Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 16.01.2022

Kirjolohen tuotanto ennallaan, hinnat nousivat

Aluesanomat

Suomessa kasvatettiin viime vuonna yhteensä noin 13,6 miljoonaa kiloa ruokakalaa. Määrä on lähes sama kuin edellisenä vuonna. Kasvatetusta kalasta Lounais-Suomen rannikolla ja saaristossa tuotettiin 3,6 miljoonaa kiloa. Kirjolohi on merkittävin kotimainen kala ruokapöydässä. Kuluttajan toiveet laadukkaasta, terveellisestä ja kestävästä kalasta saavat tuulta purjeisiin kesällä käynnistyvästä hankkeesta, jossa kehitetään kirjolohen laatua entisestään.

Kirjolohi on edelleen tärkein viljelty ruokakalalajimme, ja sen tuotantomäärä on pysynyt vakaana viime vuodet. Viljellyn siian tuotantomäärän lasku pysähtyi, ja tuotannossa oli havaittavissa lievää kasvua edellisvuoteen verrattuna. Kirjolohta tuotettiin 12,7 miljoonaa ja siikaa 0,7 miljoonaa kiloa. Muita viljeltyjä ruokakalalajeja olivat muun muassa taimen, nieriä, sampi ja kuha, mutta niiden tuotanto oli vähäistä, yhteensä noin 0,2 miljoonaa kiloa. Kirjolohen mätiä tuotettiin elintarvikkeeksi lähes sama määrä kuin toissa vuonna, noin 0,5 miljoonaa kiloa.

Tuottaja-arvo 38 miljoonaa

Kirjolohen tuottaja-arvo oli viime vuonna 37,9 miljoonaa euroa nousten hieman edellisvuodesta. Kalankasvattajat saivat kirjolohesta keskimäärin hieman enemmän (3,19 euroa/kilo) kuin vuotta aiemmin. Myös kasvatetun siian tuottajahinta (8,06 euroa/kilo) nousi. Siian tuottaja-arvo oli 5,3 miljoonaa euroa.

Viljellystä kalasta pääosa tuotetaan Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen merialueilla. Koko maan kasvatetusta ruokakalasta 82 prosenttia tuotettiin merialueilla: Ahvenanmaalla 6,0 miljoonaa kiloa, Lounais-Suomen rannikolla ja saaristossa 3,6 miljoonaa kiloa ja muilla merialueilla noin 1,5 miljoonaa kiloa. Sisämaassa tuotettiin 2,5 miljoonaa kiloa kalaa elintarvikkeeksi.

Rapuja Varsinais-Suomesta

Ruokakalan lisäksi kalaa viljellään myös kalanpoikasistutuksia varten. Kalanpoikasten pääviljelyalueita olivat Oulun ja Lapin läänit sekä Keski-Suomi. Rapuja viljeltiin eniten Varsinais-Suomessa. Erikokoisia kalan- ja ravunpoikasia, vastakuoriutuneet pois lukien, tuotettiin istutuksiin ja jatkokasvatukseen yhteensä noin 65 miljoonaa yksilöä.

Viime vuonna oli toiminnassa 362 kalanviljely-yritystä. Yrityksillä oli yhteensä 515 toimivaa kalanviljelylaitosta tai luonnonravintolammikkoviljelmää. Ruokakalaa kasvatettiin 187 laitoksella ja kalanpoikasia 103 laitoksella. Luonnonravinto- eli lammikkoviljelijöitä oli 227. Osalla laitoksista oli sekä ruokakala- että poikastuotantoa. Yritysten kokonaismäärä kasvoi hieman, koska luonnonravinto- ja lammikkoviljelijöiden määrä lisääntyi. Sen sijaan toimivien ruokakalayritysten ja -laitosten määrä väheni. Muutokset poikaslaitosten määrissä olivat vähäisiä.

Tiedot perustuvat Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen ”Vesiviljely 2009” -tilastoon.

Kirjolohi kilpailukykyisemmäksi

Kala-alan tutkimus ja elinkeino ovat kalan ystävän ja kuluttajan asialla. Kalan käytettävyys ja terveellisyys elintarvikkeena kulkevat käsi kädessä kalan sisältämän rasvan kanssa. Keällä käynnistyvässä hankkeessa tutkitaan rasvapitoisuuden ja rasvan laadun vaikutusta jalostettavuuteen, terveellisyyteen, turvallisuuteen, aistittaviin ominaisuuksiin sekä tuotannon taloudellisuuteen.

Tuotantotapoja ja -käytäntöjä kehittämällä voidaan edelleen parantaa muun muassa kalantuotannon ympäristöystävällisyyttä, kalan terveellisyyttä ja herkullisuutta sekä lisätä tuotteen kilpailukykyä. Hankkeen tavoitteena on pilotoida koko arvoketjun kattavaa toimintamallia, jossa kalatuote räätälöidään alkutuotannosta alkaen. Räätälöinnissä otetaan huomioon niin kuluttajan kuin tuotantoketjun näkökulmat. Toimijoiden yhteistyöllä tuotetta voidaan kehittää tavalla, joka ei ole tuontikalalla mahdollista.

Samalla kotimaisesta kirjolohesta tuotetaan tietoa, jota kuluttaja tarvitsee ostopäätöstä tehdessään.

Hankkeen toteuttajiksi on koottu kovatasoinen yhteistyöverkosto, joka kattaa kirjolohen tuotannon vedestä vadille sekä tutkimuksellisen asiantuntemuksen. Mukana ovat merkittävät toimialan yritykset, joita ovat Taimen Oy, Savon Taimen Oy, Rehuraisio Oy ja Ab Chipsters Food Oy. Tutkimusta toteuttavat Rktl:n lisäksi Turun yliopiston biokemian ja elintarvikekemian laitos sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ympäristöterveyden osasto yhteistyössä Norjan merentutkimuslaitoksen ja Tanskan teknillisen korkeakoulun kanssa.

Hankekokonaisuus rahoitetaan osana Tekesin Sapuska-ohjelmaa.

Lisätty ke 7.7.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös