Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Masku Kiinteistöt myymässä neljää loma-asuntotonttia Lokalahden Tirkkalassa

Olli Haapala

Masku Kiinteistöt Oy on lyömässä lihoiksi neljä loma-asuntotonttia Lokalahden Tirkkalassa. Tontit myydään rakennusoikeuksineen ja -suunnitteluineen eniten tarjoavalle. Myytäville tonteille on suunniteltu hulppea loma-asunto, sauna ja varastorakennus. Rakennusten pinta-ala on yhteensä noin 200 neliömetriä. Masku Kiinteistöt osti toissa vuoden alkupuolella Uudenkaupungin kaupungilta 12 hehtaarin ranta-alueen Lokalahden Tirkkalasta. Alueelle lohkottiin lopulta viisi omarantaista tonttia. Maskulaisen liikemies Toivo Sukarin yhtiö ja kaupunki neuvottelivat yhteistoimintasopimuksen, jonka mukaan kysymys oli  ”korkeatasoisen ympärivuotisen loma-asumisen pilottiprojektista” kaupungin ja kiinteistöyhtiön kesken. Pilottiprojektin tarina lienee nyt lopussa. Kaupungille jää sopimuksesta kiinteistöyhtiön kanssa käteen vain luu, maapohjan myyjän osa. Sukarin tavoitteena oli saada kyseiselle Peteisen alueelle näyttävä ja houkutteleva kohde myös ympärivuotiseen asumiseen. Kaupungin intressinä oli alueen kehittäminen sekä Lokalahden keskustan palveluiden elävöittäminen.

Alkuperäisen yhteistyösopimuksen mukaan, mikäli pilottikohde olisi onnistunut, Masku Kiinteistöjen tarkoitus oli viedä maan muihin kuntiin valmis konsepti ranta-alueiden ja -asumisen kehittämisestä. Yhteistyötä kaupungin kanssa oli myös tarkoitus lisätä tulevaisuudessa.

Kaavamuutos ostajan makuun

Masku Kiinteistöt Oy, jonka näyttävin hanke on Lempäälän Ideapark, osti kaupungilta Lokalahdelta Tirkkalan kylässä sijatsevan ja pitkään käyttämättömänä olleen Metsola -nimisen tilan ranta-alueineen. Alueella oli vahvistettu rantakaava, jonka muuttaminen oli rakennushankkeen kannalta välttämätöntä. Yli 30 vuotta vanhassa kaavassa oli rakennusoikeutta muun  muassa lomahotellille ja muille rakennuksille. Kaava ei koskaan toteutunut ja alue varattiin myöhemmin tehdyssä yleiskaavassa retkeily- ja ulkoilualueeksi. Myös Masku Kiinteistöt Oy:lle räätälöidyn kaavamuutoksen toteuduttua rannat on jätetty, saunarakennuksia lukuunottamatta, luonnonvaraisina säilytettäväksi ja puolet rantaviivasta vapaaksi.

Kaavamuutosta käsiteltiin useaan otteeseen kaupungin hallinnossa, kuten kaksi kertaa valtuustossa. Kaupungin ja Sukarin kiinteistöyhtiön sopimuksen mukaan ostaja oli mahdollisuus purkaa tonttikauppa, mikäli alueen ranta-asemakaava ei ole ostajan toiveiden mukainen. Kun sopimusvaiheessa puhuttiin 10-12 tontista, viime kädessä kysymys oli ”viiden omarantaisen tontin kaavasta”. Kaavamuutos tuotiin toistamiseen kaupunginvaltuustoon toukokuussa vuosi sitten ja sen hyväksymisestä jouduttiin äänestämään kaksikin kertaa.

Jos kaavamuutos olisi hylätty kaupungin ja Sukarin yhtiön tekemän sopimuksen vastaisena, hylkääminen olisi kaiketi johtanut kaupan purkamiseen ja mahdollisiin vahingonkorvauksiin. Hylkäämistä esitettiin myös siksi, että kaavamuutoksessa poikettiin alueella voimassa olevan yleiskaavan mitoituksesta. Esitys kuitenkin hävisi selvääkin selvemmin hallituksen esitykselle.

Kaavan palautuksessa kuohui

Aikaisemmassa valtuuston kokouksessa, jossa kaavamuutos palautettiin niukimmalla mahdollisella äänten enemmistöllä, asia oli esillä lisäasiana. Naantalin kylpylässä viikkoa aiemmin pidetyssä seminaarissa syntynyt ”Uusikaupunki-puolue” hajosi äänestyksessä murusiksi.

Palauttamista esittänyt Harto Forss (vas) totesi Sukarin tonttiasian saaneen ikävän käänteen. -Alueelle suunniteltiin alun perin kymmenen tonttia ja samalla olisi parannettu Lokalahden palveluja. Nyt hankkeella ei ole merkitystä kylän palveluille, sillä tonttien määrä on pudotettu viiteen. Kaikki tehdyn tonttikaupan porsaanreiät on käytetty hyväksi, eikä koko hanke vastaa enää sitä mistä kaupassa alunperin sovittiin, ärähti Forss.

Masku Kiinteistöt sai ranta-alueensa käytännössä kaavoittamattomana, mikä ei voinut olla vaikuttamatta alueen hintaan. Valtuustosalissa kuultiin varsin summaava huomautus rantarakentamisen pilottiprojektin muuttumisesta ”liikemiesten mökkikyläksi”. Lokalahden pilottihanke kuivui näin tavanomaiseksi lomarakentamiseksi tonttikauppoineen ja rakentamisineen.

Tontti kaikella palvelulla

Kauppahinta perustui ranta-asemakaavan mukaisten rakennuspaikkojen keskimääräiseen hintaan alueella kolmen viimeisen vuoden aikana. Menossa olevassa tonttien myynnissä hinnat realisoituvat käyvälle tasolle.

Aluesanomien hankkimien hintatietojen mukaan kaupunki menetti kaupassa noin 400.000 – 500.000 euroa. Kaupunki sai 12 hehtaarin tontista 300.000 euroa.

Tirkkalan rantatontit myydään rakennusoikeuksineen ja -suunnitteluineen eniten tarjoavalle. Suunnittelutyö on yksityiskohtaista energiatodistuksineen kaikkineen. Myytäville tonteille on suunniteltu kooltaan hulppea loma-asunto, sauna ja varastorakennus. Tontin rakennusten pinta-ala on yhteensä noin 200 neliömetriä. Rakennuspinta-ala putosi ympäristökeskuksen lausunnon johdosta 250 neliömetristä 200 neliömetriin. Tontit ovat kooltaan noin 0,6 hehtaaria. Yksikerroksisen oma-asuinrakennuksen pinta-ala on noin 150 neliötä, saunan 40 ja varaston 10 neliötä. Rakennusten ulkoseinämateriaali on rimoitettu laudoitus.

Tonttien rakennusten suunnittelun on tehnyt Maskun Kalustetalo Oy:n hovihankkija turkulainen Rakennussuunnittelu P. Karihaara Oy, jonka tuotanto on voittopuolisesti liikerakentamista.

Kuusiranta, Mäntyranta, Lomaranta ja Kallioranta ovat siis kaupan. Jylhäranta nimisen lomakiinteistön tontti jää ranta-alueen omistajalle. Tarjouksen avaimet-käteen -rantatontista voi tässä vaiheessa jättää heinäkuun alkuun mennessä.

Lisätty su 27.6.2010 | 11 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös