Aluesanomat
Hinku-kunta Uudenkaupungin kaupunginhallitus jatkanee edelleen yhteistyötä alueellisen kestävän kehityksen asiantuntija- ja palveluorganisaation Valonian kanssa vuosina 2011-2014. Osallistumismaksu 0,45 eurosenttiä asukasta kohti vuodessa ei päätä huimaa, etenkin kun Valonian kunnille tarjoamia peruspalveluja käyttää jo 20 muuta maakunnan kuntaa.
Kaupunginhallitus päätti kolmetoista vuotta sitten osallistua Varsinais-Suomen Agenda 21 -hankkeeseen. Turussa sijaitseva Valonia - Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus – perustettiin toissa vuonna Varsinais-Suomen Agendatoimiston ja toisen pitkä-aikaisen organisaation Varsinais-Suomen Energiatoimiston yhdistäessä voimavaransa.
Valonia jatkaa edeltäjiensä työtä Varsinais-Suomen kuntien kestävän kehityksen työn asiantuntijoiden organisaationa.
Vuoden lopussa päättyvällä ohjelmakaudella Valoniassa on mukana 20 maakunnan kuntaa: Kaarina, Kustavi, Laitila, Lieto, Loimaa, Länsi-Turunmaa, Masku, Marttila, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Pyhäranta, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.
Valonian tärkeimpiä työaiheita ovat kestävän kehityksen mukaisen toiminnan edistäminen ja ilmastonmuutokseen liittyvä torjunta ja sopeutuminen. Valonia on myös asiantuntija energian säästämisen ja energiatehokkuuden alueella. Valonia on alueellinen ja puolueeton asiantuntijatason toimija.
Käytännössä Valonia tarjoaa kunnille muun muassa asiantuntijoita ja osallistumista kestävän kehityksen ohjelmien ja asiakirjojen laadintaan asiantuntijana ja toimeenpanon ohjaajana. Valonia järjestää erityyppisiä teematapahtumia ja kampanjoita järjestäminen, joihin kunta, yritys tai työpaikka voi osallistua. Vastaavasti Valoniasta saa suunnittelu- ja materiaaliapua ympäristöaiheisten tapahtumien järjestämiseen.
Uusi ohjelma – työ jatkuu
Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ohjelma seuraavalle nelivuotiskaudelle täydetää edelleen kuntien omaa työtä kestävän kehityksen eteen. ”Ohjelma on luonteeltaan toimeenpano-ohjelma, joka osaltaan toteuttaa myös valtion ja aluehallinnon kestävän kehityksen tavoitteita. Ohjelman painopisteitä ovat: energia- ja materiaalitehokkuus, kestävä liikkuminen, vesiensuojelu sekä ympäristötietoisuus ja kasvatus. Valittujen teemojen avulla pyritään keskittymään sellaisiin kestävän kehityksen osa-alueisiin, joiden osalta kunnille ei ole annettu yksiselitteisiä lakisääteisiä tehtäviä, mutta joiden toteuttamista niiden tulisi toiminnassaan edistää”.
Heinäkuun lopun asukasmäärällä Uusikaupunki maksaisi maksaisi osuutenaan 7.166,70 euroa vuodessa. Itse asiassa kunnat tekevät osallistumisellaan mahdolliseksi sekä jatkaa Valonian palveluiden ylläpitämistä ja kehittämistä että saavat kaipaamiaan lisäresursseja kestävän kehityksen ohjelmille kunnissa. Kuntien maksuosuudet ja muu projektirahoitus kattaa yli puolet Valonian vuosibudjetista.