Aluesanomat
Kesäkuun puolivälin paikkeilla Uudenkaupungin vierasvenesatamaan Pakkahuoneenrantaan nousi kolme pienitehoista tuulivoimalaa, joista kaksi tuottaa energiaa sähköajoneuvoille, lähinnä sähkömopoille, -pyörille ja -skoottereille. Myllyjen pystytyspaikka on näyteikkuna mökkiläisille ja omaan pihaan energiatuotantoa suunnitteleville. Nyt kysellään pystyslupaa, tuulivoimala kun on pystytetty keskelle yksityisen säätiön tuella rakennettuja kukkaistutuksia.
Noin 12-metrisessä itseseisovassa putkimastossa pyörivän tuuliturbiinin oli aluperin tarkoitus olla paikalla koko kesän ajan. Mutta keskelle Pakkahuoneenrannan suurinta kukkapenkkiä on sijoitettu myllyn suurikokoinen kukkapurkkijalka kukkaistutuksineen. Muun muassa kaupunkin julkisivua noin 0,9 miljoonalla euron tuella somistaneen Professori Mauno Vannaksen Säätiön hallituksen jäsenet ovat pähkäilleet tuulimyllyjen asetelmaa. Säätiö on tukenut muun muassa juuri Pakkahuoneen alueen kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista. Säätiön hallituksessa istuu uusikaupunkilaisena ainakin paikallislehden päätoimittaja Matti Jussila.
Lehti ihmettelikin (3.7.) tuulivoimaloiden ja latausaseman sijoituspaikkaa. Kaupungin rakennustarkastaja Heikki Ohralahti toteaa lehdelle, että lyhyeksi ajaksi ”ei rakennuslupaa välttämättä voi vaatia, mutta muuten kyllä”. Rakennustarkastaja palaa lomalta elokuussa ja lupaa selvittää lupa-asiat, ”mikäli tuulivoimala ja latausasema vielä silloin ovat paikalla”.
Ekomatkailukohde?
Nordic AC:n rahoitusjohtaja Esa Salokorpi kertoi paikallislehdelle aikaisemmin (US 19.6.), että yritys on neuvotellut kaupungin kanssa ”suuremmasta voimalasta, joka pysyvästi sähköistäisi vierasveneitä”. -Myös pientuulivoimaloista koostuvasta näyttely- ja testipuistosta on keskusteltu. Suunnitteilla on ekomatkailukohde, noin viidestä tai kuudesta suomalaisen turbiinivalmistajan voimalasta rakentuva puisto, kertoi Salokorpi lehdelle.
Euroopan, Afrikan ja Karibian päämarkkina-alueekseen maininnut Nordic AC on kertonut siirtäneensä pääkonttorinsa Jyväskylästä Uuteenkaupunkiin kaupungin Hinku-hankkeen innoittamana.