkaantuminen on todella huolestuttavaa, mutta veroja ei pidä korottaa (lisää), sillä siinä pienituloiset kärsivät ja samalla verojen korotus karkottaa elinkeinoelämää.

Aitamurto vaati julkisten palvelujen tuottamista ”aidosti julkisen sektorin keinoin jatkossakin”. -Lisäksi tarvitsemme edelleen panostusta yritystoimintaan.

Pertti Haverinen (skp) totesi palvelujen oston menneen 1,5 miljoonaa euroa yli tarkistetun budjetin ja peräti 3,0 miljoonaa euroa yli alkuperäisen budjettikehyksen. -Palvelujen osto ulkopuolisilta näkyy kalliimpina palveluina kuin mitä ne olisivat olleet muilta ostettuina. Haverinen arveli veropäätösten syntyneen ”josssain määrin harhauttavin tiedoin”. -Tämän vuoden verotulo on siis turvattu talousarvioon nähden.

Kristillisdemokraattien Lauri Salin kyseli sen perään ”onko (sosiaali- ja terveystoimessa) rahaa tosiaan tuhlattu, kun siitä niin paljon puhutaan”. -En usko sitä, meillä on myös keskimääräistä suurempi palvelujen tarve. Jos perheiden tukemisesta tingitään, menot yhä vain kasvavat tulevaisuudessa. Lisäksi kun hoitoketjut eivät toimi, erikoissairaanhoidon menot lisääntyvät.

Perussuomalaisten Rainer Tähtinen ja Jari Valkonen halusivat lisää tietoa palvelujen oston taloudellisista seurauksista sekä keskimääräistä suuremmista eläke- ja henkilöstömenoista. Talousjohtajan selvitti tilanteen juontuvan muun muassa vanhusten ja kotihoidon ateriapalveluihin (jotka ostettiin ensimmäisen kerran sairaanhoitopiiriltä), erikoissairaanhoitoon ja toissa vuonna tehtyy lääkärien palkkaratkaisuun.

Tilinpäätös hyväksyttiin ja alijäämä 3,8 miljoonaa euroa siirretään kuluvan tilikauden kattamattomaksi alijäämäksi. Kaupungin taloutta hoitaneet toimielinten jäsenet ja viranhaltijat saivat vastuuvapauden viime vuoden taloudenpidosta. Useat valtuutetut pitivät tarkastuslautakunnan tukevaa ärähtelyä jopa mahdollisena moottorina kohti tappiottomia tilinpäätöksiä. 

Lisätty ke 16.6.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös