Aluesanomat
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan talouden suhdannekäänne ja toteutetut politiikkatoimet alkavat vaikuttaa työmarkkinoilla. Tämä näkyy useissa suhdannetilanteeseen reagoivissa työmarkkinoiden ilmiöissä: avointen työpaikkojen ja lomautusten määrät osoittivat myönteistä kehitystä jo helmi-maaliskuussa ja kesäkuussa työttömien työnhakijoiden määrä on painunut niukasti edellisen vuoden tason alapuolelle.
–Myös nuorisotyöttömyys on kääntynyt laskuun. Mikäli talouden kasvu edelleen jatkuu ja voimistuu, voidaan arvioida valtaosan nuorista työnhakijoista työllistyvän suhteellisen nopeasti. Tätä kehitystä on kuitenkin tuettava talous- ja työllisyyspolitiikan toimenpitein. Hankalampaa on saada pitkään työttömyyteen ajautuneet takaisin työmarkkinoille, arvioi työministeri Anni Sinnemäki tiistaina.
–Työmarkkinoiden kehityskuvassa on myös kielteisiä piirteitä. Pitkäaikaistyöttömyys jatkaa viime vuonna käynnistynyttä voimakasta kasvuaan. Vuodessa pitkäaikaistyöttömyys on kasvanut lähes 14.000:llä hengellä eli Ylivieskan asukasluvun verran. Pian myös yhdenjaksoisesti kaksi vuotta työttömänä olleiden määrä ylittää vuoden takaisen tilanteen työttömyysjaksojen pitkittyessä, Sinnemäki totesi.
Lomautukset vähenivät
Työttömien työnhakijoiden määrän lasku perustuu kuitenkin huomattavalta osin lomautusten nopeaan vähenemiseen ja työvoimapoliittisten toimenpiteiden määrän lisäämiseen. Nämä eivät ole kuitenkaan ainoita tekijöitä, sillä myös työnhakijoiden määrä on kasvanut.
Tämän taantuman uusi piirre on se, että työnantajat ovat pitäneet kiinni työntekijöistään. Työllisten työtunnit kasvoivat vuoden toisella neljänneksellä 24 miljoonaa tuntia eli 2,4 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tämä tieto on johdonmukainen lomautusten määrän laskun kanssa: työvoiman käyttö yrityksissä tehostuu ensin ja vasta kun tämä työvoimapotentiaali on otettu käyttöön, aletaan rekrytoida laajemmin uutta työvoimaa.