Aluesanomat
-Uimataito on tärkeä kansalaistaito ja se on taattava kaikille lapsille, sanoi peruspalveluministeri Paula Risikko tänään perjantaina 13. elokuuta valtakunnallisen Tapaturmapäivän seminaarissa. -Vaikka koulut ovat uimataidon opettamisessa avainasemassa, vastuu uimaan oppimisesta on vanhempien, koulun ja vapaa-ajan harrastusten järjestäjien yhteinen. Uimaan opettelu voidaan aloittaa jo ennen kouluikää. Peruskoulun aikana lasten ja nuorten on saavutettava riittävä uimataito, ministeri Risikko totesi.
Lasten hukkumistapausten taustalla on valitettavan usein vanhempien valvonnan puutteellisuus. Vanhempien vastuu ja herkeämätön valvonta vesillä ja rannalla on lasten vesiturvallisuuden perusta. Ministeri Risikon mukaan neuvoloissa onkin syytä tuoda entistä enemmän esille vanhempien valvonnan välttämättömyys rantaleikeissä ja vesillä liikuttaessa. Samoin päivähoidossa on hyvä ottaa esiin vesiturvallisuus. Kellukkeet ja uimarenkaat eivät ole pelastusvälineitä vaan leluja. Veneessä pelastusliivien käytössä aikuinen on esimerkkinä lapselle.
Synkkä kesä vesillä
Tapaturmat ovat alle 25-vuotiaiden yleisin kuolinsyy. Niihin kuolee lähes 200 lasta ja nuorta joka vuosi. Sairaalahoitoon joutuu vuosittain lähes 16.000 lasta ja nuorta. Eniten tapaturmia sattuu kotona ja vapaa-ajalla. Liikenteessä sattuvat tapaturmat ovat usein vakavia ja johtavat useimmin menehtymiseen. Kuluva lämmin kesä on ollut poikkeuksellisen surullinen hukkumistapausten suhteen. Heinäkuun loppuun mennessä oli tänä vuonna hukkunut yhteensä 109 ihmistä.
Ministeri Risikon mukaan on arvioitu, että jopa 90 prosenttia lasten ja nuorten tapaturmista aiheutuvista vammoista ja menehtymisistä olisi ehkäistävissä. Ennalta ehkäisy säästää myös terveydenhuollon kustannuksia: Alankomaissa tehdyn selvityksen mukaan yhden euron panostus tapaturmien ehkäisyyn tuo kymmenen euron säästöt sairaanhoitokuluihin.
-Lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisy vaatii laaja-alaista yhteistyötä ja parhaiden käytäntöjen käyttöönottoa. Viime syksynä julkistettu ensimmäinen kansallinen lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn ohjelma on hyvä esimerkki tällaisesta kokonaisvaltaisesta toiminnasta, kertoi ministeri Risikko.
Lasten ja nuorten tapaturmien ehkäisyn ohjelma valmisteltiin useiden ministeriöiden, tutkimuslaitosten ja järjestöjen yhteistyönä. Ohjelmassa esitetään useita tapaturmien ehkäisyyn tähtääviä toimenpiteitä, kuten pelastusliivien käytön määräämistä pakolliseksi vesillä.
-Ohjelman toimenpiteiden toteuttaminen on parhaillaan käynnistymässä. Nuoret osallistuivat ohjelman valmisteluun, ja toivonkin, että lapset ja nuoret ovat mukana myös toteutusvaiheessa. Näin saamme kehitettyä Suomeen myönteistä turvallisuuskulttuuria jo pienestä pitäen, ministeri Risikko totesi.