Aluesanomat
Uusikaupunkilainen moduulirakentaja Neapo Oy on menestynyt jälleen asuntorakentamisessa, yritys on sijoittunut kolmen kärkeen Helsingin Kalasataman uudelle asuinalueelle rakennettavan opiskelija-asuintalon ja päiväkotihankkeen urakkakilpailussa. Lisäksi Neapo on avannut toimitilat myös Helsingissä. Sörnäisten Lautatarhankadulla avattujen toimitilojen avajaisissa julkistettiin uudenlainen moduuli ”Box”, jonka on suunnitellut uusikaupunkilainen arkkitehti SAFA Marko Kivistö ja Neapon oma ryhmä.
Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön ja Helsingin kaupunki järjestivät kahdeksankerroksisen kerrostalon KVR-urakkakilpailun, jossa haettiin korkeatasoista ja toteutuskelpoista ratkaisua opiskelija-asuintalolle, jossa on myös päiväkoti. Kalasataman uuden asuinalueen tontille voi rakentaa 7.350 kerrosneliömetrin kokoisen 8-kerroksisen kerrostalon. Kilpailun kriteerinä oli toiminnallisuuden, esteettisyyden sekä teknisten ja taloudellisten vaatimuksten tasapaino. Kilpailuun kutsuttiin kymmenen urakoitsijaa.
Neapon kilpailuehdotuksen, 154 asunnon kerrostalon, suunnitteli helsinkiläinen arkkitehti SAFA Mari Matomäki Arkkitehtitoimisto Hedman & Matomäki Oy:stä.
-Kilpailutyö pursuaa iloista ja positiivista synergiaa. Asunnot ovat helposti kalustettavia, toimivia ja joustavasti muunneltavia, lisäksi niitä on mahdollista yhdistää halutulla tavalla. Koko rakennus ja piha on suunniteltu esteettömäksi, kertoo Matomäki. Hän on suunnitellut myös Hämeenlinnan Katinalan päiväkodin, jonka KVR-urakkakilpailun Neapo voitti yhdessä Peab Oy:n kanssa.
Neapon kerrostaloehdotus oli kilpailun ainoa, joka oli suunniteltu A-energialuokkaan. Lisäksi teräskennorakenteiden hiilijalanjälki on yli puolet pienempi vallitseviin runkoratkaisuihin nähden.
Kerrostalo rakennetaan tehdasvalmiista moduuleista, jotka teräskennorakenteina muodostavat itsessään myös rakennuksen rungon. Kokonaisen asunnon suuruiset moduulit saavat jo tehtaalla valmiit sisäpinnat, kiinteät kalusteet, vesi- ja sähköputket sekä valaisinliitännät. Myös julkisivut tehdään valmiiksi tehtaalla.
Moduulirakentamisella saavutettuja etuja ovat muun muassa työmaiden nopeus, korkea laatu sekä toistettavuudesta syntyvät säästöt ja kustannustehokkuus. Moduulirakentamista pidetään yleisesti yhtenä merkittävimmistä rakennusalan innovaatioista ja uusista tekniikoista.
Box – pala saaristoa
Modulaarista rakennustapaa edustaa myös ”Neapo Box”. Nyt julkistettu moduuli tuo urbaaniin kaupunkimaisemaan meri- ja saaristomaiseman elementtejä. Boxin on suunnitellut arkkitehti Marko Kivistö SAFA ja Neapon oma ryhmä.
-Moduuli on kaksiosainen: kevyemmän osan julkisivulla on kangas, jossa voi aistia pilveä, meren väreilyä ja kaislojen suhinaa. Nämä ovat luonnossa muuttuvia, liikkuvia ja kevyitä, hauraitakin rakenteita. Raskaamman osan julkisivun kupariset pinnat taas edustavat saaristomaiseman kiinteää, vanhaa ja ikuista osuutta. Vakaan ja lujan kalliopinnan ilmentymiä ja kuvioita jäljentyy kuparin pintaan. Sisällä tilassa kohdataan muistumia kivipintojen tekstuureista ja muodoista, kertoo Marko Kivistö.
Boxin pinnoissa on hyödynnetty uusia menetelmiä. Julkisivun kuparipinnan silkkipainokäsittely on koe uudesta tekniikasta ja ensimmäinen laatuaan.
-Tavoitteena on tuoda esiin modulaarisia mahdollisuuksia luoda yksilöllistä ympäristöön ja toiminnan viestiin sovitettua pintaa. Box palvelee sekä tilataideteoksena että kokoustilana.