Aluesanomat
Valtiosihteeri Heljä Misukka jakoi tänään opetusministeriön myöntämät laatupalkinnot kansalaisopistoille. Laatupalkinnon saivat Vakka-Suomen kansalaisopisto (Laitila ja Uusikaupunki), Perhonjokilaakson kansalaisopisto Veteli), Siilinjärven-Maaningan kansalaisopisto ja Vantaan aikuisopisto. Laatupalkintojen suuruus on 30.000 euroa.
Laatupalkinnolla palkitaan opistoja pitkäjänteisestä ja aktiivisesta kehittämistyöstä sekä laadullisesti korkeatasoisista toiminnan tuloksista. Palkinnolla tuetaan ja edistetään kansalaisopistojen paikallista ja alueellista tehtävää sekä siten niiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta omassa toimintaympäristössään. Laatupalkintokilpailuun tuli yhdeksän hakemusta.
Vakka-Suomen kansalaisopisto on fuusion kautta kolme vuotta sitten toimintansa aloittanut uusi opisto, joka jatkaa Uudenkaupungin ja Laitilan-Pyhärannan kansalaisopistojen toimintaa. Opisto on seutukunnallinen opisto, jossa on nykyään mukana kuusi kuntaa. Toissa vuonna opistossa opiskeli 6100 eri henkilöä, ja kursseille osallistuneiden määrä oli 11600. Asukkaita kuuden kunnan alueella on noin 31000. Opiston koulutustarjonta painottuu käden taitoihin, taideaineisiin, liikuntaan ja terveyteen.
Perustelut ylistäviä
– Opiston yhdistymisprosessi on hoidettu erittäin hyvin. Arviointikäynnillä tuli esille se, että uuden opiston mahdollisuudet laajaan ja monipuoliseen koulutustarjontaan ovat entisiä opistoja paremmat. Opistolla on paljon yhteistyökumppaneita, joiden kanssa se tekee ennakkoluulotonta ja mutkatonta yhteistyötä. Opistoa hoidetaan mallikelpoisesti, vaikkakaan uuden opiston toiminta ei kaikilta osin ole vielä systemaattista. Opisto dokumentoi hyvin asiakirjansa, ja se arvioi ja parantaa toimintaansa. Hyvää hallintoa täydentää tehokas tiedottaminen ja markkinointi, joka osaltaan vaikuttaa suureen opiskelijamäärään. Tiedotus ja miehiä kiinnostavien kurssien lisääminen opinto-ohjelmaan on tavoittanut entistä enemmän miehiä, joiden määrä on valtakunnallista keskiarvoa korkeampi, sanotaan palkinnon perusteluissa.
– Opiston toiminta on erittäin asiakaslähtöistä. Opisto on aidosti ottanut huomioon asukkaiden mahdollisuudet opiskella opistossa, siitä kertovat noin 100 toimipaikkaa, jotka mahdollistavat toiminnan pienimmilläkin kylillä. Myös kehitysvammaisille ihmisille suunnattu opintotarjonta kertoo opiston asiakaslähtöisestä asenteesta.
Tämän vuoden erityisteemoista toinen, paikalliskulttuurin tukeminen ja edistäminen opiston näkökulmasta, on Vakka-Suomen kansalaisopiston selkeä vahvuus. Paikalliskulttuurilla on seutukunnan kulttuuristrategiassa tunnustettu asema. Arviointikäynnillä tuli selvästi esiin opiston rooli paikalliskulttuurin ja lähipalvelun toteuttajana. Opiston toiminta nähtiin niin merkityksellisenä, että ilman sitä ei paikallista kulttuuritoimintaa pidetty pienillä kylillä edes mahdollisena. Opiston vaikutus ulottuu lähes kaikkien ihmisten elämään alueella, ja opiston todettiinkin alueella olevan kokoava ja yhdistävä voima.
Paikalliskulttuuria tuetaan
Opistolla on lukuisia näyttöjä osallisuudesta paikalliskulttuurin tukemiseen ja edistämiseen. Yksi merkittävimmistä on opiston yhdessä Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen kanssa joka kuukausi järjestämä Merelliset illat –niminen tilaisuus, joka on laajalti tunnettu ja joka kerää runsaasti kuulijoita (parhaimmillaan 250 henkilöä). Tilaisuuden tausta on Uudenkaupungin merellisessä menneisyydessä, jonka vaalimista pidetään alueella tärkeänä, perustellaan ministeriöstä.
Myös opiston yhteistyökumppaniensa kanssa järjestämä kulttuurikahvila, toiminta joka rakentuu eri teemojen ympärille, vetää runsaasti osallistujia. Paikalliskulttuuri on voimakkaasti esillä myös musiikkiin, teatteriin, kuvataiteisiin ja kädentaitoihin liittyvissä ryhmissä.