Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 26.09.2021

Kuntarakennuttajat Oy ajaa kaupunkia asuntomarkkinoille Janhuanniemellä

Olli Haapala

Uusikaupunki on neuvotellut Kuntarakennuttajat Oy:n kanssa asuntotuotannosta vauhdittaakseen taloudellisen taantuman takia lykkääntynyttä Janhuaniemen puutalokaupunginosan rakentamista. Kysymyksessä on 4-5 paritaloa, joiden asunnot olisivat kaupungissa uudenlaisia osaomistusasuntoja.

Sadan neliön asunnon hintavertailu kuitenkin osoitaa, että alueella jo rakentamisen aloittanut Hartela Oy voi olla yksityisenä yhtiönä asunnon hankkijalle edullisempi ja selkeämpi vaihtoehto kuin osaomistusasuntojen korttelia alueelle puuhaava Kuntarahoittajat Oy:n ja kaupungin yhteistyöhanke.

Kaupunki kävi toissa vuonna neuvotteluja espoolaisen Kuntarakennuttajat Oy:n kanssa. Yhteistyö kaupungin kanssa toteutui marraskuussa, kun kaupunginhallitus päätti hankkeesta, jossa Kuntarakennuttajat ryhtyi viime vuoden alussa koemarkkinoimaan osaomistusasuntoja Janhualta. Kaupunki varasi yhtiölle yhden korttelin ilman kuluja ja jatkovelvoitteita viime vuoden loppuun asti.

Tarjotut osaomistusasunnot olivat 2-5 huoneen ja 55-100 neliömetrin asuntoja, johin pääsi käsiksi ja asumaan 10 prosentin omistussosuudella eli noin 12.400 – 22.500 eurolla. Loppurahoitus hoidetaan kaupungin takaamalla taloyhtiön lainalla, josta 30 vuoden kuluttua olisi jäljellä noin 37.000 – 67.500 euroa asunnon koosta riippuen. Sen maksamalla asukas saa asunnon velattoma omakseen. Asunto lunastetaan omaksi vastikkeella (11 euroa neliömetriltä kuukaudessa), josta lainan osuus on 70 prosenttia.

Asunto-osakeyhtiön perustajana olisi Uudenkaupungin kaupunki ja yhtiön osakepääoma noin 8.500 euroa, jonka maksaisi kaupunki. Pääoma palautuu kaupungille vasta asuntoja myytäessä. Kaupunki tulisi myös olemaan asukkaiden 30 vuoden taloyhtiölainojen takaaja. Lainan suuruutta ei vielä tiedetä, mutta arviolta se olisi noin 2 miljoonaa euroa. Koska Janhuanniemellä asuinkorttelien vuokraus ei ole mahdollista, kaupungin omistama taloyhtiö ostaisi ensi vaiheessa useamman talon korttelin. Alueen vahvistettujen luovutusehtojen mukaan kyseisen korttelin myyntihinta on noin 80.000 euroa.

Kaupunki perusteli hanketta muun muassa sillä, että asumiselle tulee olla mahdolllisimman monipuolisia vaihtoehtoja. Osaomistusasuntoja ei ole omistusasumisen ja vuokra-asumisen ohella ollut toistaiseksi tarjolla Uudessakaupungissa tai lähikunnissa.

Osaomistusasuntoja eniten yhteisöillä

Osaomistusasuntoja pidetään yleisesti hyvänä vaihtoehtona omalle asunnolle ja vuokra-asumiselle. Mutta väitteelle löytyy myös monia vastaväitteitä. Kun osaomistusasuntoyhtiöitä tuetaan myös valtion rahalla Asumisen rahoitus- ja keshittämiskeskuksen (ARA) kautta, korkotukilainoihin pääsevät käsiksi helpoiten yleishyödylliset yhteisöt ja niiden perustamat asuntoyhteisöt.

Uudessakaupungissa kaupungin tekemässä ennakkomarkkinoinnissa ei kyselty valintaan oleellisella tavalla vaikuttavia asioita, tosin sanoen kysymys ei ollut esimerkiksi taloudellisin perustein tehtävästä osaomistuksesta kiinnostuneiden asukkaiden hausta, mikäli halukkaita olisi ollut runsaasti.

Mutta osaomistusasuntojen rakentaminen kiinnostaa myös vapaan rakentamisen markkinoita. Kun talo ei ole ARAn korkotukitalo, kaikki toiminta perustuu asukkaan ja rakennuttajayhtiön keskinäiseen sopimukseen. Tämä koskee muun muassa vastikkeellisen kunnossapidon vastuita, jotka sovitaan asukkaan ja rakennuttajayhtiön kesken.

Mikä rakennuttajayhtiö?

Janhuanniemen osaomistusasuntojen rakennuttaja on Kuntarakennuttajat Oy (Projektijohto Kuntarakennuttajat Oy). Yhtiö on perustettu 1990. Sen liikevaihto oli toissa vuonna 564.000 euroa ja tulos hirmuinen 425.000 euroa. Liikevoittoprosentti oli liki 90. Yhtiön johdossa on Jorma Yli-Honkola. Yhtiön nimen kuitenkin kirjoittaa Reino Yli-Honkola, jonka hoidossa yhtiön asiat ovat.

Kuntarakennuttajat Oy:llä on ollut hankkeita Enotekiöstä Loviisaan. Kaikki hankkeet eivät ole päättyneet onnellisesti. Lähialueella Maskussa yhtiö valmisteli asuntohanketta Maskun Rapuojan alueelle. Markkinointi käynnistettiin uudelleen ja 10-14 vapaa-rahoitteisen asunnon rakentamiseen piti päästä keväällä 2006. Kuntarakennuttajat esitti Maskun kunnalle, että se varaisi heille ”koko tontin”. Kunnalla oli kokemusta yhtiöstä, joka oli toteuttanut Maskussa aikaisemmin kaksi ARA:n korkolainoittamaa osaomistuskohdetta.

Rapuojan alueen rivitalotonttien vuosivuokraksi Masku päätti 5.400 euroa, joka perustui alueen rivitalotonttien myyntihintaan. Kunnanhallitus päätti varata Kuntarakennuttajat Oy:lle Rapuojan alueelta tontin. Reino Yli-Honkola esitti heti, että kunta päättäisi rakennuspaikan vuosivuokraksi korkeintaan 1.000 euroa. Perusteena Yli-Honkolalla oli alueen vuokrataso ja tontin heikko maaperä, joka oli pakko paaluttaa. Kuntarakennuttajat ei voinut toteuttaa hanketta ”näin korkeilla kustannuksilla, koska vuokra nostaisi hoitokustannuksia huomattavasti ja yhtiö tuottaa vain kohtuuhintaisia asuntoja”. Tontin osuus vastikkeesta olisi Yli-Honkolan mukaan noussut kolmannekseen. Yhtiö ei ottanut tonttia vastaan kunnan päättämällä hinnalla.

Kunnanhallitus päätti, että Maskun kunta ei suostu alentamaan tontin vuosivuokraa esitettyyn 1.000 euroon. Tontti (noin 0,7 hehtaaria) sijaitsee keskeisellä paikalla ja siinä on runsaasti rakennusoikeutta.

Ei kustannuksia meille

Kokemäellä haluttiin paikkakunnalle saman yhtiön hankkeena osaomistuspohjaista osaketaloa. Kaupunki hoiti rakennuttajan puolesta asuntojen ennakkomarkkinoinnin. Hakuvaihe oli pintapuolinen.

Kuntarakennuttajat Oy sai aikaisemmin julkisuutta Yleisradion Mot-ohjelmassa Riihitonttu vuokra-aravassa. Toimittaja Ari Korvolan ja Jouni Tervon mukaan yhtiön taustalla on Tarveasunnoista lähtenyt Reino Yli-Honkola poikineen ja veljineen. Lisäksi Kuntarakennuttajat on yksityinen rakennusalan yritys, mutta nimi viittaa siihen että se olisi kuntien omistama toimija Kuntarahoitus Oyj:n tapaan.

Kuntien tekemistä hankepäätöksistä ei selviä, minkälaisen katteen Kuntarajoittajat saa tai ottaa hankkeista itselleen. Likipitäen kaikkiin hankkeisiin liittyy kuntien lainatakaamisia. Kunnat – kuten Uusikaupunki – on olleet järjestämässä myös alkupääoman – taloyhtiöihin. Kuntarakennuttajat Oy ei tunnu olevan halukas ottamaan riskejä hankkeistaan.

Matti ja Maija haluavat talon Janhualta

Uuteenkaupunkiin muuttamista suunnittelevat parikymppiset Matti ja Maija aikovat ostaa asunnon Janhuanniemeltä.

Kuntarakennuttajat Oy tarjoaa viiden huoneen, keittiön ja saunan sisältävää paritalon puolikasta edullisesti, 22.500 eurolla, eli 10 prosentilla asunnon ”hinnasta” eli 225.000 eurosta. Loppu 202.500 euroa on taloyhtiön lainaa, jonka kaupunki takaisi. Nuoret valitsevat tämän vaihtoehdon.

He maksavat osaomistuksestaan tästä pitäen 1100 euron kuukausivastiketta, 30 vuoden ajan. Maksettavaa kertyy 396.000 euroa, josta osa on lainan lyhennystä ja osa hoitovastiketta (ei tiedossa). Kaksi kolmasosaa taloyhtiön lainasta eli 135.000 euroa tuli maksetuksi vastikkeessa. Keski-ikäiset Matti ja Maija kaivavat kuvettaan 67.500 eurolla ja asunto on heidän.

Kolmenkymmenen vuoden asuminen maksoi 396.000 euroa, josta 202.500 euroa oli lainaa taloyhtiöltä, käytännössä siis kaupungilta. Kuntarakentajat Oy:lle ja kaupungin omistamalle taloyhtiölle jää jaettavaa 193.500 euroa.

Hartelasta näköala pohjoiseen

Matti päätti tehdä – ennen ostopäätöstä – vertailun naapurikorttelissa jo rakenteilla oleviin omakotitaloihin. Hän oli kuullut, että Hartela Oy:llä on vastaavan kokoinen neljän huoneen, keittiön ja saunan huoneisto, josta aukeaa näköala pohjoiseen merenlahdelle. Tilaa oli 107,5 neliömetriä.

Asunnon velaton hinta oli 218.000 euroa. Alkupääoma löytyi, niinkuin se löytyi osaomistysasuntoonkin. Lainaa tarvittiin lisää 199.496 euroa, johon sisältyi varainsiirtovero (3496 euroa). Lainan lyhennyksen kuukausierä oli 1071 euroa, joten maksettavaa kertyi 30 vuodessa 385.560 euroa. Korko-osuus oli 186.042 euroa (korko 4 ja korkomariginaali 1 prosenttia). Matti ja Maija maksoivat lisäksi yhtiövastiketta yhteensä 36.000 euroa, sillä useamman talon korttelipihassa tehtiin lujasti töitä myös itse.

Matti ja Maija omistivat asuntonsa alusta asti. Matin laskelmat osoittivat, että vapaarahoitteinen asunto oli osaomistusasunnon vastiketta (396.000 euroa) ja omistusasunnon annuiteettia (385.560 euroa) vertaamalla edullisempi. Lisäksi, jälkimmäisessä asuen ei tarvinnut ajatella, että asunto on vasta keski-iässä oma – eikä kukaan pudota taloyhtiölainan 65.700 euron loppulaskua postiluukusta.    

– Kysymykseen miksi kaupunki haluaa kilpailla asutolainamarkkinoilla, on erittäin vaikea löytää vastausta, tuumivat Matti ja Maija.

– Pieni ostohinta on kyllä hyvä houkutin, jos taloyhtiön hoito pelaa kunnolla.

 

 

 

Lisätty su 24.1.2010 | 7 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös