Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Piironginlaatikon Kerttu Aaltonen: Lastenfestivaali ensi vuonna yksipäiväinen

Olli Haapala

Nukketeatteri Piironginlaatikon Kerttu Aaltonen saapuu sunnuntai-iltapäivän  murkinalle Juhlapookiin. Aaltosen järjestämä ja tuottama viidennet Pelle & Nukkepäivät Uudenkaupungin Leijonapuistossa ovat loppunäytöstä vaille päätöksessä. Helteessä ja auringossa pidetty kaksipäiväinen ruljanssi ei ole pysäyttänyt hänen energiaansa. -Kai sitten ensi vuonna pidetään tapahtuma vain yksipäiväisenä. Varmaan lauantai on parempi, jos aloitetaan vähän aikaisemmin aamulla, toteaa nukketaiteilija Kerttu Aaltonen.

Selviää että ratkaisua on pohdittu jo Leijonapuistossa. Yksi jos toinenkin on tullut samaan lopputulokseen. Kun moni asia on muuttunut rutiiniksi ja paraskaan nukketeatteritaide ei ole kyllin yleisölle, narsisti-esiintyjä lyö hansikkaat tiskiin sillä siunaamaalla. Mutta pelleltä, klovnilta tai nukketeatterin omistajalta ja taiteilijalta moinen ei käy päinsä, eikä se edes luonaisikaan. Niin kauan kuin yksikin lapsi istuu hievahtamatta paikallaan ja katsoo esitystä lumoutuneena, naurusuin iloiten tai käyden vuoropuhelua esiintyjän kanssa, yksikään taiteilija ei luovuta.

Kuudennet Pelle & Nukkepäivät ovat siis luvassa myös ensi vuonna.

Suomen vanhin

Parhaiten mainitun klovnien periaatteen näytti akillesjänteen leikkauksesta toipuva Suomen vanhin klovni, Lenny-Pelle, 82. Tukholmassa häähumun alla paikallisen Kantele-Kalevala -yhdistyksen vieraana ollut Lenny, Lenni Paajes, muisteli vuotta 1976, jolloin hän kaupungissa asuvana pääsi todistamaan ”oikeita rakkaushäitä” kuin nykyinen kuningaspari vihittiin. -Rakkaushäät olivat nämä Victorian ja Danielin häätkin.

Kirkkonummella asuva Lenny-Pelle, ”Masalan oma poika”, ja iki-ihanan Noita Sippan sulho yllätti yleisön tänä vuonna stadiontorvellaan. Se on oikeasti mini-vuvuzela, jolla Lenny-Pelle merkitsi shownsa huomiohetkiä ja jonka hän antoi raikaa tämän tästä backstagella.

Lenny-Pellen uskollinen seuralainen on ollut myös kuusikymmentä vuotta matkassa keikkunut Hohnerin huuliharppu, jonka hän sai lahjaksi isältään. Leppeässä kesäillassa Pookin liiterissä soinut Sibelius ei jättänyt ketään ilman mielenliikahdusta. Nuorena miehenä pienoiskiväärin SM-hopeamitalin voittanut Lenny-Pelle tokaisi ennen Finlandiaa, että sellainenkin huuliharppu on ollut fölissä, että vain puolet siitä mahtui selkäreppuun ja puolet jäi ulkopuolelle, merkiksi siitä minkälaisen soittoniekan kanssa ollaan matkassa.

Her snakker vi ikke dansk

Klovneriaan kuuluu, ettei mikään kieli jota voi puhua tai joka muistuttaa puhumista jollakin kielellä, ei ole yleisölle vieras. Sitä ei ollut myöskään lastenfestivaalin ulkomaisen vieraan Klovni Jo Jon (John Newman) tanska, sen jälkeen kun hän muutti sen englanniksi. Juutinmaalla asuva britti on klovnerian kävelevä tietosanakirja.

Kuopiolaisen Justus-Pellen opettaessa aikuisia kävelemään metrin korkeudella olevalla narulla sateenvarjo kädessä, Jo Jo sanoo tempun olevan kansainvälinen. -Minullakin on se ohjelmistossa.

Mutta entä auringonpimennys helteellä? Justus-Pelle istuttaa aikuisen miehen tuolille ja tuo metallikypärän miehen päähän. -Kohta pimenee. Pimenee! Vallan pimenee, ilmoittaa Justus. Hän ottaa puolen tynnyrin kokoisen lekan ja iskee sen miehen päähän. Niin pimeni aurinko. -Sama juttu, tunnen tempun, totesi Jo Jo.

Klovni Jo Jo itse esiintyi kaksikin kertaa, jonka lisäksi hän teki myös klovneriaa  yleisön joukossa. Hän eroaa klovnina kotimaisista siinä, että hän asettuu itse lapseksi, vintiöksi tai itse asiassa kauhukakaraksi. Kaikki temput eivät näytä onnistuvan (vaikka tietenkin onnistuvat), ilman avustajana olevan lapsen havaintoa tehdyt valepotkut ja -muljaukset ovat totisinta totta: niinhän me ajattelimme ja teimme pikkumukulana. Jo jo itse asiassa opettaa lapsille koiruuksia: -En minä sitä tehnyt, puolustautuu avustaja. Tanskalaisvieras kulki sekä ”lapsen ja aikuisen välissä” että kummankin ehdoilla ja mielenkiinnon itseensä liimaten. Jo Jo oli myös tuhansien temppujen klovni.

Pellekengänheitto menettänee SM-arvonsa

Melko lailla pellenvarma asia on Pellekengänheiton lajiliiton lopullinen tuomio Uudenkaupungin Leijonapuiston tapahtumista viime lauantaina. Festivaalin ohjelmaan kuulunut pellekengänheiton SM-kilpailu kuivui nappulatason kenkäolympialaisiksi. Pari tai kolme vuotta sitten aloitettu perinne alkoi vajaan sadanumeron pellekengällä, muuttui viime vuonna muoviseksi merkkikengäksi ja jatkui tänä vuonna sinisellä hipsuttimella, jonka lajiliitto hylännee ainakin yleisen sarjan heittovälineenä.

Nyt heitettiin vain kolmessa nappulasarjassa. Kaikki 25 osallistujaa olivat alle 10-vuotiaita. Nykyvälineellä heitetty paras tulos oli ylimmän sarjan Aatan 16,0 metriä. Keskisarjan voitti Mirea 9,0 metrin kiskaisulla. Höyhensarjan neljä heittäjää viskasivat joko 2 tai 3 metriä. Erotuomarin mittaaman metrin vaihteluväli oli yksi kolmasosa askelta eli noin puolet aitoa pellekenkää. Liitto ottaa kilpailun hattuun.    

Lisätty ti 6.7.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös