Vakka-Suomen Aluesanomat

Tänään on 21.09.2021

Vaalikampanjat käyntiin Pyhärannan Yliskalliolla

Maija Junkola-Lehtonen

Viime lauantaina saatiin esimakua tulevista eduskuntavaaleista ja kampanjoista. Paikalla vaaliteemoista keskustelemassa oli 15 Keskustan ja Kokoomuksen ehdokasta Varsinais-Suomen alueelta. Neljä vuotta sitten ennen eduskuntavaaleja oli Yliskalliolla päätetty, että vaalien jälkeen hallitus muodostetaan yhdessä. Niin tehtiin ja vastaavaa vaalitulosta toivotaan tälläkin kertaa.

Kari Vainio toivotti yleisön ja ehdokkaat tervetulleeksi. Tilaisuus jatkui Rauno Luttisen runojen lausunnalla, hyvin osuvia olivat Eino Leinon runot, puhumattakaan turkulaisesta arkkiveisusta, joka päättyi osuvasti ”kun ei mul koska kukka mittä?”. Siitä saivat ehdokkaat pohdittavaa. Musiikista tilaisuudessa vastasi Aku Virtanen.

Ehdokasesittelyssä kävi ilmi, että monitaitoisia ja kokeneita ehdokkaita on tarjolla ensi kevään vaaleissa. Kansanedustajia, kunnan- ja kaupunginhallituksen puheenjohtajia, opiskelijapoliitikkoja, järjestöaktiiveja, isiä ja äitejä, yrittäjiä, palkansaajia ja pastori.

Kantavia vaaliteemoja olivat työllisyys, yrittäjyys ja verotus vaihtelevin painotuksin. Työurien pidentämistä pidettiin tärkeänä ja erityisesti nuorten työllistymistä.

Kaikki ehdokkaat olivat yksimielisiä siitä, että elintarvikkeiden omavaraisuus on tärkeä. Myös kuntaliitosten osalta oltiin yksimielisiä siitä, ettei pakkoliitoksiin pitäisi mennä, vaan liitokset perustuisivat kuntien yhteiseen näkemykseen. Kuntien välistä yhteistyötä tulisi merkittävästi lisätä. Kansallispuistoa ei kukaan toivottanut tervetulleeksi. Todettiin, että Itämerta tulisi suojella ihmisille, ei ihmisiltä.

Elävää maaseudun merkitys korostui, kun viitattiin taannoin julkaistuun Aalto yliopiston professorin kolumniin Turun Sanomissa. Venäjälle annettavat aluetuet herättivät keskustelua. Itämeren suojeluun ne liittyvät olennaisesti, mutta toisaalta Venäjän pitäisi hoitaa ne itse.

Tulojen ja menojen epäsuhta

Valtion liian suurista menoista ja toisaalta liian pienistä tuloista kysyttiin yleisön joukosta kahteen kertaan. Käänteisestä säästämisestä puhui Heikki Arikka ja se tuli esille monessa muussakin puheenvuorossa. Tiina Perho totesi nuorten syrjäytymisen ja mahdollisen työkyvyttömyyseläkkeen tulevan erittäin kalliiksi, joten ongelmat tulisi ratkaista heti. Kansanedustajat Esko Kiviranta, Pertti Hemmilä, Ilkka Kanerva ja Petteri Orpo totesivat mm. Tukipolitiikassa, keskushallinnossa ja virkamiesrakenteessa olevan kaivattua säästöpotentiaalia. Eduskunnassakin on lähes 1000 virkamiestä. Tähän liittyen Vesa Mäki kertoi, että Kaarinassa on jo aloitettu hallinnon väliportaiden karsiminen ja Matti Rantanen Naantalista piti virkamiesten välisen vuorovaikutuksen sekä yhteistyön lisäämistä tärkeänä.

Sisko Hellgren löysi potentiaalia päällekkäisyyksien poistamisessa eri tasoilla ja valtion sekä kuntien hankinnan tehostamisessa. Kimmo Hollmenin mukaan talouden hoidon vastuullisuuteen ja tuottavuuden kehitykseen on panostettava. Heikki Mäki oli huolissaan siitä, että meillä kasvaa jo sukupolvi, joka ei tiedä, että työssä kannattaa kuitenkin käydä ja työnteon kannustavuus on tärkeä.

Matias Ollilan 3 kohdan pyydetty säästölista oli selkeä: hallinto, hallinto ja hallinto, eli valtion hallinto, aluehallinto ja kuntahallinto. Teija Ek-Marjamäki uskoi työurien pidentämisen, ennaltaehkäisyn ja byrokratian vähentämisen tuovan meille säästöjä. Hanna Munter korosti yrittäjyyttä ja työntekoa sekä elinkeinopolitiikkaa. Nuori ehdokas Saara-Sofia Sutela puhui kestävästä kehityksestä, joka pitää sisällään  taloudellisen-, sosiaalisen- ja ympäristövastuun.

Ehdokkaiden linjoissa ei suuria eroja löytynyt. Painotukset ehdokkaiden välillä vaihtelevat ja vaihtoehtoja sekä asiantuntemusta on tarjolla.

Lisätty ke 18.8.2010 | kommentoi

Arkisto

Muntilan tuulipuiston rakentaminen alkamassa

Uusikaupunki • to 17.1.2013

U:gista uudentyyppinen jäänmurtaja

Uusikaupunki • ti 18.12.2012

Maija Junkola-Lehtosesta tulossa uusi hallituksen puheenjohtaja

Uusikaupunki • ma 17.12.2012

Ajokoirien kettukilvan voitto ja mestaruus Uuteenkaupunkiin

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Verokarhu muuttaa Turkuun, verotoimisto asiakkailta pysyvästi kiinni

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Lapsen huostaanoton omavaltaisesta jatkamisesta sakkoja

Uusikaupunki • su 16.12.2012

Hoivakoteja nousee U:giin pikavauhdilla, nyt vuorossa Suomen Hoivatilat ja Mainio Vire

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Kaupunki ostanee palveluita uudesta Arttu Oy:n hoivakodista

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Golf hyvä harrastus nuorille, sopii myös työpaikkojen liikuntaan

Uusikaupunki • la 15.12.2012

Satovahinkoala tänä vuonna 55.800 hehtaaria

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Biovakka Oy:n biokaasulaitoksen laajennus yva-menettelyyn

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Tukea paikalliselle meripelastustoiminnalle

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

Uudenkaupungin uusi nuorisovaltuusto valittu

Uusikaupunki • pe 14.12.2012

U:gin päästöt viime vuonna 236.000 tonnia

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Kolumni: Onko paikallispolitiikassa vain "kaverista" kysymys?

Uusikaupunki • to 13.12.2012

Seuratuki kasvaa, liikuntaharrastuksen kustannuksia halutaan alentaa

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Valtuusto antoi hallintokunnille juustohöylän ja 3 prosentin säästövaatimuksen

Uusikaupunki • ke 12.12.2012

Sähköiset reseptit käyttöön koko sairaanhoitopiirissä

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Kho ei muuttanut päätöstä kivilouhimo-murskaamon ympäristöluvan kumoamisesta

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

Mauri Kontu: Etujärjestöjen lopetettava omien etujen ajaminen kilpailukyvyn hyväksi

Uusikaupunki • ti 11.12.2012

 
Mainoksia
 
Mainoksia

Aluesanomat • Alinenkatu 12 • 23500 Uusikaupunki

Verkkopalvelun säännöt Takaisin ylös