Olli Haapala
Maatilatkin lähtevät mukaan energiatalkoisiin. Eilen allekirjoitettu toimialasopimus käynnistää maatilojen energiaohjelman. Sopimuksen tekijöinä ovat maa- ja metsätalousministeriö, MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ja Puutarhaliitto, jotka vahvistivat ohjelman sisällön ja sitoutuivat energiatehokkuuden ja bioenergian käytön edistämiseen maan maatalous- ja puutarhasektorilla.
MTK Kalannin-Uudenkaupungin yhdistyksen jäsen, maanviljelijä Marko Mäki-Arvela Kalannin Hallusta on kiinnostunut uudesta energiaohjelmasta.
– Olen itse ajatellut biovoimalaitosta, sellaista jonka voisin itse rakentaa, sanoo Mäki-Arvela.
Lypsykarjatilalaa pitävän Marko Mäki-Arvelan pohtiman biovoimalaitoksen raaka-aine olisi ensisijaisesti karjanlanta.
– Sähkö kannattaa käyttää itse, ja sitäpaitsi se on tilan tuote. Jos myyn sähköä, joudun myymään sen halvemmalla kuin mitä ostosähkö maksaa. Olen ollut tutustumassa tilanteeseen Keski-Euroopassa ja siellä pikkuvoimaloissa tehdään – pääasiassa maatiloilla karjanlannasta, säilörehusta ja muusta tuotannosta – sähköä, joka myydään kaikki ulos. Siitä (”ekosähköstä”) saa paremman hinnan kuin mitä tavallinen sähkö maksaa. Maatilan kannattaa ostaa sitä, kertoo Mäki-Arvela.
Hän käyttää toistaiseksi kaikki karjanlannan lannoitteena.
– Ei tarvitse ostaa keinolannoitteita.
Futuristi ja uranuurtaja
”Lanta on polttoaineeni. Kulutus 0,5 kuutiota lantaa tai 60 kiloa keittiöjätettä/100 km”, luki karjatilan isännän ja biokaasun uranuurtajan Erkki Kalmarin Volvon takapuskurin yläpuolella. Kalmari rakensi maatilalleen biokaasulaitoksen, joka lämmitti tilan kaikki rakennukset ja jolla viljasato kuivattiin. Ylijäämäkaasu poltettiin sähköksi, joka korvasi korvasi osan sähkön tarpeesta.
Taksiautoilija Juha Kalmari on ajanut biokaasutaksia Keski-Suomessa vuodesta kohta kolme vuotta ja on Kalmarin maatilan biokaasuaseman päivittäinen asiakas. Futuristi Juha Kalmarilla oli ensin Volvo V70 Bi-fuel ja nyt VW Caddy Ecofuel.
Näitä uusiutuvien energialähteiden käytön futuristeja ja pioneereja on Suomessa ehtinyt olla jo koko joukko. Uudet hankeet on usein tapettu veroilla ja oudoksi koetulla tukipolitiikalla. Mutta nyt valtiovallan ääni on muuttunut ekoääneksi, mistä kertoo uusi suunta energiaa säästävän tekniikan sovellusten tukitoimissa. Nyt tukea on suunnattu myös maatalouselinkeinolle.
Tilan mahdollisuudet selvitetään
Maatilojen energiaohjelmaan voivat liittyä kaikki suomalaiset maa- ja puutarhatilat. Liittyjät saavat ohjelman kautta käyttöönsä erilaisia palveluita, joiden avulla tila voi pienentää energiakustannuksiaan, lisätä bioenergian käyttöä ja tuotantoa sekä vähentää aiheuttamiaan kasvihuonekaasupäästöjä.
Energiaohjelmaan kuuluu palvelu, jossa maatalouden energia-asioihin perehtynyt suunnittelija käy yhdessä viljelijän kanssa läpi tilan mahdollisuudet energiansäästöön ja bioenergiaan käytön lisäämiseen. Suunnitelmassa käydään läpi esimerkiksi investoinnit, työtavat tai tuotantomenetelmät. Tilakäynnin pohjalta laaditaan toimenpide-ehdotukset. Valtio tukee tukiehdot täyttäville tiloille tehtyjen suunnitelmien kustannuksia 85 prosentin tuella.
Energian kulutukseltaan pienimmille tiloille ohjelma tarjoaa apukeinoja omatoimiseen energiankulutuksen seurantaan ja säästötoimenpiteiden suunnitteluun. Suurimmille tiloille valmistellaan energiasuunnitelmaa laajempaa maatalouden energiakatselmusmallia. Lisäksi ohjelmaan liittyneille tiloille suunnitellaan monipuolisia energiankäyttöön ja bioenergian tuotantoon liittyviä tietopalveluja ja seurantatyökaluja. Viljelijät sitoutuvat seuraamaan energian kulutusta ja tehostamaan energian käyttöä pysyvänä toimintatapana tilalla.
Suomi on sitoutunut energia- ja ilmastotavoitteiden täyttämiseen osana EU:ta. Suomella on kansallinen energia- ja ilmastostrategia, jossa energiatehokkuuden edistämisellä on merkittävä rooli. Maataloussektoria koskevat samat energiatavoitteet kuin muita päästökaupan ulkopuolisia sektoreita. Hankkeen tavoitteena onkin EU:n säästödirektiivin mukaisesti lisätä maatalouden energiatehokkuutta 9 prosenttia vuoteen 2016 mennessä.
Maatilojen energiaohjelma