Rainer Tähtinen
Telakkateollisuuden alihankintatöihin erikoistunut Länsi-Hitsi ei ole yrityksenä jäänyt teollisuudenhaaran taantuman myötä jäänyt laakereilleen lepäämään ja töitä odottelemaan. Yritys kehitteli oman merialumiinista valmistetun kylpyhuljumallistonsa ja huljut ovat nyt osa yrityksen tuotantoa.
Toinen uusi aluevaltaus, huviveneet, ottaa ensiaskeleitaan yrityksen tuotantohallissa Orivolla Uudessakaupungissa. Keväällä valmistuva reilu kymmenmetrinen alumiinivene alkaa olla runkovalmiina. Kaikkiaan veneen alumiinipaino on noin 2 000 kg ja kokonaispainokin tulee liikkumaan noin 4 000 kg:n tietämillä.
– Viime kesänä saimme sähköpostitse yksityishenkilöltä tarjouspyynnön veneestä ja muutamien laskentatuntien ja selvittelyjen jälkeen tarjouksemme lähti ja se nappasi kiinni, kertoo Jani Halonen, joka on yrityksen yksi osakkaista.
Aivan ensimmäistä kertaa yritys ei hänen mukaansa ole venevalmistuksessa mukana. Viime vuonna valmistui alumiininen katamaraani, joka tosin oli mitoiltaan paljon pienempi kuin nyt tekeillä oleva huvivene.
– Pidensimme myös Helsingissä liikennöivän chartervene Dianan neljällä metrillä kaksikymmentäneljämetriseksi, joten venealaltakin alkaa olla jo hieman referenssiä, Halonen nauraa.
Asiakkaan tarpeiden mukainen
Yksityishenkilön tarjouspyyntö ihmetytti ensin, sillä investointi liikkuu kaikkineen päivineen noin 200 000 euron tietämillä. Vaikka hinta ensi alkuun veneisiin perehtymätöntä hirvittääkin, se saa oikeanlaiset mittasuhteet vertailusta. Uusi sarjatuotannossa oleva Kulkuri maksaa reippaasti toistasataatuhatta, joten uniikin veneen hinta ei olekaan niin mahdoton.
– Selitys tämän rakennuttamiseen oli varsin yksinkertainen. Markkinoilta ei yksinkertaisesti löytynyt asiakkaamme tarpeita ja vaatimuksia vastaavaa venettä.
Erityistarpeita olivat muun muassa veneen käytännöllisyys, alumiinirunkoisuus ja kansitilan koko. Veneessä sitä onkin kuin järeämmän luokan työkaluissa ja sen pääsee kiertämään vaivatta ympäri.
Lisäksi veneen erityispiirteinä voidaan mainita soveltuvuus vetouisteluun, hyvä näkyvyys ohjaamosta, eli sitä on helppoa käsitellä myös yksin. Ja onhan se normihuvivenettä kookkaampikin.
Yacht Design suunnitteli
Työveneenkin mitat ja vaatimukset lähestulkoon täyttävä veneen suunnittelutyön teki Olli Salmela Yacht Designista Turusta ja siitä urakka alkoi sitten käytännössä.
Veneen sisustus- ja varustelutöistä vastaava Janne Laitinen pitää alumiinivenetyömaata haastavana ja mielenkiintoisena projektina.
– Kun kyseessä ei ole sarjatuotantovene, niin työn edetessä voimme tehdä alkuperäissuunnitelmiin muutoksia ja ennen kaikkia tilaajalle tämä on oiva keino vaikuttaa lopputulokseen.
Jannen mukaan myös varustelussa tulee uusia ratkaisuja tekovaiheessa.
– Vaikka tästä veneestä on olemassa suunnitelmapaperit, se ei ole ihan sama asia kuin esimerkiksi Ikean kaapin kasaaminen piirustuksista.
Vain yksi toiletti
Veneisiin perehtyneenä Jannella onkin omia näkemyksiä mukavuudesta ja käytännöllisyydestä ja nämä näkemykset perustuvat empiiriseen tietoon.
– Kun näitä asioita ajattelee siltä kantilta, niin lopputuloksenkin toivoo olevan mahdollisimman hyvä.
Ja taatusti ei olekaan. Venerakennuksesta mitään ymmärtämättömälle koko projekti näyttää enemmän ja vähemmän Iisakin kirkon rakentamiselta. Pieniä alumiininkappaleita on hitsattu tukirankoihin ja niihin tulee kiinni sitten kaikenlaisia teknisiä laitteita.
Keventääkseen veneenrakennusluentoaan Janne huomauttaa mieliin painuvan huomautuksen.
– Tässä veneessä on se erikoisuus ettei tähän tule kuin yksi vessatila. Aika usein tämänkokoisissa huviveneissä niitä on jopa kaksi.
Vai niin. Sehän on selvä. Samalla logiikalla ajateltuna kun kymmenen neliön veneessä on kaksi vessaa, niin sadan neliön omakotitalossa niitä siis pitäisi olla kaksikymmentä.
Kyllä veneilymaailma on maakravulle käsittämätöntä. Ja tällaiselle köyhälle vielä kallistakin.