Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Haja-asutusalueen jätevesiratkaisut kannattaa aloittaa neuvonnasta ja suunnittelusta

Olli Haapala

Maaseutumökin ovelle kolkuttava kauppamies, joka tarjoaa kiinteistön jätevesiratkaisuksi runsaan kymmenen tuhannen euron laitteistoa, kannattaa käännyttää oitis matkoihinsa – ja ottaa saman tien yhteys jätevesineuvontaan. Uusikaupunkilaiset ovat sikäli hyvässa tilanteessa, että heillä on oma jätevesineuvoja, projektikoordinaattori Katja Holttinen. Neuvoja saa heti ja käynti kiinteistöllä järjestyy tuota pikaa.

Haja-asutuksen jätevesijärjestelmien tulee täyttää asutuksen vaatimukset vuoden 2013 loppuun mennessä. Ympäristön ja terveyden kannalta paras ja usein myös taloudellisin ja huolettomin ratkaisu on käsitellä käymälävedet ja pesuvedet eri järjestelmissä.

Puhelinneuvonta ja asiantuntijan saanti omalle tontille on kullanarvoinen asia. Sekä vakituisille että kesäasukkaalle mahdollisuus voi merkitä tuhansien eurojen säästöjä.

Uusi asuintalo korpeen, mitä löytyy? -Jos kaikki jätevedet käsitellään paikan päällä, mahdollisuuksia on kolme: maasuodatus ja tehostettu fosforinpoisto, laitepuhdistamo, kuivakäymälä ja pesivesien maasuodatus (ei tarvita fosforinpoistoa). Neljäs ratkaisu on umpisäiliö, joka on investointina halpa, mutta voi olla käyttökustannuksiltaan kallis, listaa Katja Holttinen.

Aluksi parhaalta ratkaisulta vaikuttavan umpisäiliön käyttökustannuksiin vaikuttaa eniten pienten jätevesipuhdistamojen lakkauttamiset, kotitalouden jätelietteen vastaaottajat loppuvat ja kuljetus kauas maksaa.

Suunnittelu alkaa paikan päällä

-Laitepuhdistamon kanssa täytyy olla tarkkana ja tiukkana. Sopivan laitteiston valintaan tarvitaan ammattitaitoinen ja puolueeton suunnittelija. Tämä ei siis saa olla vain yhden laitteistomerkin edustaja. Ensimmäinen vaatimus on se, että tontilla käydään. Jätevesijärjestelmä pitää suunnitella, eihän kukaan rakenna taloa muiltakaan osin pikaratkaisuin.

Holttisen mukaan laitepuhdistamon hinta liikkuu seitsemän ja viidentoista tuhannen euron tienoilla. -Kunnollisen voi saada edullisesti, mutta ikävä kyllä kalleimmat laitteet ovat usein juuri niitä, joita myydään ovelta ovelle avaimet käteen periaatteella. Kun se kaikkein tärkein eli vertailu jää tekemättä, vanhaan taloon saatetaan ostaa pienpuhdistamo, joka taloon ei ehkä ollenkaan sovellu, kertoo Holttinen. Juuri laitepuhdistamon valinta kuvaakin parhaiten ongelmia, joita jätevesiratkaisuu liittyy.

Pienpuhdistamojen riittävässä puhdistustehossa on nimittäin löydetty puutteita.  Suomen ympäristökeskus haluaakin lisää rahaa laitteistojen testaukseen. Syke testaa tällä hetkellä laitteistoja vain tilaustyönä niiden valmistajille, jotka yksin päättävät testitulosten julkistamisesta.

Neuvonnasta helpotus

Kesämökillä jossa on kuivakäymälä ja kannettu vesi, voi jatkaa kuten tähänkin asti. -Kesämökille ei vesivessaa oikeastaan pidä rakentaa. Mutta jos vesiosuuskunnan tai kunnallinen vesijohto on lähellä, houkutus vesivessan valintaan on suuri. Silloin joudutaan suunnittelemaan jokin mainituista jätevesiratkaisuista. Mutta voihan olla niinkin, että kunnan viemäri on lähellä mökkitonttia.

Haja-asutusalueiden asukkaat ovat olleet jossain määrin hämmentyneitä, koskeeko ”tämä jätevesiasia minua, mitä tässä nyt pitäisi parantaa ja korjata”. Koko maassa on hiemen alle 200.000 kiinteistöä, jotka joutuvat rakentamaan jätevesijärjestelmänsä uusiksi. -Tällä paikkakunnalla on nyt selkeä osoite ja yksi henkilö eli minä, jolta saa kaikenlaisia neuvoja. Ihmiset ovat kyllä tietoisia asiasta, mutta harva tietää mitä pitää käytännössä tehdä. Myös raha mietityttää. Jos jätevesiratkaisu on kotitaloudelle taloudellisesti mahdoton, ja jätekuormitus samalla pieni, tekemiseen voidaan myöntää lisäaikaa. -Lisäksi ympäristöministeriössä on valmisteilla lain muutos: jäterakentaminen voidaan jättää tekemättä jos talouden kaikki asukkaat ovat yli 70-vuotiaita.

Juuri ihmisten hämmentyneisyys avaa markkinaraon ovelta ovelle kauppiaille, mutta monipuolista neuvontaa saa myös kaupungin rakennusvalvonnasta, Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus  Valoniasta ja niin sanotun fise-pätevyyden omaavilta suunnittelijoilta, työnjohtajajilta ja muilta  rakennus-, LVI- ja kiinteistöalan pätevyyden saaneilta henkilöiltä.

Jätevesirakentamiseen voi saada kotitalouskohtaista tukea kuntien kautta haettavalta ARA-rahoitukselta. Kotitalousvähennyksen sen sijaan kaikilla on mahdollisuus.   

Jätevesien neuvontahanke

Heinäkuun alussa Uudessakaupungissa käynnistyneen hankkeen taustalla on puhtaampi Itämeri ja sitä toteutetaan kolmen valtion rannikkoyhteisöjen toimintaan vaikuttamalla. Uudenkaupungin hankkeessa keskitytään haja-asutusalueen jätevesineuvontaan, seurataan merialueen veden laadun muutoksia on-line mittareilla ja saatetaan kerätty tutkimustieto kansalaisten saataville sekä parannetaan mahdollisuuksia huviveneiden septitankkien tyhjennykseen erityisesti Viron ja Ruotsin rannikolla.

Uusikaupunki on hankkeen ainoa suomalainen partneri, muut hankkeen toimijat tulevat Ruotsista ja Virosta. Ruotsista mukana ovat pääpartneri Norrtäljen kunta ja Östhammarin kunta sekä Uppsalan yliopisto. Virolaiset hankepartnerit ovat Saaremaalla sijaitseva Pihtlan kunta ja Tallinnan teknillisen yliopiston alainen Kuressaari College.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 958.000 euroa ja projektia rahoittaa Central Baltic Interreg IV A -ohjelma noin 730.000 eurolla. Koko hanke kestää vuoden 2012 loppuun asti.

Neuvoja ja kiinteistökäyntiä voi kysellä Katja Holttiselta numerosta 0440 551 779.

 

Lisätty ma 19.7.2010 | 3 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös