Aluesanomat
Suomen Omakotiliiton seitsemännessä valtakunnallisessa omakotikiinteistön verovertailussa ilmenee, että Varsinais-Suomen kovimpia verottajia ovat Turku ja Taivassalo. Omakotitaloa, jonka verotusarvo on 51.000 ja tontin arvo 17.000 euroa, Taivassalo verottaa 425 eurolla ja Turku 476 eurolla. Vakka-Suomen kunnista lähes pienintä kiinteistöveroa omakotitalosta maksetaan Laitilassa, 289 euroa.
Kiinteistövero esimerkin talosta on Uudessakaupungissa 375,60 euroa, Kustavissa 346,80 euroa, Vehmaalla 340 euroa ja Pyhärannassa 333,20 euroa.
Neljässä Varsinais-Suomen kunnassa (Koski, Marttila, Rusko ja Somero, omakotitalon vero on alin mahdollinen, 265,20 euroa.
Kovin omakotitalon kiinteistöverottaja, 1094 euroa, on Helsinki.
Kiinteistövero on yli kolminkertaistunut vuodesta 1993. Veroa ovat nostaneet paitsi kuntien veronkorotuspäätökset myös hintojen kohoamista seuraava verotusarvojen nousu. Lisäksi kiinteistöveroprosenttien ala- ja ylärajoja nostettiin lainmuutoksella. Alarajan automaattinen nosto korotti monessa kunnassa kiinteistöveroa.
-Kuntien tulisi alentaa kiinteistöveroa, koska verotusarvojen korotukset aiheuttavat ilman kuntienkin päätöksiä asumisen verotaakan kasvua. Kiinteistöveron alaraja pitäisi poistaa kokonaan, jotta kaikille kunnille tulisi mahdollisuus kiinteistöveron laskuun. Ehdottoman tärkeää on myös asuintonttien irrottaminen yleisestä kiinteistöveroprosentista. Myös vapaa-ajan asumisen kiinteistöverotuksen tulisi kohdistua järkevässä suhteessa vapaa-ajan asumisen käyttämiin kunnan palveluihin, toteaa toiminnanjohtaja Juhani Nenonen Suomen Omakotiliitosta.
Vaikka valtio määrittää rajat kiinteistöverolle, löytyy kuntien väliltä merkittäviäkin verotuseroja. Koko Suomen mittakaavassa ankarimpien verotuskuntien kiinteistövero on nelinkertainen alhaisessa verotuksessa pitäytyviin kuntiin verrattuna.
Yleisen kiinteistöveroprosentin keskiarvo on Suomen kunnissa 0,87 prosenttia, kun se oli vuosi sitten 0,74 prosenttia. Yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan maksetaan tontin kiinteistövero ja kiinteistövero muusta kuin asuinrakennuksesta. Vakituisen asuinrakennuksen keskimääräinen kiinteistövero on 0,38 prosenttia (viime vuonna 0,29 prosenttia) ja vapaa-ajan rakennuksen 0,98 prosenttia (viime vuonna 0,89 prosenttia). Omakotitalon lopullisessa kiinteistöverossa lasketaan yhteen tontin sekä asuinrakennuksen vero ja mahdolliset talousrakennukset.
Suomen Omakotiliitto on pientaloasukkaiden valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka on perustettu vuonna 1947. Reippaassa jäsenmäärän kasvussa olevan liiton muodostaa 260 omakotiyhdistystä, joissa on yli 71.000 henkilöjäsentä.