Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Budjettiraamit puhutti: hallitus panee hösseliksi kesän aikana

Aluesanomat

Uudenkaupungin kaupunginhallitus istui maanantaina runsaan kolme ja puoli tuntia, josta kaksi tuntia kului ensi vuoden talousarvion raameista keskustellen – yhteensä 38 puheenvuorossa. -Mietimme aikataluja ja järjestystä sekä sitä, miten edetään ja toimitaan. Samoin keskusteltiin siitä miten lautakuntien ja johtokuntien puheenjohtajat ja lautakunnat sitoutetaan edessä oleviin toimenpiteisiin, kertoi talousjohtaja Anne Takala. Tarkastuslautakunnan potkima hallitus aikookin panna hösseliksi kesän aikana. -Sovittiin että toimielinten puheenjohtajisto istuu alas elokuussa ja käy läpi aineistoa, jolla talousarvion raamit asetetaan.

-Tätä ennen kokoontuu vuoden toiminut ”säästötyöryhmä” (toimenpideohjelman valmistelutyöryhmä) kaksi kertaa elokuun alkupuolella.  Meillä on silloin valmiina selvitys Audiapro Oy:ltä. Selvitystä on jo tehty, ja jonkun verran siitä jo tiedämme, lisäsi puheenjohtaja Heikki Wala.

Talousarvio hyväksytään joulukuun valtuustossa. -Marraskuun loppupuolella pidetään ylimääräinen valtuuston kokous, josta ei ole vielä päätöstä. Kokoukseen tulee ainoana asiana talousarvion tasapainottamisen toimenpideohjelma, laski Takala.

Kaikki yhteen

Uusikaupunki aikoo kuroa kymmenenneksen maan keskiarvoa korkeammat vanhusten- ja terveydenhuollon tarvevakioidut – sen jo otsahikiä nostattaneen kolmen miljoonan euron – menonsa varsin järeällä ratkaisulla. -On se nyt salaisuus tai ei, niin olemme suunnitelleet vanhustenhuollon, terveyskeskuksen ja sairaalan yhdistämistä, jopa niin että yhdistäminen tapahtuisi vuonna 2012, paljasti Wala.

-Raumalla on menossa samantyyppinen ratkaisu, itse asiassa työ on jo valmis, mutta sitä ei voida toteuttaa ennen kuin neuvottelut sairaanhoitopiirin kanssa ovat ratkenneet. Raumalla ja meillä ei ole tässä asiassa yhteisiä päämääriä,  sanoi Wala.

Yhdistäminen ei ole vain hallinnollinen temppu, vaan kehys jonka kautta sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneratkaisun toimenpiteet ”näkyvät” selvempinä. -Työmäärä yksiköittäin, (hoidolliset) toimenpiteet, tietokantojen ylläpito, henkilökunta, vuodeosaston mitoitukset ja potilaiden sijoittelu selvitetään, ja päällekkäisyydet karsitaan, eritteli talousjohtaja Takala.

Takalan mukaan malleja on monenlaisia. -Katsomme avoimesti kaikki mahdollisuudet tuottaa palveluja kilpailukykyisellä hinnalla. Jos panostus on suurempi kuin muilla, meidän on katsottava toimintatapoja ja -muotoja. Siitä että tehtäisiin halvalla ja huonosti, ei ole kysymys, esimerkiksi Forssa tuottaa kohtuullisia ja hyviä terveyskeskuspalveluja 5-6 miljoonaa edullisemmin kuin Uusikaupunki.

Koulujen raamit?

Talousjohtaja kertoi myös että kouluverkkouudistus tuottaa vuosittain säästöinä 477.000 euroa, josta osa talousarvion raamissa panostetaan perusopetukseen ja lukioon. -Laskennallisessa raamissa on opetuksen kehittämiseen uudistuksessa luvattu noin 103.000 euroa, jolla lisätään perusopetusta yksi viikkotunti (noin 73.000 euroa). Lukio saa opetuksen kehittämiseen 30.000 euroa. Tällä hetkellä perusopetuksen määrä on minimissä, joka on 26,5 viikkotuntia.

-Koko säästöstä ainoastaan pieni osa näkyy ensi vuonna, koska välitön vaikutus näkyy jo syksyllä. Huomautuksissa ensi vuoden 'vain' 150.000 euron säästöistä pitää muistaa, että säästöt on huomioitu jo budjetin raamissa. Kysymys on käyttötalouden säästöistä.

Yksi uusi toimi, ei ulkomaanmatkaa

Hallituksen listalla olleet terveydenhuollon uusien työntekijöiden toimet pantiin jäihin yhtä lukuunottamatta. Vehmassalon terveyskeskuksessa toimiva suuhygienistin toimi täytetään korvaamaan sen hoitaja, joka on saanut eron toimestaan. Suuhygienisti toimii Vehmaalla, Taivassalossa ja Kustavissa. Sen sijaan vapautunutta hammashoitajan tointa ei muuteta suuhygienistin toimeksi eikä sellaisena täytetä. Terveyslautakunta oli esittänyt toimen muutosta ja täyttämistä.

Näin toisen hammashoitajan toimen osalta asia käsitellään vasta kun hallitus on päättänyt sosiaali- ja terveystoimen tulevasta kustannusrakenteesta. Menossa olevan pohjatyön tekee Eero Laesterä ja Audiapro Oy.

-Meillä on merkittävä selvitystyö käynnissä vanhusten ja terveydenhuollon osalta. Tässä vaiheessa ei täytetä virkoja ja toimia sosiaali- ja terveyssektorilla ennen kuin meillä on elokuussa kokonaiskuva siitä mitä ja millä tavalla muutoksia ja rakenteellisia toimenpiteitä tehdään, selvitti talousjohtaja Takala. -Siihen tarvitaan sitten railakkaitakin päätöksiä. Hallitus tekee niitä kuhan vain saa ehdotuksia. Meillä on kova kolmen miljoonan euron tavoite (talousarvion leikkauksille), mutta eihän se nyt yhdellä yksittäisellä päätöksellä täyty, lisäsi Wala. 

Hallitus katsoi jo mittaviin säästöihin virittyneenä että ystävyyskaupunkien tapaaminen Tanskan Haderslevissä lokakuussa jätetään väliin. -Aikataulukin on mahdoton, kaikki tärkeimmät virkamiehet olisivat poissa juusi silloin kun talousarvion takia heidät tarvitaan täällä, perusteli Wala hallituksen päätöstä. Kokoukseen tarvittiin kuusi hyvää ruotsin kielen taidot omaavaa edustajaa, joista viisi olisi ollut toimialansa virkamiesasiantuntijoita.

Sen sijaan kuntien kesätapahtumaan Pyhärannassa osallistutaan. Elokuun lopun iltatapahtuma kestää neljä tuntia. Osallistujien määrää ei tässä vaiheessa päätetty.

Lisätty ti 22.6.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös