Olli Haapala
Lehmien ja lampaiden metaanipäästöt vähenevät liki puoleen, siis noin 40 prosentilla, jos ravintoon lisätään sopivia mausteita, kuten korianteria ja kurkumaa. Newcastlen yliopiston uraa uurtavan tutkimuksen haittapuolena on se, että asia on tutkittu vain pötsin mallilla. Mausteet jauhettiin ikäänkuin ne olisi eläimen purukaluissa jauhautuneita – ja lisättiin sitten pötsin olosuhteita matkivaa liuokseen koeputkessa. Asiasta kertoi maanantaina The Independent.
Mahdollisuutta kotieläintalouden metaanipäästöjen ja siten kasvihuonekaasujen merkittävälle vähentämiselle ei siis ole toistaiseksi kokeiltu laidunolosuhteissa.
Laiduntavat eläimet kuten lehmät, lampaat ja vuohet ovat merkittävä kasvihuonekaasujen päästöjen aiheuttaja. Kysymys on suolikaasuperäisestä (eli pieruperäisestä) metaanista, joka on ilmaston lämpenemisen aiheuttajana noin 20 kertaa voimakkaampi kuin hilidioksidi. Tutkijat ovat laskeneet, että lehmä tuottaa ja vapauttaa noin 500 ja lammas 20 litraa metaania päivässä.
Newcaslen yliopiston tutkijat osoittivat tri Abdul Shakoor Chaudryn johdolla, että ”koeputkessa” eli eläimen pötsiä vastaavissa olosuhteissa currymausteen sisältämät ainesosat, kuten korianteri ja kurkuma, vähentävät esimerkiksi lammaseläimen metaanipäästöjä noin 40 prosentilla.
Englannissa on noin 10 miljoonaa lehmää ja 30 miljoonaa lammasta, joten ympäristövaikutus on melkoinen. Metaanipäästöt ovat myös sikäli ongelma, että lampaan aineenvaihdunnassa ravinnon energiasta noin 12 prosenttia kuluu metaanin tuotantoon. Metaanituotannon väheneminen merkitsisi samalla normaalia runsaampaa lihan ja maidon tuotantoa.
Eläinten metaanituotantoa on hillitty aikaisemmin antibiooteilla, mutta EU kielsi niiden käytön neljä vuotta sitten. Tri Chaudry toteaa The Independent -lehdelle, että kiellon jälkeen märehtijöiden metaanintuotantoa torjumaan on etsitty uutta ja turvallista keinoa. -Korianteri tuntuu olevan sellainen, varsinkin siellä päin maailmaa missä kalliit ratkaisut eivät tule kysymykseen.