Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 24.08.2019

Härkäsimpusta gourmetsimpuksi: herkuttelua, tuotteistamista ja työtä kalastajille

Olli Haapala

Maukkaita ruokakaloja, jotka ovat jääneet kokonaan hyödyntämättä, lienee kymmeniä. Lajeista härkäsimppu on Tiiu Hyttisen yrityksessä jo osoitettu herkuttelutuotteeksi, jonka laajoille markkinoille kotimaassa ja ulkomailla on vain yksi este: kalan riittävä saanti.

Hyttisen kokonaan omistamalla yrityksellä Fin Fish Oy:llä on menossa hanke, jonka tavoitteena on tehdä härkäsimpun mädistä, maksasta ja pyrstöstä herkuttelutuotteita. Viime kädessä kysymys on myös kalastajien toimeentulon mahdollisuuksien parantamisesta kun uudelle kalalajille luodaan käyttömarkkinat. Suomessa härkäsimpun hyödyntäminen elintarvikkeena on ollut vähäistä. Vain mätiä on satunnaisesti otettu talteen ravintolakäyttöön. Härkäsimpusta saatavilla tuotteilla, mädillä, maksalla ja pyrstöosilla on kuitenkin olemassa markkinoita, lähinnä Venäjällä.

Fin Fishin asiakkaat ovat osoittaneet suurta kiinnostusta simpun mädin ja maksan ostamiseen. Kalastajan ja elintarvikelaboratorion tuotekehittelijän elämää viime aikoina viettänyt pyhämaalaistunut virolaisrouva onkin tutkinut valmistusmenetelmiä ja selvittänyt elintarviketurvallisuuteen liittyviä seikkoja. -Valmis mätituote on olemassa, se on yksinkertaisesti pesty ja suolattu mäti, ei mitään muuta. Venäjän markkinoille mahtuu ja myös menisi, mutta tullimaksu valmiin tuotteen hinnasta on 80 prosenttia. Selvitän mahdollisuutta vientiin pakasteena, sanoo Hyttinen.

Sivukalasta gourmetkalaksi

Härkäsimppua saadaan muun muassa siian verkkokalastuksen yhteydessä ja pohjatroolin sivusaaliina. Kalat menevät rehuksi. -Mädin osuus kalasta on raakana noin 15 prosenttia, valmista tuotetta tulee 10 prosenttia koko kalan painosta. Noin 70 prosenttia kalasta päätyisi siis muualle kuin ruokapöytään. Simpun leikkaaminen on tarkkaa työtä, pyrstöstä ja maksasta ollaan kiinnostuneita muun muassa Sveitsissä. Japani on kalatuotteiden kultamaa, mutta siellä kauppaa käydään heti suurilla tonnimäärillä.

-Paras aika mädin talteenoton kannalta on joulukuu ja tammikuun alku juuri ennen kutua. Ihanteellisin määrä olisi esimerkiksi 800-900 kiloa kalaa päivässä vajaan kahden kuukauden ajan.

Fin Fishin kalanjalostuslaitos Pyhämaan Pitkäluodossa on valmiina aloittamaan myös härkäsimpun kanssa heti kun kalastuspuoli on kunnossa. Hyttinen kertoo itsekin olevansa kalastaja, rääkipaatti pysyy kurssissa ja apajat löytyvät.

Härkäsimpun  mädin väri vaihtelee, ilmeisesti emokalan ravinnosta riippuen. -Mäti on joko vihreää, keltaista, vaalean ruskeaa tai sinistä.

Työtä kalastajille

Yli kaksikymmentä vuotta Suomessa asunut Tiiu Hyttinen aloitti maahan tullessaan aivan muusta kuin kalastuksesta. -Minulla on kahdeksan vuoden kokemus kalan ulkomaankaupasta. Nyt huomaan olevani muun muassa jonkinlainen työnantaja pyhämaalaisille kalastajille, tuotekehittelijä ja markkinoija.

Fin Fish Oy on nuori yrityksenä. Osan jalostuslaitoksen tiloista Tiiu Hyttinen osti pyhämaalaiselta kalastajalta, osan hän rakennutti itse. -Olen saanut myös investointitukea, yhteensä noin 30 prosenttia, mutta käytännössä kaikkia investointeja ei tueta lainkaan. Gourmetsimppu taas löytyy Vakka-Suomen kalastuspuiston hankelistalta. Fin Fish myös pakastaa ja fileoi kalaa elintarvikekäyttöön.   

Lisätty ke 4.8.2010 | 4 kommenttia

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös