Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.01.2022

Asuin- ja liikerakennus U:gissa sai museovirastolta korjausavustuksen

Aluesanomat

Museovirasto on jakanut avustuksia vanhojen rakennusten korjauksiin. Uudessakaupungissa Sepänkatu 6:ssa sijaitseva asuin- ja liikerakennus ”Käkölä” sai sulkisivujen kunnostamiseen ja maalaamiseen pellavöljymaalilla 4.000 euron avustuksen. Korjausavustusta haki Tarja Jussila / D. Jussilan perikunta.

Sepänkatu 6:n asuin- ja liikerakennus on vuodelta 1889 ja kuuluu valtakunnallisesti merkittävään Uudenkaupungin kulttuuriympäristöön. Kortteli Käkölä on ollut mukana jo kaupungin vanhimmissa ruutukaavoissa. Kortteliin rakennettiin kolme taloa, jotka kaikki paloivat kolmeen kertaan.

Tämän vuoden suurimpiin avustuksiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjauksiin kuului Söderskarin Majakka Oy, jolle myönnettiin 50.000 euroa Porvoon Söderskärin majakan julkisivun kunnostamiseen.

Museovirasto myönsi 447 hakemuksesta avustuksen 161 kohteelle, yhteensä 1.289.000 euroa. Kohteiden kirjo on laaja hirsiaitan pärekatosta vanhan höyryvoimalaitoksen tiilipiipun kunnostukseen. Pääosa tämän vuoden avustuskohteista on yksityishenkilöiden omistamia rakennuksia maaseudulla ja taajamissa.

Avustuksilla tuetaan talonpoikaisten pihapiirien, puukaupunkien asuinrakennusten ja maaseudun pienten hirsirakennusten kulttuurihistoriallisen arvon säilymistä. Harvinaisten rakennustyyppien joukossa on muun muassa mylly- ja saharakennuksia, kivikellareita ja (Loimaan vanhan kirkon) hautausmaan hirsiaita. Oman ryhmänsä muodostavat aiemmin julkisessa omistuksessa olleet, yksityisille myydyt rakennukset, kuten VR:n rautatierakennukset ja teollisuusyhdyskuntien asuintalot.

Avustuksia suunnataan erityisesti restauroiviin ja konservoiviin töihin sekä toimenpiteisiin, joilla tuetaan perinteisten ja käsityövaltaisten rakennustapojen säilymistä. Tavallisimpia töitä ovat hirsikorjaukset, ikkunoiden ja vesikaton kunnostukset ja julkisivujen maalaustyöt. Tänä vuonna myönnettiin useita avustuksia seinä- tai kattomaalausten konservointiin.

Kenttätöitä Laitilassa

Museoviraston arkeologien kenttätyökaudesta tullee niukka. Varsinkin esihistoriallisen ajan tutkimuskohteita on tiedossa huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin. Tilanteen toivotaan kuitenkin vielä kohentuvan, sillä kenttätyöohjelma yleensä täydentyy jonkin verran kesän mittaan.

Laitilassa tehdään heinäkuun jälkipuoliskolla Kansakoulunmäen rautakautisen kalmiston koekaivaus. Rukoushuoneenmäen – Kansakoulunmäen laaja polttokenttä- ja röykkiökalmiston tutkimukset liittyvät tuhopoltossa osittain palaneen Rukoushuoneen kunnostustyöhön. Tutkimukset alkoivat viime vuonna ja niiden tarkoituksena oli selvittää mitä kautta vesi- ja viemäriputkien linjat voidaan tuoda rakennukselle. Mahdollisia linjausvaihtoehtoja selvitettiin mäen pohjoisosassa pääosin jo vuosina 1886 ja 1887 tutkituilla alueilla. Tutkimuksissa löytyi entisen kuistin edustalta 1-3 neliön alalta ohut kerros kalmistokiveystä, joka kaivetaan pois ja täytemaakasat seulotaan. Tutkimuksen kustannuksista vastaa Laitilan Kulttuuriseura Walo ry ja kaivauksia johtaa FM Esa Mikkola.

Laitilan Vainionmäen myöhäisrautakautisen kalmiston kaivaus on yleisökaivaus 26.7. - 6.8. Seitsemättä kertaa järjestettävän yleisökaivauksen tarkoituksena on selvitää kalmiston sisäistä rakennetta ja tarkentaa sen ajoitusta. Viime vuoden tutkimuksissa Vainionmäeltä löydettiin runsaasti pääasiassa viikinkiaikaan ajoittuvia löytöjä, joiden joukossa oli myös ensimmäinen kalmistosta löydetty keihäänkärki. Pronssikorujen ja lasihelmien lisäksi talteen saatiin myös pahoin tulessa turmeltunut hopearahan puolikas. Tutkimus kustannukset maksaa Museoviraston arkeologian osasto. Kaivauksia johtaa myös Vainionmäessä Esa Mikkola.

Historiallisen ajan kaivaustöitä tehdään Rauman Kalatorilla juhannukseen asti. Kaupungin rahoittamissa kaupunkiarkeologisissa kaivauksissa keskiaikaisella kaupunkialueella sijaitsevalla Kalatorilla tehdään laajoja kaivauksia torin kunnostustöiden takia. Kaivaus on jatkoa viime vuoden tutkimuksille, joissa löytyi muun muassa historiallisen ajan esineistöä ja keskiaikainen peltokerros. 

Lisätty ke 23.6.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös