Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on myöntänyt etsivään nuorisotyöhön yhteensä 6.9 miljoonaa euroa valtionavustuksina. Koko rahapotista tulee 4,7 miljoonaa euroa valtion talousarviosta ja 2,2 miljoonaa euroa lisätalousarviosta. Avustuksilla palkataan yli 230 etsivän nuorisotyön tekijää eri puolille Suomea, kaikkiaan 192 kuntaan. Laitilan Nuorisoverstas ry sai 54.000 euroa. Varsinais-Suomesta valtionavustuksen sai 14 kuntaa.
Etsivä nuorisotyö tavoittaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat jäämässä koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle ja jotka tarvitsevat tukea saavuttaakseen julkisen sektorin palvelut. Laitilassa etsivän työn projekti toimii nuorisoverstas-yhdistyksen yhteydessä. Työntekijät toimivat työparina nuorten tukena. Tavoitteena on antaa nuorille mahdollisuus luottamukselliseen aikuiskontaktiin, jotta he voisivat saada apua ongelmiinsa silloin kun itse ovat siihen valmiita. Etsivän työn työpari, Hannele Taipalus ja Titta Brunou, liikkuu siellä missä nuoretkin.
Nuorisotyöttömyyden ehkäisyyn tarkoitetun lisätalousarvion nuorisotoimen määrärahasta ministeri Wallin myönsi 783.500 euroa nuorten työpajatoimintaan. Aiemmin tänä vuonna nuorten työpajatoimintaa on tuettu 9,3 miljoonalla eurolla.
Viime vuonna etsivät nuorisotyön työparit olivat yhteydessä 8.200 nuoreen. Nuorista 5.129 oli poikia ja 3.071 tyttöjä. Työparit työskentelivät 3.300 nuoren kanssa. Kaikkiaan etsivällä työllä oli viime vuonna yli 32.500 viranomaiskontaktia nuorten asioissa. Etsivänä nuorisotyöntekijänä työskenteli 137 henkilöä. Kunnista 40 prosenttia oli mukana toiminnassa.
Kaksi kolmasosaa alle 20-vuotiaita
Tavoitetuista nuorista suurin ryhmä oli iältään 16–20-vuotiaita (66 prosenttia). Nuorista oli peruskoulussa seitsemän prosenttia, peruskoulun keskeyttäneitä neljä prosenttia, ilman peruskoulun jälkeisiä opintoja 25 prosenttia, lukiossa prosentti, lukion keskeyttäneitä kaksi prosenttia, lukion suorittaneita prosentti, ylioppilaita kaksi prosenttia, ammatillisella toisella asteella 13 prosenttia, ammatillisen perustutkinnon keskeyttäneitä 25 prosenttia, ammatillisen perustutkinnon suorittaneita seitsemän prosenttia, korkeakoulututkinnon keskeyttäneitä prosentti ja muun tutkinnon suorittaneita kolme prosenttia. Kymmenestä prosentista ei ollut tietoja kerättäessä saatavilla tarkempaa tietoa.
Maahanmuuttajien osuus tavoitetuista oli kymmenen prosenttia. Työttömiksi työnhakijoiksi nuorista oli ilmoittautunut 28 prosenttia. Työttömiä, mutta työttömiksi ilmoittautumattomia nuoria oli 18 prosenttia. Nuorista liki puolet asui vanhempiensa luona ja vajaa kolmasosa omassa vuokra-asunnossa.
Eniten pyyntöjä etsivälle nuorisotyölle tavoittaa nuori ja tarjota tukea tuli nuorten erilaisten sosiaalisten verkostojen kautta, sosiaali- ja terveystoimilta, toisen asteen oppilaitoksilta sekä nuorisotyön ja työpajojen kautta.